Notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 paveida Pirola izplatību

Nesenie notekūdeņu monitoringa dati liecina, ka Latvijā parādījies arī jaunais Covid-19 BA.2.86 paveids Pirola, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

SPKC informē, ka šogad rudens vīrusu sezonā novērojams Covid-19 saslimstības pieaugums. Pieaug ar Covid-19 inficēto skaits, tādējādi arī veikto testu skaits slimnīcās palielinās. Tāpat arī redzams, ka stacionāros palielinās saslimušo skaits ar smagu slimības gaitu.

Lai pasargātu sevi no smagas slimības gaitas, SPKC aicina iedzīvotājus, jo īpaši riska grupās esošos, vakcinēties. Iedzīvotājiem pieejamas “BioNTech Pfizer” vakcīnas “Comirnaty Omicron XBB.1.5”, kuras pielāgotas pašlaik izplatītākajiem Covid-19 vīrusa “Omicron” paveidiem.

Esošās vakcīnas ir pietiekami efektīvas arī pret “Pirola” paveidu.

SPKC skaidro, ka sezonālo vakcināciju pret Covid-19 infekciju ieteicams veikt savlaicīgi. Vispiemērotākais laiks būtu no septembra līdz decembrim, tomēr vakcināciju drīkst veikt arī pēc tam, kaut saslimstība ar Covid-19 jau būs pieaugusi vēl vairāk. Ir svarīgi, lai vakcīna būtu laikus nostiprinājusi organisma aizsardzību pret smagu slimības gaitu, tāpēc vakcināciju nedrīkstētu atlikt līdz brīdim, kad saslimstība būs plaša un nonākšana saskarē ar vīrusu ļoti iespējama.

Viena vakcīnas deva jāsaņem vismaz 12 mēnešus pēc iepriekšējās vakcīnas devas. Tomēr, ja cilvēkam ir 65 gadi un vairāk, bet ir vairākas hroniskas slimības, tad intervāls no iepriekšējas Covid-19 vakcinācijas var būt arī mazāks, proti, seši mēneši.

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret Covid-19 īpaši rekomendēta visiem iedzīvotājiem vecumā no 65 gadu vecuma, pieaugušajiem ar nopietnām hroniskām blakusslimībām, vidējas vai augstas imūnsupresijas pacientiem, tajā skaitā pusaudžiem un bērniem no sešu mēnešu vecuma, grūtniecēm.

Aktuālie vakcinācijas statistikas dati liecina, ka pret Covid-19 šoruden vakcinējušies jau vairāk nekā 22 000 cilvēku. Visaktīvāk pret Covid-19 pašlaik vakcinējas cilvēki ar hroniskām slimībām, sociālās aprūpes centru klienti, seniori, ārstniecības personas un grūtnieces.

Lasiet arī: Brīdina: Izplatās ne vien Covid-19, bet arī citi augšējo elpceļu infekciju izraisītāji

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas