Nīderlande atgriezīs bijušajām kolonijām dārgumus

Nīderlande pieņēmusi lēmumu atgriezt koloniālajā periodā no Indonēzijas un Šrilankas izvestos vērtīgos artefaktus, raksta britu raidorganizācija BBC.

Starp priekšmetiem, kas tiks atgriezti to izcelsmes zemēs, ir ar dārgakmeņiem rotāts bronzas lielgabals un nolaupītu dārgakmeņu krājums. Plānotā restitūcija saistīta ar Nīderlandes apņemšanos sakārtot koloniālajā pagātnē nodarīto.

Arī citas Eiropas valstis sākušas atgriezt nolaupītos dārgumus. Viens no ievērojamākajiem piemēriem ir Lielbritānijas un Vācijas muzeju lēmums atgriezt Nigērijā kultūrvēstures priekšmetu kolekciju jeb tā dēvēto Beninas bronzu, kas tika nolaupīta 1897.gada britu militārās ekspedīcijas laikā.

Nīderlandes kultūras ministre sacīja: “Šī ir pirmā reize, kad mēs atgriežam priekšmetus, kam nemaz nevajadzētu atrasties Nīderlandē.

Bet mēs ne tikai atgriežam priekšmetus. Mēs arī sākam daudz intensīvāku sadarbību ar Indonēziju un Šrilanku.”

Starp kolekcijām, kas tiks atgrieztas Indonēzijā, ir arī tā sauktie Lombokas dārgumi – rotu, dārgākmeņu, zelta un sudraba krājums, ko Nīderlandes koloniālā armija 1894.gadā nolaupīja no karaliskās pils Lombokas salā.

Šrilanka saņems atpakaļ dāsni rotāto 18.gadsimta bronzas lielgabalu, kas šobrīd izstādīts muzejā Amsterdamā. Tas bija Šrilankas aristokrāta dāvana Kandijas karalim 1740.gados, un Nīderlandē nonāca pēc tam, kad nīderlandiešu karavīri uzbruka un iekaroja Kandijas karalisti 1765.gadā.

Kultūras ministre norādījusi, ka valdība vadījusies pēc 2020.gada ziņojuma, kas pievērsās koloniālajā periodā Nīderlandē ievestajiem mākslas darbiem. Toreiz komiteja, kas veidoja ziņojumu, ieteica valdībai brīvprātīgi atgriezt jebkādas kultūras vērtības, kas izvestas no bijušajām Nīderlandes kolonijām, ja izcelsmes valsts tās pieprasa. Ziņojumā sacīts:

“Nīderlandei jāuzņemas atbildība par tās koloniālo pagātni,

padarot netaisnības atzīšanu un novēršanu par galveno principu attiecībā uz koloniālā perioda kolekcijām.”

Nīderlande pēdējos gados īpaši pievērsies savas koloniālās pagātnes sakārtošanai. Karalis Vilems Aleksandrs (Willem-Alexander) 1.jūlijā oficiali atvainojās par valsts lomu vergu tirdzniecībā.

Nīderlande kļuva par spēcīgu koloniālo varu 17.gadsimtā, iegūstot plašas aizjūras teritorijas, un tiek lēsts, ka nīderlandiešu vergu tirgotāji pārvadājuši vairāk nekā 600 tūkstošus cilvēku.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas