Nedēļa Lietuvā | Seims sāk pavasara sesiju; Viļņa pārdēvē Aleksandra Puškina muzeju

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičus), speciāli BNN.

Lietuvā šonedēļ sākusies Seima pavasara sesija, un viens no darbiem, kas stāv priekšā, ir lēmuma pieņemšana par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, savukārt ārlietu ministrs paziņojis, ka Svjatlana Cihanouska ir Baltkrievijas līdere, par spīti režīma rīkotajām tiesu parodijām.

Aptiekas soda naudas vietā piedāvā banku garantijas

Lietuvas Konkurences padome 2022.gada decembrī sodīja vairākas aptieku ķēdes ar gandrīz 73 miljonu eiro lielu soda naudu. Tagad aptiekas tā vietā, lai nomaksātu sodu, piedāvā banku garantijas. Tamro un Benu aptieku tīkla vadītāja Rasa Montvile (Rasa Montvilė) norādīja, ka Konkurences likums atļauj sniegt bankas garantijas soda naudas apmērā maksājuma vietā laikā, kamēr norisinās tiesvedība. Soda nauda uzlikta Eurovaistine (27,5 miljoni eiro), EVD (2,7 miljoni eiro), EVRC (1,27 miljoni eiro) un Siromed Pharma (11 200 eiro). Visi četri uzņēmumi ir daļa no koncerna Euroapotheca, kam Baltijas valstīs un Zviedrijā pieder aptieku tīkli un medikamentu vairumtirgotavas, kā arī e-komercijas platforma Azeta. Aptieku tīklam Limedika piemērots 7,4 miljonus eiro liels sods, Gintarinė Vaistinė – 16,7 miljoni eiro, savukārt Tamro jāmaksā 9,2 miljoni eiro, bet Benu 7,7 miljonus eiro liela soda nauda. Dažas no aptieku ķēdēm ir iesniegušas apelācijas prasību, lūdzot atcelt regulatora lēmumu vai samazināt soda naudas apjomu.

Seims sāk pavasara sesiju

Lietuvas Seims 10.martā ar nodokļu reformas prezentāciju un kandidātu izskatīšanu Satversmes tiesai tiesnešu amatiem un izlūkošas ombuda vietai sāka pavasara sesiju. Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) informēja, ka pavasara sesijas galvenie jautājumi būs valsts drošības un aizsardzības likumdošana, pilsoņu labklājība un sociālās atstumtības mazināšana. Lietuvas prezidenta Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda), tiekoties ar Seima pārstāvjiem pirms sesijas sākumā kā galveno prioritāti minēja nodokļu reformu, piebilstot, ka tai nevajadzētu būt saistītai ar nodokļu palielināšanos. Pirmās sēdes darba kārtībā bija arī Polijas Sejma pārstāves Elžbetas Vitekas (Elżbietą Witek) uzruna un Viļa Semeškas (Vilius Semeška) zvēresta nodošana.

Lietuvā 306 jauni Covid gadījumi, divi mirušie

Lietuvā līdz ceturtdiena, 9.martam, nedēļas laikā reģistrēti 306 jauni Covid-19 gadījumi un divi inficētie miruši. 199 saslimušies ar vīrusu slimo pirmo reizi, 91 otro reizi, bet 16 gadījumos tā bija jau trešā saslimšanas reize. Slimnīcās šobrīd ārstējas 138 pacienti, no tiem seši – intensīvās terapijas nodaļā. Lietuvā ar vīrusu līdz šim inficējušies apmēram 1,18 miljoni cilvēku, savukārt 69,7% iedzīvotāju saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu.

Krievijas kuģim un privātajai lidmašīnai liedz ierašanos valstī

Lietuvas varas iestādes informējušas, ka Klaipēdas ostā ienākšana tika liegta Krievijas pilsoņiem piederošam kuģim, un tāpat ielidot Lietuva aizliegts privātajai lidmašīnai, kuras īpašnieks ir Krievijas un Izraēlas dubultpilsonis. Lietuvas transporta un komunikācijas ministrs Marjus Skodis (Marius Skuodis) pēc tikšanās ar parlamenta Valsts drošības un aizsardzības komisiju apstiprināja šo informāciju. Klaipēdas ostas pārvalde informēja, ka Krievijas kuģis Bystraya, kurš kuģo zem Belizas karoga un ir pakļauts sankcijām, vairākkārt centās ienākt ostā, tomēr tas netika atļauts un kuģis devās uz Kaļiņingradu. Savukārt Lietuvas transporta drošības pārvalde informēja, ka persona, kam ir Izraēlas un Krievijas dubultpilsonība, un iepriekš iegūta termiņuzturēšanās atļauja Lietuvā, mēģināja ar privāto lidmašīnu ielidot no Izraēlas. Persona parādīja savu Izraēlas pasi, tomēr pēc tam, kad noskaidrojās, ka viņam ir arī Krievijas pilsonība, ielidošana Lietuvā tika liegta.

Viļņa pārdēvē Aleksandra Puškina muzeju

Viļnas pilsētas dome 8.martā lēma pārdēvēt Aleksandra Puškina Literatūras muzeju, izņemot no nosaukuma atsauci uz krievu dzejnieku. Turpmāk muzeju dēvēs par Markuču muižas muzeju. Saskaņā ar izplatīto informatīvo materiālu, šādā veidā muzejam tiek atgriezts sākotnējais nosaukums. Aleksandra Puškina muzejs ēkā darbojas apmēram 70 gadus. 1899.gadā uz Markuču muižu pārcēlās Varvara Puškina, kura bija precējusies ar dzejnieka dēlu Grigoriju Puškinu. Viņa novēlēja ēku pilsētai ar aicinājumu tajā iekārtot muzeju Puškinam. Tas tika atvērts 1948.gadā un bija pirmais ar literatūru saistītais muzejs Viļņā. Muzeja pārdēvēšana tika saskaņota ar Kultūras ministriju, Lietuviešu valodas komisiju un Viļņas Universitātes Vēstures fakultāti.

Izlūkdienesti norāda, ka Rosatom piesedzis starpgadījumus Baltkrievijas AES

Lietuvas Drošības departaments un Aizsardzības ministrijas Izmeklēšanas departaments 8.martā publiskoja ikgadējo drošības risku novērtējuma ziņojumu. tajā norādīts, ka Baltkrievija un Rosatom ir slēpuši informāciju par negadījumiem Baltkrievijas atomelektrostacijās (AES), kā arī nav ziņojuši par reaktoru sistēmās atklātajiem defektiem. 2022.gada aprīlī Astravjecas AES pirmais reaktors tika slēgts, lai veiktu plānveida apkopi, un netika ziņots par bojājumiem, kas atrasti. Otrā reaktora palaišana tika atlikta tehnisku iemeslu dēļ. Ziņojumā arī norādīts, ka Rosatom vēlas paplašināt darbību ārvalstīs un veidot atkarību no uzņēmuma tehnoloģijām.

Neskatoties uz apšaubāmiem tiesas spriedumiem, Landsberģis uzskata Cihanousku par līderi

Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) 8.martā paziņoja, ka Baltkrievijas tiesu parodija nemaina faktu, ka Svjatlana Cihanouska ir Balkrievijas līkumīgā vadītāja. Viņa komentāri sekoja informācijai, ka Baltkrievijas tiesa piespriedusi trimdā esošajai Cihanouskai 15 gadus cietumā par valsts nodevību, varas sagrābšanas mēģinājumiem un ekstrēmistu organizācijas veidošanu. Baltkrievija ir notiesājusi arī citus opozīcijas pārstāvjus, tostarp Cihanouskas vīru.

Lietuva virzās uz kažokzvēru audzētavu aizliegumu

Lietuvas valdība grasās rosināt kažokzvēru audzētavu aizliegumu no 2027.gada, piedāvājot pārejas periodu un vienu miljonu eiro atbalstu, lai uzņēmēji varētu pārkārtot darbību. Valdības ierosinājumu vēl jāizskata parlamentā, kurš iepriekš akceptējis likumprojekta izskatīšanu. Tomēr parlamentā nevalda vienprātība šajā jautājumā, un atsevišķi parlamentārieši norādījuši, ka likums iznīcinās uzņēmējus, un no tā nebūs nekāda labuma.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas