Lukašenko kandidēs uz prezidenta amatu 2025.gadā; Baltkrievija nosoda vēlēšanu kritiku

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko svētdien, 25.februarī, paziņoja par savu nodomu atkārtoti kandidēt uz prezidenta amatu 2025.gadā pēc balsošanas parlamenta un vietējo pašvaldību vēlēšanās, kuras ASV ir nodēvējušas par fiktīvām, Baltkrievijas augstākajai vēlēšanu amatpersonai noraidot ASV apsūdzības, tā atsaucoties uz valsts ziņu aģentūru “BelTA”, ziņo Reuters.

Prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš pie varas ir kopš 1994.gada, apstiprināja savu kandidatūru: “Sakiet viņiem (trimdas opozīcijai), ka es kandidēšu,” norādot, ka

neviens atbildības pilns prezidents neatstāj tautu, kas sekojusi viņam cīņā.

Lukašenko atzina, ka gada laikā līdz prezidenta vēlēšanām daudz kas var mainīties, paužot gatavību reaģēt uz pārmaiņām sabiedrībā un mainīgo situāciju.

ASV Valsts departaments asi kritizēja svētdien notikušās parlamenta un pašvaldību vēlēšanas, un tā pārstāvis Metjū Millers (Matthew Miller) uzsvēra, ka vēlēšanas notikušas baiļu atmosfērā, padarot vēlēšanas nedemokrātiskas.

Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Igors Karpenko atbildēja uz ASV kritiku, apgalvojot, ka ASV kompetencē nav komentēt Baltkrievijas vēlēšanas.

“Mēs nenosodām viņu vēlēšanas. Mēs nesniedzam nekādus paziņojumus, pat ja viņiem bija daudz acīmredzamu problēmu savās vēlēšanās,” tika citēts Karpenko sakām, norādot, ka Baltkrievija var efektīvi rīkot savas vēlēšanas bez ārējas iejaukšanās.

Vēlēšanu komisijas amatpersonas paziņoja, ka līdz vakara vidum

vēlētāju aktivitāte bija nedaudz zem 73%.

Viņa apstrīdētā pārvēlēšana uz sesto termiņu 2020.gadā izraisīja plašus protestus, policijai masveidā aplencot un aizturot protestētājus.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko svētdien žurnālistiem apgalvoja, ka valstī tiks stiprināta parlamenta loma. Lukašenko uzsvēra, ka cilvēki sāk saprast, ka prezidents nav “cars vai dievs”, bet viņa darbs ir saistīts ar izaicinājumiem.

“Parlamenta loma tiks paplašināta, katru mēnesi, katru gadu,” viņš tika citēts.

Lasiet arī: Zelenskis norāda, ka karā divu gadu laikā krituši 31 000 Ukrainas karavīru

Lasiet arī: Rosināts Baltkrieviju latviešu valodā saukt par Baltrutēniju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas