Nedēļa Lietuvā | Viļņā fiksēts vandālisms pret baltkrievu komūnu; “Tesla” atklāj pirmo pop-up veikalu Lietuvā

Lietuvā legalizēta mājas degvīna ražošana lauku tūrisma saimniecībās; otrdien uz robežas ar Baltkrieviju atturēti 26 nelegālie migranti

Lietuvas CVK reģistrē 1 740 kandidātus Seima vēlēšanām

Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija piektdien, 6.septembrī, paziņoja, ka ir reģistrējusi 1 740 kandidātus gaidāmajām Seima vēlēšanām. To vidū ir astoņi mēri, četri Eiropas Parlamenta deputāti un 128 pašreizējie Seima deputāti. Kopumā par vietām Lietuvas parlamentā sacentīsies 15 kandidātu saraksti. Par vietu Seimā vienmandātu vēlēšanu apgabalos cīnīsies 700 politiķi. Kandidātus, kandidātu sarakstus un informāciju par tiem piektdien paredzēts publicēt CVK tīmekļa vietnē.

Lietuva un Polija vienojas padziļināt aizsardzības attiecības

Lietuva un Polija ir vienojušās padziļināt savas aizsardzības un drošības attiecības un mobilizēt starptautisku atbalstu Ukrainai, lai tā varētu aizsargāties pret Krievijas agresiju. Šī apņemšanās ir izklāstīta deklarācijā, ko ceturtdien, 5.septembrī, parakstīja prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) un prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda). Abi līderi arī paziņoja, ka viņi “cenšas panākt NATO aizsardzības plānu gatavību, īstenošanu un efektivitāti” un “stingri atbalsta” Ukrainas un Moldovas eiroatlantiskās integrācijas centienus. Deklarācijā arī uzsvērta sadarbība zinātnes, izglītības un kultūras jomā, savstarpēju ieguldījumu paplašināšana un atbalsts reģionālajai savienojamībai. Šogad aprit 455.gadadiena kopš Ļubļinas ūnijas un 510.gadadiena kopš Oršas kaujas, kurā Lietuvas Lielkņazistes un Polijas spēki kopā sakāva Maskavas spēkus.

Viļņā fiksēti četri vandālisma uzbrukumi baltkrieviem

Aizvadītajās dienās fiksēti četri vandālisma akti, kas vērsti pret Viļņā dzīvojošajiem baltkrieviem, ceturtdien, 5.septembrī, paziņoja galvaspilsētas policija. Uz ielas pie Dapamogas bēgļu patversmes sarkanā krāsā bija uzkrāsots naidu kurinošs uzraksts “Baltkrievu parazītiem šeit vietas nav”. Divos citos incidentos tika izsisti divi logi Ivana Luckeviča Baltkrievu muzejā un logs Konstantinopoles patriarhāta kapelā, kur parasti lūdzas baltkrievi. Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska šos uzbrukumus baltkrievu organizācijām saistījusi ar Krievijas un Minskas režīmu. Lietuvas tiesībaizsardzības iestādes nekomentēja, vai šie incidenti ir saistīti.

Ministrs aicina apturēt aizsardzības finansējuma palielināšanu ar nodokļu palielināšanu

Lietuvai vairāk līdzekļu valsts aizsardzībai būtu jānovirza no ekonomikas izaugsmes un aizņēmumiem, nevis jāpalielina nodokļi, ceturtdien, 5.septembrī, sacīja ekonomikas un inovāciju ministre Aušrīne Armonaite (Aušrinė Armonaitė), jo tiek prognozēts, ka šogad valsts aizsardzības finansējums sasniegs 3,2% no IKP. Turklāt pēc ministres teiktā, aizsardzības finansēšanai var izmantot arī valsts iestāžu neizmantotos līdzekļus, jo pagājušajā gadā neizmantoti palika aptuveni 160 miljoni eiro. Šos līdzekļus, pēc viņas teiktā, tagad var izmantot tikai budžeta deficīta samazināšanai. Augustā Lietuvas valdība ieroču sistēmu iegādei piešķīra papildu 130 miljonus eiro. Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju piešķirtais finansējums šogad palielinās aizsardzības finansējumu līdz 3,2% no IKP.

“Tesla” atver savu pirmo pop-up veikalu Lietuvā

ASV elektromobiļu gigants “Tesla” ir atvēris savu pirmo pop-up veikalu Lietuvā, trešdien, 4.septembrī, paziņoja uzņēmums. “Tesla” veikals ir atvērts tirdzniecības centrā “Akropolis” Viļņā. Tas ir pirmais “Tesla” paplašināšanās solis šajā valstī, jo jau 2025.gada sākumā uzņēmums plāno pieņemt pasūtījumus Lietuvā, atvērt pastāvīgu veikalu un atvērt Lietuvas konfiguratoru. Jaunā pop-up veikala apmeklētāji varēs rezervēt izmēģinājuma braucienus ar “Tesla” elektromobiļiem “Model Y” un “Model 3”. Pilns Eiropas produktu klāsts lietuviešiem būs pieejams pēc dažiem mēnešiem, kad tiks atvērts pastāvīgais veikals. Vietējās cenas arī tiks paziņotas tad, un pirmie automobiļi tiks piegādāti vēlāk.

Lietuva izsauc Krievijas vēstniecības amatpersonu, lai izteiktu protestu

Lietuvas Ārlietu ministrija trešdien, 4.septembrī, izsauca Krievijas vēstniecības Lietuvā pārstāvi, lai paustu stingru protestu pret Kremļa nesen pastiprināto civilo objektu apšaudi Ukrainā. Krievijas pārstāvim tika paziņots, ka raķetes un bumbas, kas krīt uz izglītības iestādēm, slimnīcām un civiliedzīvotāju mājām, liecina par Krievijas izmisumu, pilnīgu necieņu pret cilvēku dzīvībām un jebkuru kara noteikumu neievērošanu. Ārlietu ministrija arī norādīja, ka atbildība gulstas ne tikai uz Krievijas kara noziegumu veicēju pleciem, bet arī uz to personu pleciem, kas atbildīgas par Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu plānošanu un īstenošanu. Otrdien, 3.septembrī, Krievija ar divām ballistiskajām raķetēm trāpīja arī militārajam institūtam un netālu esošajai slimnīcai Poltavā. Trieciena rezultātā tika nogalināti 53 un ievainots 271 cilvēks.

Lietuva oficiāli izvirza Kubiļus Eiropas komisāra amatam

Lietuvas valdība trešdien, 4.septembrī, oficiāli izvirzīja bijušā premjerministra, Eiropas Parlamenta deputāta Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius) kandidatūru Eiropas Komisijas amatam. Kubiļus kandidatūru otrdien apstiprināja parlaments pēc tam, kad to iepriekš bija apstiprinājis prezidents Gitans Nausēda. Tagad viņa kandidatūru izskatīs Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen), un tad būs nepieciešams galīgais Eiropas Parlamenta apstiprinājums. Kubiļus ir teicis, ka Lietuvai jātiecas uz posteņiem, kas saistīti ar aizsardzību, drošību un ES paplašināšanos. Tomēr Vācijas laikraksts “Die Welt” otrdien, 3.septembrī, ziņoja, ka fon der Leiena jau ir izvēlējusies Latvijas pārstāvi Valdi Dombrovski, kurš pašlaik ir ES tirdzniecības komisārs, par ES paplašināšanās posteņa kandidātu.

“VMG” iesaldē 190 miljonus eiro vērto rūpnīcas projektu Latvijā

Lietuvas kokapstrādes un mēbeļu ražošanas grupa VMG uz nenoteiktu laiku ir apturējusi plānoto 190 miljonus eiro vērto kokskaidu plātņu rūpnīcas projektu Jēkabpilī, Latvijā, trešdien, 4.septembrī, ziņo biznesa ziņu portāls “Verslo Žinios”. Projekta partneru Lietuvas mēbeļu ražotāju “Freda” un “Freda II” akcionārs Rims Varanausks (Rimas Varanauskas) paziņoja, ka projekts Latvijā ir apturēts līdz ekonomikas atveseļošanai.

Lietuva uz robežas ar Baltkrieviju atgrūž 26 nelegālos migrantus

Lietuvas robežsargi otrdien, 3.septembrī, atturēja 26 migrantus, kas mēģināja nelegāli šķērsot valsts robežu no Baltkrievijas, trešdien, 4.septembrī, paziņoja Valsts robežsardzes dienests (VRS). Kopumā šogad līdz šim Lietuvā no Baltkrievijas tam neparedzētās vietās ir ticis liegts ieceļot 492 nelegālajiem migrantiem, kas ir daudz mazāks skaits nekā iepriekšējos gados. Nelegālo migrantu pieplūdums uz ES austrumu dalībvalstīm no Baltkrievijas sākās 2021.gadā, un Rietumi tajā vaino Minskas režīmu. Lietuvā no Baltkrievijas 2021.gadā nelikumīgi centās ieceļot gandrīz 4 200 nelegālo migrantu. Lielākā daļa no viņiem aizbēga no Lietuvas, tiklīdz viņiem tika atļauts brīvi pārvietoties.

Lietuva legalizē mājas degvīna ražošanu

Lietuvas parlaments otrdien, 3.septembrī, apstiprināja tiesību aktus, kas ļauj lauksaimniekiem, kuri sniedz lauku tūrisma pakalpojumus, ražot tradicionālo mājas degvīnu. Alkohola kontroles likuma grozījumi tika pieņemti ar 63 balsīm par, 15 – pret un 22 atturoties. Grozītajā likumā definēts, ka tradicionālais alkoholiskais dzēriens, ko ražo lauksaimnieks, ir tāds, kura spirta saturs nepārsniedz 65 tilpumprocentus. Tam jābūt atzītam par nacionālā mantojuma produktu un ražotam pie lauksaimnieka, kas piedāvā lauku tūrisma pakalpojumus. Tiesību akti ļauj lauksaimniekiem ražot līdz 100 litriem šāda dzēriena gadā, taču to drīkst izmantot tikai personīgām vai ģimenes vajadzībām vai degustācijām uz vietas.

Prezidents saka, ka ir pienācis laiks “savaldīt zirgus”

Valsts prezidents Gitans Nausēda uzskata, ka imigrantu skaits Lietuvā ir sasniedzis tādu līmeni, ka “ir pienācis laiks savaldīt zirgus”. “Manā skatījumā nekontrolēta imigrācija pirmkārt un galvenokārt ir valsts drošības jautājums. Tāpēc nespēja kontrolēt imigrāciju, ņemot vērā demogrāfisko bedri, kurā mēs šobrīd atrodamies, var novest pie rezultātiem, kurus neviens no mums nevēlas,” pirmdien, 2.septembrī, sabiedriskās raidorganizācijas LRT raidījumā “Forumas” sacīja Nausēda. Nausēda sagaida, ka jaunais likums, kas nosaka kvotas trešo valstu pilsoņiem, kuri ierodas Lietuvā strādāt, palīdzēs padarīt stingrāku valsts imigrācijas politiku. Parlaments šo likumu pieņēma jūnijā. Jaunais likums arī uzliek darba devējiem pienākumu sniegt informāciju par ārvalstu darbinieku kvalifikāciju un darba pieredzi.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas