Nedēļa Lietuvā | Lietuvas dzelzceļš plāno attīstību. Ievainots brīvprātīgais ārstējas Lietuvā

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN

Šajā nedēļā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) aicinājis Eiropas Savienību (ES) apstiprināt likumdošanu, kas ļautu ierobežot migrāciju, jo šogad no Lietuvas-Baltkrievijas robežas valstī jau centies iekļūt 351 imigrants.

No robežas aizraidīti 20 nelegālie imigranti

16.februārī 24 stundu laikā Lietuvas robežsardze no Lietuvas–Baltkrievijas robežas aizraidīja 20 nelegālos imigrantus, kas centās nonākt Lietuvā. Kopumā kopš gada sākuma Lietuvā centies iekļūt 351 nelegālais imigrants, savukārt kopš 2021.gada 3.augusta, kad robežsardzei tika atļauts raidīt imigrantus prom, tā novērsusi 19 700 mēģinājumus nonākt Lietuvā.

Lietuviešu brīvprātīgais nogādāts ārstēties mājās

Lietuvas universitātes slimnīcas Ortopēdiskās traumatoloģijas klīnikas pārstāve 17.februārī apliecināja, ka ievainots Lietuvas brīvprātīgais, kurš cīnās Ukrainas ārzemju leģionā, ir atgriezies mājās, lai ārstētos. Saskaņā ar slimnīcas publiskoto preses relīzi, viņa stāvoklis ir stabils un dzīvībai briesmas nedraud.

Financial Times ierindo Viļņu Eiropas nākotnes pilsētu reitingā

Viļņas uzņēmējdarbības un tūrismas attīstības aģentūra Go Vilnius 16.februārī informēja, ka otro gadu pēc kārtas žūrija fDi Intelligence ierindojusi Viļņu Eiropas nākotnes pilsētu reitinga otrajā vietā vidēja izmēra pilsētu kategorijā. fDi Intelligence ir Financial Times ekspertu grupa, kas strādā ar pasaules investīciju speciālistiem un institūcijām. Šogad pirmo vietu ieguvusi Cīrihe.

Ziņo par valsts karoga dedzināšanu

16.februārī, kad Lietuva svin Valsts atjaunošanas dienu, Kauņas policija saņēma ziņojumu par valsts karoga dedzināšanu. Policijā informēja, ka saņemts ziņojums par kāda Facebook lietotāja augšupielādētu video, kurā redzams, kā persona aizdedzina Lietuvas karogu. Saskaņā ar Krimināllikumu, karoga apgānīšana ir pārkāpums, kas sodāms ar naudassodu, brīvības ierobežojumiem, arestu vai ieslodzījumu līdz diviem gadiem.

ES nepieciešama likumdošana, lai novērstu nelegālās migrācijas vilni

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda 16.februārī, pēc tikšanās ar ES iekšlietu komisāri Ilvu Johansoni (Ylva Johansson), sacīja, ka ES jāpieņem likumdošana, kas ļautu sevi pasargāt no organizētās nelegālās migrācijas. Prezidents ar iekšlietu komisāri apsprieda problēmas, ko rada nelegālā migrācija, un diskutēja par iespējamajiem risinājumiem. Lietuvu kritizē gan vietējās, gan starptautiskās organzizācijas, galvenokārt par migrantu raidīšanu prom no robežas. Saskaroties ar iepriekš nepieredzētu imigrantu vilni no Baltkrievijas puses, Lietuvas iekšlietu ministre 2021.gadā deva robežsardzei atļauju raidīt migrantus prom, ja robeža tiek šķērsota ārpus oficiālajiem robežkontroles punktiem.

Izmeklē iespējamu sankciju nosacījumu pārkāpumu

Kauņas apgabala prokuratūra 15.februārī paziņoja, ka sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamiem starptautisko sankciju pārkāpumiem saistībā ar preču nogādi no Baltkrievijas Lietuvā. Saskaņā ar lietas materiāliem, Viļņas reģionālās muitas pārvaldes Raigardas robežkontroles punktā ieradušās divas kravas automašīnas no Baltkrievijas. Tās pārbaudītas un dota atļauja iebraukt Lietuvā. Tiek uzskatīts, ka iesniegtajā tranzīta deklarācijā norādīts nevis patiesā preču īpašnieka, bet cita, sankcijās neiekļauta, uzņēmuma nosaukums.

Partijas priekšsēdētājs norāda, ka mēra amata kandidāts nav pārkāpis «sarkano līniju»

Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības priekšsēdētājs Ramūns Karbauskis (Ramunas Karbauskis) 15.februārī norādīja, ka partijas kandidāts uz Viļņas mēra amatu, Stasis Jakeļūns (Stasys Jakeliūnas) nav pārkāpis nekādas «sarkanās līnijas», un tikai izteicis savu viedokli par karu Ukrainā. Intervijā sabiedriskajam medijam LRT Jakeļūns sacīja, ka «karš ir pretlikumīgs, tomēr tas daļēji tika veicināts. Krievija tika provocēta». Tiesa, Karbauskis pats nedomā, ka karš Ukrainā tika izprovocēts.

Lietuvas prezidents tiksies ar ASV prezidentu

Lietuvas prezidenta kanceleja 14.februārī informāja, ka Gitans Nausēda nākamnedēļ plāno Varšavā tikties ar ASV prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden). Polijas galvaspilsētā 22.februārī notiks Baidena tikšanās ar Bukarestes devītnieka valstu vadītājiem. Plānots, ka tikšanās uzmanības lokā būs reģiona drošības jautājumi, atbalsts Ukrainai un gatavošanās jūlijā Viļņā plānotajam NATO samitam.

Armijas vadība apspriež aizsardzības plānus

Lietuvas armija 13.februārī ziņoja, ka tās vadība apspriedusi valsts aizsardzības plānu ar NATO Ziemeļaustrumu flanga atbildīgo sauszemes spēku komandieri Jirgenu-Joahimu fon Zandrartu (Jürgen-Joachim von Sandrart). Tika apspriesta gatavošanas NATO samitam, kā arī Lietuvas militārā gatavība. Tāpat uzmanība pievērsta stratēģiskajām mācībām un aizsardzības plāniem.

Eiropas Komisija samazina Lietuvas 2023.gada izaugsmes prognozes

Saskaņā ar jaunāko ES ziņojumu, kas tika publiskots 13.februārī, Eiropas Komisija samazinājusi Lietuvas ekonomiskās izaugsmes prognozi no 05,% kāpuma līdz 0,3% iespējamai izaugsmei. Saskaņā ar ziņojumu, ekonomisko izaugsmi ietekmēs uzņēmējdarbības sektora finansiālā situācija, patēriņa samazinājums un starptautiskā nedrošība. Tomēr joprojām tiek uzskatīts, ka 2024.gadā Lietuvas izaugsme sasniegs 2,5%.

Lietuvas dzelzceļš plāno ilgtermiņa attīstību

Valstij piederošais uzņēmums Lietuvas dzelzceļš (LTG) 13.februārī paziņoja, ka izsludina konkursu valsts dzelzceļa tīkla nākotnes attīstības priekšizpētei. Uzvarētājam būs jāizveido vadlīnijas dzelceļa tīkla attīstībai, ņemot vērā komerciālo potenciālu un kaimiņos esošo ES valstu dzelceļa tīklu attīstības plānus. Tāpat plānā būs jāiekļauj inovatīvi un ekonomiski pamatoti dzelceļa attīstības scenāriji 10, 30 un 50 gadiem. Saskaņā ar LTG noteikumiem, galvenā uzmanība pievēršama Eiropas standarta sliežu platuma ceļiem, kā arī to mijiedarbībai ar platākiem sliežu ceļiem. Scenārijā jāiekļauj līniju būvniecība un staciju tīkls, termināļi un citi loģistikas elementi, lai palielinātu darbības apjomu, un jāveido prognozes par dzelzceļa tīkla transformāciju uz Eiropas standarta sliežu platuma ceļiem.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas