Mediji: “Havanas sindroms” saistīts ar Krievijas izlūkdienesta vienību

Saskaņā ar plašu izmeklēšanu, ko publicēja “Insider”, “60 Minutes” un “der Spiegel”, vispasaules mistiskais fenomens, kas pazīstams kā “Havanas sindroms”, iespējams, saistīts ar Krievijas izlūkdienesta vienību (GRU), pirmdien, 1.aprīlī, vēsta Politico.

“Kremļa bēdīgi slavenā militārā izlūkdienesta sabotāžas vienības locekļi tika izvietoti vietās, kurās notikuši uzbrukumi ASV valdības darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem ārzemēs,” rakstījis “Insider”.

Pēdējo desmit gadu laikā visā pasaulē tikuši reģistrēti vairāk nekā 100 neizskaidrojamu veselības traucējumu gadījumi, kas skāruši amerikāņu spiegus, diplomātus, militārpersonas, līgumdarbiniekus un dažos gadījumos arī viņu dzīvesbiedrus, bērnus un mājdzīvniekus.

“Havanas sindroms”, kas nosaukts pēc pirmā ziņotā gadījuma Kubā 2016.gadā, ietver tādus

simptomus kā zvanīšana ausīs, hroniskas galvassāpes un ilgstoši psihofizioloģiski traucējumi.

Trīs plašsaziņas līdzekļu savāktie pierādījumi liecina par tā saistību ar GRU 29155.vienību, kas nodarbojas ar slepkavībām un politisko destabilizāciju. Bijusī augsta ranga CIP amatpersona viņu misiju raksturoja kā “atrast, nokārtot un pabeigt”, tādējādi veicinot Vladimira Putina ekspansionistiskās ambīcijas.

Pierādījumi, tostarp Krievijas operatīvo darbinieku ģeogrāfiskās atrašanās vietas dati un zināmu aģentu identifikācija pēc fotogrāfijām, saista Krievijas operatīvos darbiniekus ar vietām visā pasaulē, kas sakrīt ar “Havanas sindroma” gadījumiem, kurus ASV valdība oficiāli dēvē par anomāliem veselības incidentiem (AHI).

Tiek ziņots, ka “Havanas sindroma” cēlonis ir enerģijas ieroču izmantošana, un 29155.vienības augstākā līmeņa darbinieki ir saņēmuši apbalvojumus par “akustisko ieroču, kas nav nāvējoši” izstrādi, teikts izmeklēšanā.

Turklāt šie incidenti varētu būt sākušies nevis Kubas galvaspilsētā 2016.gadā, kā sākotnēji tika uzskatīts, bet gan ASV konsulātā Frankfurtē 2014.gadā, dažus mēnešus pēc tam, kad Putins nelikumīgi anektēja Krimu.

Pavisam nesen, pirms ASV viceprezidentes Kamalas Harisas (Kamala Harris) vizītes Hanojā 2021.gadā, gandrīz desmit ASV amatpersonas cieta no uzbrukuma, kas bija saistīts ar “Havanas sindroma” simptomiem, rakstīja “60 minūtes”. Izmeklēšanas ietvaros atklājušies pierādījumi, kas liecināja, ka Krievija, iespējams, sūta tāldarbības akustiskos ieročus ārvalstu valdībām, piemēram, Vjetnamai.

Pagājušā gada ASV izlūkdienestu ziņojumā tika konstatēts, ka ir “maz ticams”, ka šajā saslimšanā ir iesaistīts ārvalstu pretinieks. Saskaņā ar AHI upuru teikto, ar kuriem sazinājās plašsaziņas līdzekļi, ASV valdība nav oficiāli atzinusi sindroma cēloni.

Reuters” ziņo, ka Kremlis noraidījis apsūdzības, kas saista Krievijas militāro izlūkdienestu ar “Havanas sindromu”,

nosaucot tās par nepamatotām un nepatiesām.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka, neraugoties uz gadiem ilgušo plašsaziņas līdzekļu uzmanību šai tēmai, neesot sniegti nekādi pārliecinoši pierādījumi, kas pamatotu šos apgalvojumus.

Lasiet arī: BNN pēta | Daži vēlas padzīt tadžikus no valsts, taču Lietuvai nepieciešams lēts darbaspēks

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas