No Rīgas Centrālcietuma izbēdzis ieslodzītais

Svētdien ap plkst.13.45 no Rīgas Centrālcietuma izbēdzis 1993.gadā dzimušais Māris Kovaļovs, kurš atradās ieslodzījumā par slepkavības mēģinājumu, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Vīrietis ir aptuveni 1,70 metrus garš, bija ģērbies tumšā kreklā, tumšos šortos un tumšos apavos ar baltu zoli. Pārvietojoties viņš, iespējams, klibo.

Valsts policijā sākti plaši personas meklēšanas pasākumi un ir izsludināti “Slazdi” visā valstī, kuru laikā var tikt ierobežotas citu personu ikdienas gaitas, kā arī var tikt pārmeklēti transportlīdzekļi un veiktas citas neikdienišķas darbības izbēgušā atrašanai.

Aģentūra LETA novēroja, ka Rīgā uz ielas tiek apturētas un pārbaudītas automašīnas.

Ikvienu, kuram ir zināma Kovaļova iespējamā atrašanās vieta, policija lūdz zvanīt pa tālruni 110. Likumsargi brīdina, ka bēglis var būt bīstams, tāpēc nekādā gadījumā nevajag mēģināt viņu aizturēt pašu spēkiem.

Ieslodzījuma vietu pārvalde pagaidām nekomentē, kādos apstākļos ieslodzītais izbēdzis un cik ātri šis fakts pamanīts, solot sīkāku informāciju sniegt tuvākajā laikā.

Tieslietu ministrijā (TM) aģentūru LETA informēja, ka šobrīd notiek aktīvi ieslodzītā meklēšanas pasākumi, IeVP sadarbojoties ar Valsts policiju.

Vienlaikus par ieslodzītā bēgšanu ir sākts kriminālprocess, bet notikušā apstākļi tiks detalizēti skaidroti dienesta pārbaudē, norādīja TM.

Arī iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) esot lietas kursā par ieslodzītā izbēgšanu. Kā aģentūrai LETA norādīja ministra padomnieks Andrejs Vaivars, patlaban tiek veltīti atbilstoši spēki pēc iespējas ātrākai bēgļa notveršanai. Ņemot vērā meklēšanas operāciju, ministrs aicina sabiedrību ar izpratni izturēties pret patlaban notiekošajām drošības pārbaudēm uz ielām.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pēdējos gados neviens ieslodzītais no Rīgas Centrālcietuma nebija izbēdzis. Iepriekšējā skaļākā bēgšana no Centrālcietuma notika 2006.gada 9.augustā. Toreiz ieslodzījuma vietas teritoriju izdevās atstāt četriem ieslodzītajiem – 1973.gadā dzimušajam Ērikam Atkačovam, kurš bija ieslodzīts uz 13 gadiem, 1963.gadā dzimušajam Viktoram Atamanovam, kurš bija tiesāts par slepkavību un cietumā izcieta 12 gadu sodu, 1979.gadā dzimušajam Aleksejam Ivanovam, kurš bija notiesāts par laupīšanu uz astoņiem gadiem cietumā, un par zādzībām vairākkārt tiesātajam 1980.gadā dzimušajam Ričardam Prāvecam. Visus četrus dažas dienas vēlāk aizturēja uz Lietuvas-Polijas robežas un nogādāja Latvijā, kur viņi nonāca atpakaļ aiz restēm.

Kā izriet no tiesā izskatītās bēgšanas lietas materiāliem, 2006.gada augustā četrotne, pārzāģējot restes gan balkonā, gan cietuma sienā, izkļuva no kameras, tad devās dzeloņstiepļu žoga virzienā, kur viņus pamanīja apsargs, kurš panāca pēdējo no bēgļiem un centās viņu aizturēt, tomēr nesekmīgi. Tikuši pāri žogam, ieslodzītie izbēga, uzkāpjot sargtornī, kurš darbinieku trūkuma dēļ visu dienu bija tukšs.

Aiz mūriem bēgļus gaidīja īrēta automašīna, kuru ieslodzītie bija pasūtījuši pa nelegālu telefonu. Transportlīdzekli vadīja viena no bēgļiem – Ivanova – tēvs. Viņš nogādāja apsūdzētos līdz robežai, kuru tie nelegāli šķērsoja, un pēc tam jau aizveda līdz Kauņai.

10.augustā apsūdzētie tika aizturēti uz Lietuvas-Polijas robežas. Pēc prokurores domām, viņi bija nodomājuši bēgt uz Vāciju, jo vairākkārt tiesātā Atkačova grupējumam bija cieša saistība ar šo valsti. Viņš arī tika uzskatīts par bēgšanas organizatoru.

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas