Nelegālo imigrantu spiediena dēļ Somija slēgs pusi robežpunktu ar Krieviju

Somija nelegālo imigrantu skaita pieauguma dēļ slēgs pusi no tās robežpunktiem ar Krieviju, ceturtdien, 16.novembrī, paziņoja iekšlietu ministre Mari Rantanena (Mari Rantanen).  Vālimā, Nuijamā, Imatras un Nīrala robežšķērsošanas punkti tiks slēgti pulksten 00.00 naktī uz sestdienu.

Pēc tam starptautiskās aizsardzības pieteikumus varēs iesniegt ziemeļu robežšķērsošanas vietās Vartiusā, Sallā, Kūsamo un Raja-Josepi, kuri joprojām būs atvērti. Ierobežojumi būs spēkā līdz 2024.gada 18.februārim.

“Šis lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz robežsargu un citu aģentūru informāciju un secinājumiem. Ir skaidras norādes, ka ārvalstu varasiestādēm ir bijusi nozīme to [cilvēku] ierašanās procesā, kuri nelikumīgi šķērsoja robežu,” sacīja Rantanena.

Viņa norādīja, ka Somija dažādās valodās un pa dažādiem kanāliem vērsīsies pie tiem, kas mēģina iekļūt valstī, un tiem, kas viņiem palīdz, ar aicinājumu, ka robežas ir slēgtas un nelikumīga ieceļošana ir novērsta.

Robežsardzes dienesta priekšnieka vietnieks Marku Hasinens (Markku Hassinen) sacīja, ka minētie kontrolpunkti tiks fiziski slēgti – tas ir,

caur tiem netiks atļauta satiksme.

Somijas premjerministrs Peteri Orpo (Petteri Orpo) norādīja, ka valdība vēlas nopietni reaģēt uz notiekošo uz robežas. Viņš paziņoja, ka Krievijas robežsargu prakse ir mainījusies un viņi ir sākuši laist pāri robežai cilvēkus bez atbilstošiem dokumentiem.

Somijas un Krievijas robežsardzes iestādes gadiem ilgi sadarbojās, lai nepieļautu nelegālu robežas šķērsošanu. Taču tagad Krievija ir mainījusi līdzšinējo politiku un ļauj nelegālajiem imigrantiem netraucēti turpināt savu ceļu uz Somiju, lai gan tiem nav nekādu derīgu ceļošanas dokumentu, šonedēļ paziņoja Rantanena.

Lasiet arī: Lai nepieļautu cilvēku “plūdus”, MK slēdz Vientuļu robežpāreju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas