LVM gūst “bronzu” Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā

Valstij piederošā AS Latvijas valsts meži (LVM) vēsta, ka atzīta par šī gada trešo vērtīgāko uzņēmumu Latvijā. To apliecina biržas Nasdaq Riga un korporatīvo finanšu uzņēmums Prudentia veidotais uzņēmumu vērtības reitings TOP 101.

LVM vērtība ir sasniegusi 2,206 miljardus eiro. Latvijas 2023.gada vērtīgākā uzņēmuma statusu ieguvusi AS Swedbank Baltics, kura vērtība aplēsta 3,398 miljardu eiro apmērā, bet otrajā vietā ierindojusies AS Latvenergo, tās vērtībai sasniedzot 2,912 miljardus eiro. 

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, LVM vērtība ir pieaugusi par 64%,

kas ir viens no lielākajiem pieaugumiem starp TOP 101 uzņēmumiem. Biržas Nasdaq Riga vadītāja Liene Dubava norāda: uzņēmumu vērtības pieaugumu sekmē laba korporatīvā pārvaldība, akcionāru un vadības spēja precīzi formulēt un realizēt ambiciozus mērķus.

“LVM jau kopš uzņēmuma dibināšanas 1999.gadā atbildīgi un tālredzīgi apsaimnieko tam uzticēto dabas kapitālu, līdzsvarojot ekonomiskos, vides un sociālos mērķus. Ilgtspējīgi apsaimniekojot mežus, esam nodrošinājuši, ka koksnes krāja Latvijas valsts mežos ar katru gadu pieaug, sniedzot būtisku ieguldījumu arī klimata pārmaiņu mazināšanā.

Vienlaikus LVM ir nozīmīga loma katra reģiona un visas valsts ekonomiskajā izaugsmē –

LVM šogad ir lielākais dividenžu maksātājs starp valsts kapitālsabiedrībām,

valsts budžetā 2022.gadā iemaksājot 162,5 miljonus eiro un 40,6 miljonus attiecināmo uzņēmumu ienākuma nodokli par dividenžu izmaksu.

Nākamajos gados uzņēmumam būs jāpārvar dažādi izaicinājumi, jo Krievijas izvērstais karš Ukrainā ir būtiski satricinājis Eiropas valstu ekonomiku, radot nopietnas sekas arī Latvijas kokrūpniecības eksporta tirgos, kā rezultātā krīt gan Latvijas saražotās produkcijas cenas, gan ražošanas un eksporta apjomi,” relīzē uzsver LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Savukārt AS Swedbank Baltics vērtība gada laikā palielinājusies par 7%, AS Latvenergo vērtība – par 19%. TOP 101 ceturtajā vietā ierindojas

SIA Mikrotīkls ar 1,182 miljardu eiro vērtību,

kam seko SIA Maxima Latvija – tās vērtība tiek lēsta 646,7 miljonu eiro apmērā.

Vērtīgāko uzņēmumu tops tiek veidots kopš 2005.gada, un tas sniedz iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai gūt ieskatu par Latvijas (arī Igaunijas) uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

BNN piebilde. Jācer, ka uzņēmumam, kas gada sākumā nokļuva zem politiķu un pat prokuratūras [lasiet šeit] “lupas” un piedzīvoja pamatīgu “tīrīšanu” tā vadībā, šāds sasniegums ir neliela “mierinājuma balva” un ieguldījums labās reputācijas restaurācijā.

Lasiet arī: LVM pērn guva 258,5 miljonus eiro lielu rekordpeļņu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas