Nedēļa Lietuvā | Seims noraida ārkārtas vēlēšanas. Balso pret mākslīgo apaugļošanu neprecētiem pāriem

Lietuvas parlaments šonedēļ pieņēmis vairākus būtiskus lēmumus, un arī uzņēmējdarbības vide bijusi ļoti aktīva.

Starptautiskais maksājumu pakalpojumu nodrošinātājs Hokodo izvēlas Viļņu

Lietuvas ārvalstu investīciju piesaistes aģentūra Investouk Lietuvoja piektdien, 9.jūnijā, informēja, ka starptautiskais biznesa maksājumu risinājumu nodrošinātājs Hokodo paziņojis par plānu atvērt biroju Viļņā un pieņemt darbā 30 cilvēkus. Uzņēmuma Lietuvas atzars vismaz sākotnēji apkalpos uzņēmuma klientus Centrāleiropā, ziemeļvalstīs un Baltijas tirgū.

Seims atbalsta maksas noteikšanu elektroauto uzlādes staciju izmantošanai

Lietuvas parlaments apstiprinājis priekšlikumu no 2024.gada noteikt maksu par pašvaldības uzlādes staciju izmantošanu. Grozījumus Ceļu tīkla uzturēšanas un attīstības programmā ceturtdien, 8.jūnijā, apstiprināja ar 90 balsīm par. Divi deputāti balsoja pret, un 26 attturējās. Saskaņā ar Lietuvas Transporta un komunikācijas ministrijas datiem, Lietuvā darbojas apmēram 850 elektroauto uzlādes stacijas, un plānots ieguldīt vēl apmēram 100 miljonus, lai staciju tīklu paplašinātu. Publisko uzlādes staciju skaitu līdz 2030.gadam plānots palielināt līdz apmēram 7000.

Seims noraida rosinājumu atļaut mākslīgo apaugļošanu neprecētiem pāriem

Lietuvas likumdevēji 8.jūnijā noraidīja Brīvības partijas pārstāves Morganas Danieles (Morgana Daniele) rosinājumu atļaut veikt mākslīgās apaugļošanas procedūras neprecētiem pāriem un vientuļām sievietēm. 40 deputāti balsoja par, 42 pret un 21 atturējās. Pēc tam ar atsevišķu balsojumu iniciatīva tik novirzīta atpakaļ izstrādātājiem, lai tajā veiktu papildinājumus. Daži deputāti norādīja, ka iniciatīva varētu pavērt ceļu, lai homoseksuāli pāri varētu radīt bērnus, bet Daniele norādīja, ka sieviešu pāris, kas dzīvo kopā, arī šobrīd var radīt bērnus, izmantojot mākslīgās apaugļošanas klīnikas ārvalstīs. Šobrīd Lietuvas likumdošana nosaka, ka mākslīgo apaugļošanu drīkst veikt tikai ar sievietes un viņas partera dzimumšūnām, turklāt attiecībām ir jābūt atbilstoši reģistrētām.

Lietuvas tiesa noteikusi, ka migrantu izmitināšanas noteikumi ir pretrunā konstitūcijai

Lietuvas Satversmes tiesa noteikusi, ka nelegālo imigrantu izmitināšana centros uz robežas, ir pretrunā valsts konstitūcijai. Seimam ir tiesības noteikt zināmus ierobežojumus nelegālajiem imigrantiem, bet “vienu nosacījumu piemērošana visiem patvēruma meklētājiem, piemēram, visu patvēruma meklētāju izvietošananoteiktās vietās bez atļaujas pārvietoties Lietuvas teritorijā, neļauj novērtēt katra patvēruma prasītāja situāciju un viņu radītos potenciālos draudus valstij un sabiedrībai.” Migranti patvēruma centros uzturējušies pat sešus mēnešus, nesaņemot lēmumu no atbildīgajām institūcijām, un tas noticis, balstoties tikai uz to, ka viņi šķērsojuši Lietuvas robežu un pieteikušies patvērumam, un viņiem nav tikusi dota iespēja protestēt pret piespiedu aizturēšanu. Lēmums seko Irākas pilsoņu sūdzībām un pieprasījumiem pārskatīt likumu.

Sabiedriskā medija padome atkla nespēj ievēlēt ģenerāldirektoru

Lietuvas sabiedriskā medija LRT padome otrdien, 6.jūnijā, ziņoja, ka nav izdevies ievēlēt ģenerāldirektoru. Abi kandidāti saņēma vienādu balsu skaitu. 20. jūnijā LRT padome tiksies, lai lemtu par jaunu konkursu uz vakanto vietu. Padomes priekšsēdētājs Eugēnijs Valatka (Eugenijus Valatka) informēja, ka konkursu varētu izsludināt septembrī.

Seims nobalso pret ārkārtas vēlēšanām

Seims 6.jūnijā ar 66 balsīm pret noraidīja ierosinājumu 10.septembrī rīkot ārkārtas vēlēšanas. 6 deputāti no Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības balsoja par ārkārtas vēlēšanām, viens bija pret un viens atturējās. Liberālā kustība un Brīvības partija bija pret ārkārtas vēlēšanām, no sociāldemokrātiem deviņi balsoja par un divi – pret ārkārtas vēlēšanām. Balsojums izgaismoja šķelšanos Seima valdošajā partijā Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti (TS-LKD), no kuras 34 deputāti balsoja par jaunām vēlēšanām, 14 bija pret un divi – atturējās. Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Landsbergis), kurš rosināja ārkārtas vēlēšanas, norādīja, ka tās nepieciešamas, lai “restartētu” politisko sistēmu.

Oro Navigacija ierīkos jaunu lidrobotu pārvaldības sistēmu

Lietuvas valsts gaisa satiksmes pakalpojumu sniedzējs Oro Navigacija ierīkos jaunu gaisa satiksmes pārvaldības sistēmu lidrobotiem, kas izmaksās 2,5 miljonus eiro, un ļaus daudz vieglāk un efektīvāk pārvaldīt gaisa telpu.

Prezidents: NATO samits paredzēts problēmu risināšanai, nevis Lietuvas reklamēšanai

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) pirmdien, 5.jūnijā, paziņoja, ka NATO samita galvenais mērķis ir risināt ģeopolitiskās problēmas, nevis reklamēt Lietuvu. Saskaņā ar viņa teikto, tas ir nozīmīgi un simboliski, ka NATO samits norisināsies 30 kilometrus no Baltkrievijas robežas, kas ir cieši iesaistīta Krievijas militārajās aktivitātēs. NATO samits Viļņā norisināsies 11.-12.jūlijā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas