Nīderlandes premjerministrs Rite, iespējams, kļūs par nākamo NATO vadītāju

Divas NATO augsta ranga amatpersonas, kurām tika piešķirta anonimitāte, lai apspriestu iekšējos jautājumus, sacīja, ka vairāk nekā 20 NATO sabiedrotās valstis pēc intensīvām sabiedroto diskusijām ir izteikušas gatavību atbalstīt Nīderlandes premjerministra Marka Rites (Mark Rutte) kandidatūru, lai viņš šogad kļūtu par nākamo NATO ģenerālsekretāru, 21.februārī, ziņo Politico.

Rite, kurš par šo amatu cīnās jau kopš novembra, ir vienīgais kandidāts, kuru izvirzīja alianses 31 dalībvalsts valdības, sacīja amatpersonas.

NATO valstis ģenerālsekretāru izvēlas “vienprātīgi”,

tāpēc Ritei ir jānodrošina visu valstu atbalsts. Lai gan diskusijas vēl nav pabeigtas, amatpersonas norādīja, ka Rites kandidatūra kļūst aizvien populārāka.

Arvien pieaug spiediens uz NATO dalībvalstīm, lai tās apstiprinātu Riti pirms līderu samita Vašingtonā, kas notiks jūlijā. Viņš nomainīs Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg), kurš NATO vada kopš 2014.gada.

Lai gan ASV vēstniece NATO Džuliana Smita (Julianne Smith) ir teikusi, ka sabiedrotajiem būtu jācenšas pabeigt NATO ģenerālsekretāra atlases procesu šī gada pirmajā ceturksnī, taču, kā ziņots, apmēram

desmit sabiedrotie dažādu iemeslu dēļ joprojām atturas atbalstīt Riti.

Piemēram, Turcija pieprasījusi Ritei neizrādīt labvēlību ES valstīm NATO, savukārt Ungārijai ir pastāvīgas domstarpības ar Riti saistībā ar kritiku par tās atkāpšanos no demokrātijas.

Joprojām nav skaidrs, vai Baltijas valstis atbalsta Rites kandidatūru, ņemot vērā, ka tās uzstājīgi pieprasa lielāku  atbalstu Ukrainas ceļā uz iestāšanos NATO.

Lai gan Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa (Kaja Kallas) ir izrādījusi interesi par NATO vadītājas amatu, amatpersonas apgalvo, ka viņa nav kandidāte, jo nav pieteikusi savu kandidatūru. Tas pats attiecas uz Latvijas ārlietu ministru Krišjāni Kariņu, kurš pagājušajā gadā arī izrādīja interesi par šo amatu.

ASV amatpersona trešdien sacīja, ka ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) atbalsta Nīderlandes premjerministra kandidatūru uz nākamā NATO ģenerālsekretāra amatu, kas visticamāk, ietekmēs vairāk sabiedroto atbalstīt Rites kandidatūru.

Lasiet arī: Baidens nosauc Putinu par “traku kuces dēlu”, izsmej Trampu

Lasiet arī: Tuvojoties dalībai NATO, Zviedrija apņemas sniegt jaunu militāro palīdzību Ukrainai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas