Makrons plāno kļūt par pirmo rietumvalstu līderi BRICS samitā

Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) nolēmis pacelt savu “viena vīra diplomātijas” stratēģiju jaunā līmenī un kļūt par pirmo rietumu līderi, kas piedalās BRICS samitā, raksta Politico.

Par Francijas prezidenta apņemšanos otrdien, 20.jūnijā informēja ārlietu ministre Katerīna Kolonna (Catherine Colonna). Preses konferencē Pretorijā, pēc tikšanās ar Dienvidāfrikas ārlietu ministri Naledi Pandoru (Naledi Pandor), Kolonna sacīja: “Dialogs vienmēr ir vērtējams pozitīvi, pat tad, ja mēs neesam simtprocentīgi vienisprātis.”

Ministre piebilda, ka jebkurā gadījumā lēmums par dialoga turpināšanu ir jāpieņem atbilstošajām valstīm, un kāpēc gan ne BRICS samitā vai kādā citā formātā.

Dienvidāfrikā augustā norisināsies BRICS valstu – Brazīlijas, Krievijas, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika – samits. Šīs valsti turpina atbalstīt Maskavu par spīti Krievijas pilna apjoma iebrukumam Ukrainā. BRICS ir atbilde rietumu industriālo valstu organizācijai G7.

Ja Makrons saņems ielūgumu uz samitu, viņš būs pirmais rietumvalstu līderis, kas tajā piedalīsies.

Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā Makrons ir īpaši izteikti pievērsies Francijas ārlietu politikai.

Dienvidāfrikas ārlietu ministre norādīja, ka ielūgums uz samitu nav izslēgts, tomēr galējais lēmums ir atkarīgs no Dienvidāfrikas prezidenta Sirila Ramafosas (Cyril Ramaphosa). Padora sacīja: “Ja tas notiks, tad tas būs ielūgums pašreizējā BRICS modeļa ietvaros, tomēr varētu mainīt arī foruma starptautisko darbību.”

Jautājumu par piedalīšanos samitā Makrons vēl apspriedīs ar Ramafosu, kad abi tiksies Parīzē.

Lasiet arī: Makrons un Šolcs aicina Kosovā rīkot jaunas vēlēšanas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas