Nedēļa Lietuvā | Ignalinas AES atļauts demontēt reaktora krātuves; parlaments sāk apspriest 2025.gada budžeta projektu

Brīvības partijas līdere ierosina grozīt Vēlēšanu kodeksu, Ukrainas uzņēmums atklāja plānus būvēt sprāgstvielu rūpnīcu Lietuvā

Ierosināti kandidāti Lietuvas tiesnešu amatiem ES Vispārējā tiesā

Pēc atlases procesa, ko veica premjerministres Ingrīdas Šimonītes (Ingrida Šimonytė) ieceltā darba grupa, uz Lietuvas tiesnešu amatiem Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesā ir izvirzīti trīs kandidāti, piektdien, 18.oktobrī, paziņoja tieslietu ministrs. Par kandidātiem tika izvirzīti Danute Jociene (Danute Jocienė), Sauļus Luks Kaleda (Saulius Lukas Kaleda) un Mants Stanevičus (Mantas Stanevičius), teikts paziņojumā. Saraksti tiks iesniegti premjerministrei, kura pēc tam valdībai iesniegs argumentētu priekšlikumu par kandidātiem. Kandidātu izvirzīšanai valdība ar prezidenta piekrišanu konsultējas ar parlamentu. Atlases process tiek veikts, jo nākamgad beigsies esošo tiesnešu pilnvaru termiņš.

Ignalinas AES atļauts demontēt reaktoru krātuves

Lietuvas Valsts kodoldrošības inspekcija ir devusi atļauju slēgtajai Ignalinas atomelektrostacijai (IAES) sākt reaktoru krātuvju demontāžu, ceturtdien, 17.oktobrī, paziņoja AES, piebilstot, ka tā ir saņēmusi ekspluatācijas pārtraukšanas licenci, kas tai ļauj veikt demontāžas darbus. Saskaņā ar IAES sniegto informāciju licenci varēja izsniegt tikai pēc tam, kad no tās reaktoru blokiem bija izņemti pilnībā visi kodolmateriāli, un izlietotā kodoldegviela bija droši transportēta. Uzņēmums to izdarīja 2023.gada sākumā. Izlietotā kodoldegviela un citi radioaktīvie materiāli ar ilgu sabrukšanas periodu tika saražoti laikā no 1983. līdz 2009.gadam, un, turpinoties ekspluatācijas pārtraukšanai, līdz 2040.gadam tiks saražots vēl vairāk. Šobrīd radioaktīvie atkritumi ar ilgu sabrukšanas periodu tiek glabāti pagaidu iekārtās, un galu galā tie tiks pārvietoti uz dziļo ģeoloģisko glabātavu, kuru paredzēts uzbūvēt un nodot ekspluatācijā līdz 2080.gadam.

Parlaments sāk apspriest 2025.gada budžetu

Lietuvas Seims ceturtdien, 17.oktobrī, sāka apspriest nākamā gada valdības budžeta plāna projektu, kas būs pēdējais premjerministres Ingrīdas Šimonītes kabineta sagatavotais budžets. Iepazīstinot parlamentu ar budžeta projektu, finanšu ministre Gintare Skaiste (Gintarė Skaistė) to raksturoja kā “solījumu turēšanas un izpildīšanas budžetu”, kura prioritātes ir vērstas uz iedzīvotāju ienākumu palielināšanu, aizsardzības un drošības stiprināšanu un investīciju veicināšanu. Paredzams, ka valdības budžeta ieņēmumi nākamgad pieaugs par 5,9% līdz 17,98 miljardiem eiro, bet izdevumi, salīdzinot ar šogad izvirzītajiem mērķiem, palielināsies par 11,7% līdz 23,02 miljardiem eiro. Budžeta deficīts tiek prognozēts 3% apmērā no IKP, kas ir nemainīgs salīdzinājumā ar šo gadu, valsts parādam sasniedzot 43,2% no IKP.

Brīvības partijas līdere ierosina grozīt Vēlēšanu kodeksu

Trešdien, 16.oktobrī, Brīvības partijas priekšsēdētāja Aušrine Armonaite (Aušrinė Armonaitė) ierosināja izmaiņas Vēlēšanu kodeksā, lai nākamajās Seima vēlēšanās saglabātu vienmandātu vēlēšanu apgabalu ārzemēs dzīvojošajiem lietuviešiem. Viņa norādīja, ka, pamatojoties uz šā gada parlamenta vēlēšanu sākotnējiem rezultātiem, Pasaules lietuviešu vēlēšanu apgabals, kas izveidots, lai Lietuvas pilsoņi varētu balsot ārvalstīs, nākamajās vēlēšanās varētu tikt likvidēts mazā vēlētāju skaita dēļ. Pati Armonaite šajā vēlēšanu apgabalā ir iekļuvusi otrajā balsošanas kārtā, kur viņa sacentīsies ar konservatīvo Daļu Asanavičūti (Dalia Asanavičiūtė).

Ukrainas uzņēmums Lietuvā būvēs sprāgstvielu rūpnīcu

Ukrainas uzņēmums Lietuvā būvēs RDX sprāgstvielu rūpnīcu, trešdien, 16.oktobrī, paziņoja Ekonomikas un inovāciju ministrija, kas ir parakstījusi nodomu protokolu par sadarbību ar Ukrainas uzņēmumu. Paredzams, ka būvniecība sāksies nākamgad. Konkrētais uzņēmums un topošās rūpnīcas atrašanās vieta nav atklāta, taču valdība pagājušajā nedēļā aizsardzības rūpniecības vajadzībām rezervēja trīs valstij piederošus zemes gabalus Upītes pagastā, Panevēžas ziemeļu rajonā. Sprāgstvielu rūpnīca ir viens no vairākiem Lietuvas un Ukrainas plānotajiem kopīgajiem aizsardzības projektiem.

Lietuvas un Francijas prezidenti apspriež drošības situāciju

Valsts prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) otrdien, 15.oktobrī, Parīzē tikās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron), lai pārrunātu drošības situāciju Eiropā, centienus stiprināt ES drošību un aizsardzību, atbalstu Ukrainai, kā arī divpusējās attiecības. Lietuvas līderis arī uzsvēra nepieciešamību paātrināt aizsardzības izdevumu palielināšanu Eiropas valstīs, izvirzot ambiciozāku mērķi – 3% no IKP. Abi apsprieda arī Krievijas kara Ukrainā pašreizējo gaitu un nepieciešamību atbalstīt Ukrainu.

Uzņēmums “Delta Biosciences” izvēlēts NASA kosmosa veselības programmai

Lietuvas dzīvības zinātņu jaunuzņēmums “Delta Biosciences” ir izvēlēts dalībai NASA “Space-H” Kosmosa veselības veicināšanas programmā, otrdien, 15.oktobrī, paziņoja Lietuvas Inovāciju aģentūra. “Delta Biosciences” ir pirmais Eiropas uzņēmums, kas uzaicināts piedalīties programmā, kura veicina modernākās kosmosa veselības tehnoloģijas, teikts aģentūras paziņojumā presei. Kā norāda uzņēmuma “Delta Biosciences” dibinātājs Dominiks Milašus (Dominykas Milašius), šis projekts iezīmē uzņēmuma ienākšanu jaunā nozarē – astroķīmijā, kur bioķīmiskie pētījumi tiek izmantoti kosmosa nozarē. NASA 2012.gadā izveidotā programma “Space-H” ir vērsta uz jaunām autonomām veselības un medicīnas sistēmām, kas nepieciešamas misijām uz Mēnesi un Marsu, kā arī komerciālo kosmosa braucienu dalībniekiem, kuri ilgstoši uzturas zemā Zemes orbītā.

“Ignitis Group” piedalīsies Baltijas jūras vēja ģeneratoru parku otrajā izsolē

Lietuvas valstij piederošā enerģētikas grupa “Ignitis Group” pirmdien, 14.oktobrī, paziņoja par savu lēmumu piedalīties otrajā jūras vēja ģeneratoru konkursā par tiesībām attīstīt aptuveni 700MW jūras vēja jaudu Baltijas jūrā. Grupa meklēs partnerus, kuriem piederētu līdz 49% uzņēmuma akciju. Grupas mērķis ir četrkāršot savu “zaļo” jaudu no 1,3GW 2023.gadā līdz 4-5GW laikposmā līdz 2030.gadam. Pašlaik ir plānots, ka konkurss sāksies 18.novembrī. Paredzams, ka Nacionālā enerģētikas regulatīvā padome, kas pārrauga šo procesu, uzvarētāju paziņos līdz 2025.gada aprīļa beigām.

LSDP līdere gatavojas atstāt EP, divi citi Lietuvas deputāti apmaiņā pret to vēlas augstus amatus

Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas (LSDP) līdere Vilija Blinkevičūte (Vilija Blinkevičiūtė) atstās darbu Briselē pēc partijas uzvaras Seima vēlēšanu pirmajā kārtā 13.oktobrī. Tikmēr vēl divi Lietuvas parlamentā ievēlētie Eiropas Parlamenta (EP) deputāti – demokrāts Virginijs Sinkevičs (Virginijus Sinkevičius) un Aurelijs Verīga (Aurelijus Veryga) no Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības (LŽVS) – atgriezīsies Lietuvā tikai apmaiņā pret augstiem amatiem. Sinkevičs atgrieztos, ja viņam tiktu piedāvāts ministra amats, savukārt Verīga to darītu, ja viņam tiktu piedāvāts premjerministra amats.

LSDP uzvar Lietuvas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā

Svētdien, 13.oktobrī, notikušajā parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā ar nelielu pārsvaru uzvarēja opozīcijā esošā Lietuvas Sociāldemokrātiskā partija (LSDP), otrajā vietā ierindojoties valdošajai konservatīvajai “Tēvzemes savienībai-Lietuvas Kristīgajiem demokrātiem” (TS-LKD). Pēc balsu saskaitīšanas no visiem 1 947 vēlēšanu iecirkņiem LSDP ieguva 19,36% balsu un 18 no 70 daudzmandātu apgabala mandātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) provizoriskie dati. TS-LKD ieguva 17,96% balsu, kas tai deva 17 vietas parlamentā. Trešajā vietā ar gandrīz 15% ierindojās Remigija Žemaitaiša (Remigijus Žemaitaitis) jaunreģistrētā partija “Nemunas rītausma” (Nemuno Aušra), kas ieguva 14 vietas vēlēšanās. Demokrātiskā savienība “Lietuvas vārdā”, kas arī pirmo reizi piedalījās parlamenta vēlēšanās, saņēma 9,24% balsu, garantējot astoņas vietas. Liberālā kustība ieguva septiņas vietas ar 7,70% balsu, bet Lietuvas lauksaimnieku un zaļo savienība (LVŽS) – sešas vietas ar 7,02% balsu. Galīgais vietu sadalījums tiks noteikts pēc divām nedēļām pēc tam, kad lielākajā daļā vienmandātu vēlēšanu apgabalu 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta starp diviem vadošajiem kandidātiem.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas