Nedēļa Lietuvā | Seims apstiprina ierosināto iesaukšanas reformu, deputātam Gražulim atņem mandātu

Pagājušajā nedēļā Lietuvas centrālā banka pārskatīja 2023.gada IKP prognozi un samazināja 2024.gada izaugsmes prognozi; Girteka Group uzņēmumi paziņoja par vairāk nekā 100 darbinieku atlaišanu.

Lietuva ziņo par 798 jauniem COVID-19 gadījumiem un vienu nāves gadījumu

Ceturtdien, 21.decembrī, Lietuva ziņoja par 798 jauniem ar COVID-19 koronavīrusu inficēšanās gadījumiem un vienu nāves gadījumu, piektdien, 22.decembrī, liecina oficiālā statistika. Primārās infekcijas gadījumu skaits 14 dienu laikā ir samazinājies līdz 507,7 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, bet pozitīvo testu procentuālais rādītājs septiņu dienu laikā bija 33,4%. Saslimstība ar COVID-19 Lietuvā sāka pieaugt septembra vidū; kopš maija tā bija saglabājusies zemā līmenī.

Uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju aizturēti deviņi nelegālie migranti

Lietuvas robežsargi ceturtdien, 21.decembrī, aizturēja deviņus migrantus, kas mēģināja nelegāli šķērsot robežu no Baltkrievijas, piektdien, 22.decembrī, paziņoja Valsts robežsardzes dienests. Līdz šim šogad vairāk nekā 2 500 nelegālo migrantu ir tikusi liegta ieceļošana Lietuvā no Baltkrievijas tam neparedzētās vietās.

Seimam neizdodas atņemt mandātu apcietinātajam deputātam Gapšim

Likumdevējiem ceturtdien, 21.decembrī, neizdevās atņemt deputāta mandātu ieslodzītajam deputātam Vītautam Gapšim (Vytautas Gapšys), kurš pārstāv opozīcijas Darba partiju. Balsojot par četrām atsevišķām kriminālpārkāpumu lietām, netika iegūts minimālais balsu skaits (85), kas nepieciešams, lai atņemtu Gapšim mandātu. Tā kā Gapšis tika notiesāts par četriem ar korupciju saistītiem kriminālnoziegumiem, lai atņemtu mandātu, deputāti par katru no tiem balsoja atsevišķi, taču lielākais balsu skaits – 75 – tika saņemts tikai par vienu no tiem. Tomēr vismaz 85 no 141 deputāta bija jānobalso par vismaz vienu no četrām rezolūcijām, lai mandāts tiktu anulēts. Pagājušajā mēnesī Lietuvas Apelācijas tiesa Gapšim piesprieda četru gadu un sešu mēnešu cietumsodu par korupcijas noziegumiem, un pašlaik viņš sodu izcieš Kauņas cietumā. Viņam uz pieciem gadiem ir arī liegta iespēja tikt ievēlētam vai ieceltam jebkādā vēlētā vai ieceltā amatā valsts vai pašvaldību iestādēs un institūcijās, uzņēmumos vai nevalstiskās organizācijās.

Seims apstiprina ierosināto iesaukšanas reformu

Lietuvas parlaments (Seims) trešdien, 20.decembrī, sākotnēji atbalstīja Aizsardzības ministrijas ierosināto iesaukšanas reformu, par kuru balsoja 72 deputāti, viens bija pret un 25 atturējās. Likumprojektu tagad izskatīs parlamenta komitejas, un pavasarī tas atkal nonāks izskatīšanai plenārsēdē. Saskaņā ar jauno modeli vecuma ierobežojums iesaukšanai armijā būs 18-21 gads, pašreizējo 18-23 gadu vietā, un studijas augstākajās mācību iestādēs vairs netiks uzskatītas par izņēmumu, lai atliktu militāro dienestu. Dažiem iesaucamajiem reforma arī samazinās pašreizējo deviņu mēnešu dienesta periodu līdz sešiem mēnešiem.

Vinted paziņo par izstāšanos no Kanādas tirgus

Vinted, Viļņā bāzēts lietoto apģērbu tiešsaistes tirdzniecības vietne un Lietuvas pirmais vienradzis, trešdien, 20.decembrī, paziņoja, ka izstājas no Kanādas tirgus. Uzņēmums paziņoja, ka Kanādā Vinted darbību uzsāka 2021.gadā, izmantojot atšķirīgu tehnisko platformu nekā citās valstīs. Uzņēmums norāda, ka šis lēmums tagad ļaus tam koncentrēties uz citiem tirgiem un nostiprināt savas pozīcijas Ziemeļvalstīs – Dānijā, Somijā un Zviedrijā. Pēc aiziešanas no Kanādas tirgus Vinted būs pieejams 19 valstīs, tostarp Lietuvā, Apvienotajā Karalistē, Francijā, Vācijā, ASV, Polijā, Čehijā, Slovākijā, Spānijā, Austrijā, Nīderlandē, Beļģijā, Itālijā, Portugālē, Luksemburgā, Somijā, Dānijā, Austrijā, Zviedrijā, Ungārijā un Rumānijā. Vinted 2019.gadā kļuva par Lietuvas pirmo vienradža uzņēmumu – veiksmīgu jaunuzņēmumu, kura vērtība ir vairāk nekā viens miljards eiro.

EK piešķir Lietuvai deviņus miljonus eiro

Eiropas Komisija (EK) otrdien, 19.decembrī, pieņēma atzinīgu sākotnējo novērtējumu, kā rezultātā Lietuvai tiks piešķirti gandrīz deviņi miljoni eiro no Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) fonda iesaldētajiem 26 miljoniem eiro, paziņoja Finanšu ministrija. Kā norāda ministrija, EK lēmums tika pieņemts pēc Lietuvas iesniegtās papildu informācijas, kuru izvērtējot, Komisija uzskatīja, ka starpposma kritērijs, kas saistīts ar vides nodokļiem un nodokļu uzlikšanu citiem avotiem, kas mazāk kaitē ekonomikas izaugsmei, ir izpildīts apmierinoši.

Lietuvas CB paaugstina 2023.gada IKP prognozi, bet samazina 2024.gada izaugsmes prognozi

Lietuvas Banka otrdien, 19.decembrī, pārskatīja Lietuvas IKP kāpuma prognozi 2023.gadam, nosakot, ka tā samazināsies par 0,2%, bet samazināja ekonomikas izaugsmes prognozi 2024.gadam līdz 1,8%. Septembrī centrālā banka prognozēja, ka šogad ekonomikas izaugsme saruks par 0,6%, bet nākamgad atkal sasniegs 2,1%. Pēc centrālās bankas datiem, gausā izaugsme starptautiskajos tirgos kavē straujāku Lietuvas rūpniecības atveseļošanos, kas ir izteikti orientēta uz eksportu un rada lielu daļu pievienotās vērtības. Tagad gaidāms, ka valsts eksports nākamgad pieaugs par 0,5% pēc tam, kad šogad tas samazinājās par 5,3%. Lietuvas Banka tagad prognozē, ka inflācija šogad sasniegs 8,8 %, bet nākamgad samazināsies līdz 2,5 %.

Hakeri piekļuva KTU darbinieku datiem

Hakeri decembra sākumā, kad Kauņas Tehnoloģiju universitāte (KTU) cieta no kiberuzbrukuma, ieguva piekļuvi tās darbinieku personas datiem, otrdien, 19.decembrī, paziņoja universitāte. Iegūtie dati saturēja tādu informāciju, kā vārdi, uzvārdi, personas identifikācijas numuri, adreses, tālruņa numuri, e-pasti un automašīnu numura zīmes. KTU apgalvo, ka turpina izmeklēt notikušā apstākļus un sadarbojas ar Valsts datu aizsardzības inspekciju un policiju. Universitāte arī pakāpeniski atjauno visas sistēmas, kuras tika skartas notikušā kiberuzbrukuma rezultātā.

Girteka Group uzņēmumi atlaiž vairāk nekā 100 darbinieku

Vairāki Lietuvas transporta, kravu pārvadājumu un loģistikas grupas Girteka uzņēmumi, kas pārvalda Eiropā lielāko kravas automašīnu parku, pirmdien, 18.decembrī, paziņoja par plāniem atlaist vairāk nekā 100 darbinieku. Girteka Europe West, Girteka Nordic un Girteka Competence Center ir informējuši Nodarbinātības dienestu, ka kopumā ir paziņojuši par atlaišanu 107 darbiniekiem. Saskaņā ar Nodarbinātības dienesta sniegto informāciju vislielākais darbinieku skaita samazinājums gaidāms pārdošanas vadītāju, projektu vadītāju, vadības konsultantu, kā arī izmaksu efektivitātes, grāmatvedības un personāla speciālistu vidū.

Seims atņem deputātam Gražulim mandātu

Lietuvas Seims pirmdien, 18.decembrī, pēc tam, kad 86 deputāti balsoja par, astoņi pret un četri atturējās, atņēma deputātam Petram Gražulim (Petras Gražulis) mandātu par deputāta zvēresta pārkāpšanu, liedzot viņam kandidēt uz parlamenta vai prezidenta amatu desmit gadus. Lai pieņemtu šo lēmumu, aizklātā balsošanā bija nepieciešams vismaz 85 deputātu atbalsts no 141 deputātu kopskaita. Kopumā balsoja 105 deputāti. Impīčmenta procedūra tika uzsākta pēc tam, kad Konstitucionālā tiesa konstatēja, ka Gražulis, balsojot par sociāldemokrātu deputātu Linu Jonausku (Linas Jonauskas), ir pārkāpis zvērestu un izdarījis nopietnu konstitūcijas pārkāpumu.

Lietuva saņem 300 miljonu aizdevumu no Eiropas Investīciju bankas

Lietuva pirmdien, 18.decembrī, no Eiropas Investīciju bankas (EIB) saņēma aizdevumu uz 35 gadiem 300 miljonu eiro apmērā. Valsts kasē pārskaitītie līdzekļi tiks izmantoti, lai atbalstītu ieguldījumus konkurētspējas, darbvietu radīšanas, zaļās un digitālās pārveides jomās. Finanšu ministre Gintare Skaiste (Gintarė Skaiste) sacīja, ka Lietuva ir izmantojusi EIB pievilcīgos aizdevuma nosacījumus laikā, kad ir augstas procentu likmes. Aizdevuma procentu likme gadā būs 3,052 %.

Lietuvas LTG Link sāk pārdot biļetes uz Rīgu

Lietuvas valsts dzelzceļa Lietuvos Geležinkeliai (LTG) pasažieru pārvadājumu uzņēmums LTG Link pirmdien, 18.decembrī, sāka pārdot biļetes uz jaunu vilcienu no Viļņas uz Rīgu, kas sāks kursēt 27.decembrī. Standarta biļete maksā 24 eiro, bet cenas atšķiras atkarībā no izvēlētās klases, teikts LTG Link preses ziņojumā. Tiešie vilcieni uz Rīgu kursēs katru dienu, no Viļņas uz Rīgu izbraucot rītā un atgriežoties pēcpusdienā. Brauciens no Viļņas uz Rīgu ilgs nedaudz vairāk par četrām stundām, un brauciena laiks var nedaudz atšķirties remontdarbu vai citu darbu dēļ. Pasažieri starp Lietuvas un Latvijas galvaspilsētām brauks modernā Pesa 730 ML dīzeļvilcienā ar 142 sēdvietām un četriem velosipēdu turētājiem. Vilciens būs pieejams cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un brauciena laikā būs pieejamas karstas un aukstas uzkodas un dzērieni.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas