Lieldienu olu krāsošanā ar dažādām dabas veltēm katra saimniece ļauj savai fantāzijai pilnu vaļu. Rezultātā mūs gadu no gada iepriecina arvien jaunas receptes – olu krāsošanai tiek izmantotas sīpolu mizas, dažādas tējas, sarkanais kāposts, vīns, mellenes un pat briljantzaļais šķīdums.
Lai olas tiktu nokrāsotas vienmērīgi, tās pirms vārīšanas nomazgā, savukārt lai nesaplīstu čaumala, olas pirms vārīšanas jāpatur karstā ūdenī. Olas būs izturīgākas, ja verdošam ūdenim pievienosiet ēdamkaroti sāls. Savukārt košākas un noturīgākas krāsas iegūšanai ūdenim var pievienot sāli, etiķi vai kafijas biezumus. Ja plānojat piedalīties olu kaujās, ar etiķi pārspīlēt nevajadzētu – olas būs košākas, taču mazāk izturīgas.
Oranži zaļi dzeltenās olas
Sīpola mizas saplucina vai sagriež sīkos gabaliņos un ieber bļodā. Atsevišķs ar ūdeni pildīts trauks ir arī olu apmērcēšanai. Katru olu izmērcē ūdenī, pēc tam apviļā sīpolu mizās. Tālāk katru olu ietin marlē un tās galu aizsien ciet ar diegu.
Ielej katlā ūdeni, ievieto tajā olas un pielej klāt briljantzaļo šķīdumu (dabūjams aptiekā). Jāraugās, lai olas ar šo ūdeni būtu kārtīgi noklātas. Pieber ēdamkaroti sāls (lai olas nesāktu plaisāt) un vāra 10 minūtes. Lai olas būtu skaistākas, pēc izņemšanas no ūdens, attīšanas un atdzesēšanas tās apsmērē ar eļļu.
Sīpolu mizās krāsotas olas
Šo klasisko recepti zinās katra saimniece, taču arī te ir savas nianses. Olas būs košākas, ja to krāsošanai izmantosiet sarkano sīpolu mizas. Savukārt kā dzelteno, tā sarkano sīpolu mizas izmantošana olām dos interesantus dzeltenbrūni sarkanus rakstus. Ja gribat, lai olām veidotos gaišāki akcenti, tās samitrina ūdenī un apviļā rīsos. Šim nolūkam var izmantot arī dažādus zāles stiebriņus vai arī sīkos gabaliņos sagrieztu papīru.
Pēc tam olas ievīsta sīpolu mizās, katru ietin marlē un tās galu aizsien ciet ar diegu. Interesants paņēmiens ir arī olu iesiešana savu laiku nokalpojošās zeķbiksēs. Olu ievīsta sīpolu mizās un ievieto zeķē. Tūlīt aiz olas uzmanīgi iesien mezglu, lai rīsu un sīpolu mizu kompozīcija būtiski neizkustētos. Tā olu pēc olas, kamēr virtene pilna.
Virteni ievieto katlā ar aukstu ūdeni un vāra apmēram 30 minūtes. Neaizmirstam pievienot arī ēdamkaroti vai vairāk (atkarīgs no katla tilpuma) sāls, lai olas nesaplaisātu. Kad olas novārītas, iztītas un atdzesētas, ieziežam tās ar eļļu spīdumam.
Violetās olas mellenēs
Te būs vajadzīgas mellenes, kuras tālredzīgākās saimnieces būs saglabājušas ledusskapja saldētavā. Ja pašas lasīto melleņu nav, tā saldētā veidā var nopirkt arī lielveikalā.
Recepte ir vienkārša: sablendējam apmēram 200 gramus mellenes un liekam katlā kopā ar ūdeni un olām. Lai krāsa pieķertos labāk, vārāmajam ūdenim var pievienot vairākas karotes galda etiķa. Krāsas intensitāte atkarīga no laika, cik ilgi olas melleņu novārījumā noturētas. Jo ilgāk turēsiet, jo spilgtāka krāsa būs.
Ja nu gadījumā, mellenes nav pieejamas, noderēs arī no pagājušā gada aizķērusies melleņu vai upeņu zapte.
Marmora olas
Smalki sagriež dzelteno un sarkano sīpolu mizas, kā arī nedaudz papīra. Olas saslapina, apviļā biešu pulverī, sīpolu mizu un papīra gabaliņos, tad ietin marlē vai arī savu laiku nokalpojušās zeķbiksēs.
Saliek katlā, ūdenim pievienojot pāris ēdamkarotes sāls un galda etiķa. Vāra aptuveni 15 – 20 minūtes. Kad olas gatavas, iztītas un atdzesētas, spīdumam tās var ieziet ar augu eļļu.
Zilās olas sarkanā kāposta mizās
Vienu galviņu sarkanā kāposta sagriež gabalos, aplej ar ūdeni un vāra 30 minūtes. Pēc tam novārījumam ļauj pilnībā atdzist. No nēsāšanai vairs nederīgām zeķbiksēm vai marles gabaliņiem sagatavo “maisiņus” olām un ieber tajos kādas lapiņas, zāles stiebrus, rīsus – kas nu kuram tīk.
Pēc tam olas liek atdzisušā šķīduma katlā un liek vārīties, pievienojot pāris ēdamkarotes etiķa. Ja gribās, lai olas ir zilas, tās liek ūdenī bez kādiem dekoriem.
Lai krāsa kārtīgi pieķertos, olas šajā šķīdumā ieteicams atstāt līdz nākamās dienas rītam. Kad olas iztītas un nožuvušas, tās spīdumam var ierīvēt ar eļļu.
Pelēki raibās olas karkade tējā
Karkade tējas lapiņas (2 karotes uz 500 ml) ieber katliņā un, kad ūdens uzvārījies, ņem nost no uguns un ļauj atdzist. Kad tēja atdzisusi, to nokāš un pievieno vienu tējkaroti 9% galda etiķi. Šajā šķidrumā ievieto cieti novārītas olas un ļauj tām iekrāsoties aptuveni 2 stundas. Ja vēlaties intensīvāku nokrāsu, olas šajā šķidrumā var atstāt arī ilgāk. Pēc tam olas apsusina ar papīra salvetēm un spīdumam ieziež ar augu eļļu.
Mirdzošās olas vīnā
Mirdzošas, tumši violeti sarkanīgas olas ar “dimantiņiem” iegūst vārot tās sarkanvīnā. Galvenais, lai vīns tās pilnībā nosegtu. Olas vāra 10 minūtes, bet pēc šķidruma atdzišanas novieto vēsā vietā uz nakti.
Lasiet arī: Lieldienas. Kad un kāpēc tās svin?