Levits: Lemberga virzīšana uz premjera amatu būtu milzīgs risks Latvijas drošībai

Latvijas prezidents Egils Levits Latvijas radio raidījumā Krustpunktā atzina, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) piedāvātā premjera amata kandidāta Aivara Lemberga virzīšana uz Ministru prezidenta amatu būtu milzīgs risks Latvijai un tās drošībai.

Vaicāts par to, vai ZZS būtu pieskaitāma pie demokrātiska spektra partijām Latvijā, Levits atbildēja noraidoši.

«[Partija] Nav distancējusies no personas, kas reprezentē oligarhiju, korupciju un pret kuru ir mūsu stratēģiskā sabiedrotā sankcijas,» sacīja Levits.

«Ar tādu cilvēku, un tādu partiju, kas atbalsta tādu cilvēku – tas ir Latvijas drošības risks. Ja kāda partija to nesaprot, tad, protams, tā ir ārpus demokrātiskā spektra.»

Vaicāts, vai Lemberga nominēšana par premjeru būtu iespējama, prezidents uzsvēra, ka tas nenotiks, kamēr viņš prezidenta amatā.

«Ne ar mani. Es nekādā ziņā tā kaut ko neiedomājos vispār. Tas ir milzīgs drošības risks Latvijai. Tas ir izslēgts,» sacīja Levits, piebilstot, ka «Latvijas drošība ir pirmajā vietā».

Lasiet arī: Viedoklis | Lemberga kandidatūra premjera amatam. Kuro reizi jau?

Komentējot to, ka citas partijas varētu sadarboties ar ZZS koalīcijas veidošanas procesā, ar nosacījumu, ka tā distancētos no sankcionētā premjera amata kandidāta, Levits uzsvēra, ka būtu ne tikai nopietni jānorobežojas, bet arī jāveic padziļināta analīze par to, kāpēc «tas notiek tik vēlu».

«Ja tur būtu nopietna refleksija, izanalizēšana, kādēļ vispār tik tālu ir nonākusi šī partija. Tādā gadījumā, es domāju, ka par to varētu domāt, bet kamēr tas nav, tas vispār nav pieņemami.»

BNN jau iepriekš ziņoja, ka Valsts prezidents pirmdien, 3.oktobrī, pilnvaroja Jaunās vienotības pārstāvi, šī brīža Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sākt konsultācijas ar pārējām partijām par iespējamas koalīcijas izveidošanu.

Savukārt JV informēja, ka tā politiskās konsultācijas sāks otrdien, 4.oktobrī, kad plānota tikšanās ar Apvienotā saraksta un Nacionālās apvienības pārstāvjiem, bet turpinās trešdien, 5.oktobrī, kad uz sarunu aicināta partija Progresīvie.

Lasiet arī: Kariņš pilnvarots sākt konsultācijas par koalīcijas veidošanu; runās ar NA, AS un P

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas