LZA ieskatā LIZDA argumenti nav pietiekams iemesls Čakšas demisijai

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) izteiktais izglītības un zinātnes ministres Andas  Čakšas (JV) demisijas pieprasījums un izteiktie pārmetumi, padara esošo situāciju vēl smagāku, norāda Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) vadītājs Ivars Kalviņš. 

Kalviņa skatījumā, LIZDA pārmetumi par neprofesionālu darbu pie skolu tīklu reformas, līdzekļu pārdales no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uz Veselības ministrijas (VM), kā arī kavēšanos ar normatīvo dokumentu sagatavošanu un iesniegšanu Ministru kabinetā (MK) atspoguļo ilgi veidojušos kritisko situāciju nozarē, bet nekādā ziņā to nepalīdz risināt. 

Tāpat Kalviņš uzsver, ka viens no galvenajiem iemesliem, problēmām IZM darbībā ir ministrijas aparāta kapacitātes vai kompetences trūkums,

kas novedis pie tā, ka netiek laikus sagatavoti nepieciešamie normatīvie akti. 

Arī vairākas augstākajai izglītībai un zinātnei svarīgas aktivitātes šajā gadā nebūs iespējams uzsākt vai izmantot tām paredzētos līdzekļus, kas protams negatīvi iespaidos izglītības un zinātnes izaugsmes iespējas valstī.

“Tomēr jāņem vērā to, ka Čakša ministres portfelī ir saņēmusi mantojumā daudzu iepriekšējo valdību neatrisinātu Latvijas izglītības sistēmas reformas problemātiku,

kas nav atrisināmas bez visu ministriju kopdarbības, it īpaši finansējuma un reģionālās attīstības kontekstā,” pauž LZA vadītājs. 

Viņaprāt ministres mērķis ir nodrošināt bērniem kvalitatīvu izglītību, kas ir ilgtermiņā sasniedzams rezultāts. 

“Ceļš uz šo mērķi prasa pārmaiņas, komunikāciju un sadarbību, iesaistot pašvaldības un plašu sociālo partneru loku, lai, nonākot pie izsvērtiem lēmumiem, padarītu Latviju par vietu, kur vislabāk ir dzīvot, strādāt un mācīties mūsu cilvēkiem,” spriež Kalviņš un piebilst, ka

LZA neatbalsta LIZDA prasību par Čakšas demisiju. 

Līdztekus LZA lūdz MK pielikt visas pūles, lai rastu finansējumu izglītības, zinātnes, pētniecības un inovācijas attīstībai Latvijā. 

BNN jau iepriekš vēstīja, ka LIZDA pieprasa izglītības un zinātnes ministres  atkāpšanos no amata, līdz pirmdienas, 3.jūlija darba dienas beigām. 

LIZDA lūgusi izglītības ministri par savu lēmumu rakstiski informēt līdz pirmdienas, 3.jūlija darba dienas beigām, lai arodbiedrība varētu lemt par turpmākām darbībām. 

Aizvadītās nedēļas pēdējā darba dienā

LIZDA VĒRSUSIES PIE ČAKŠAS, UZSKAITOT VIRKNI NEPROFESIONĀLU NEIZDARĪBU, NEPIEĻAUJAMU LĒMUMU, NETURĒTU SOLĪJUMU NOZARES PĀRSTĀVJIEM UN PIEPRASOT MINISTREI ATKĀPTIES NO AMATA.

Demisijas pieprasījums zināšanai nosūtīts arī Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Saeimas frakcijām, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai, Latvijas Pašvaldību savienībai, Latvijas Lielo pilsētu asociācijai, Latvijas izglītības vadītāju asociācijai, Rektoru padomei u.c.

LIZDA ieskatā,  izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai trūkst ieinteresētības un kompetences risināt izglītības un zinātnes nozares aktuālās problēmas, lai nodrošinātu kvalitatīvas izglītības un zinātnes pastāvēšanu Latvijā, tādēļ arodbiedrība pieprasa ministrei uzņemties atbildību un līdz pirmdienas darba dienas beigām atkāpties no amata.

Lasiet arī: LIZDA pieprasa Čakšas demisiju līdz darba dienas beigām

.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas