Pār krievu medību īpašumiem Somijā gulstas aizdomu ēna

Somijas Aizsardzības ministrija valsts drošības apsvērumu dēļ liegusi Krievijas pilsoņiem iegādāties īpašumu, kas reiz kalpojis kā veco ļaužu dzīvojamā māja, raksta Politico.

2022.gada oktobrī trīs Krievijas pilsoņi ieradās robežpilsētā Imatrā un aizpildīja dokumentus, kas nepieciešami, lai iegādātos bijušo veco ļaužu namu Kankanpē, Somijas dienvidrietumu pusē, piecu stundu brauciena attālumā no Imatras. Pieteikuma iesniedzēji atzīmēja, ka īpašums tiks izmantots atpūtai un vaļaspriekiem, un visi trīs norādīja vienu e-pasta un dzīvesvietas adresi kādā Sankpēterburgas piepilsētas dzīvojamajā rajonā. Tas nepārliecināja amatpersonas.

Divus mēnešus vēlāk Somijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka aizliegusi pirkumu, pamatojot šo lēmumu ar valsts drošības jautājumiem.

Kopš kara sākuma Ukrainā tā bija pirmā reize, kad izmantots šāds pamatojums. Varas iestāžu apsvērumi bija ļoti vienkārši: krievu kārotais īpašums atradās rokas stiepiena attālumā no Nīnisalo poligona, kur notiek apmācības karavīriem, kas saistītas ar valsts aizsardzību un drošības misijām ārvalstīs. Pagājušā gada maijā tur norisinājās Somijas un NATO kopīgās mācības Arrow 22. No bijušā veco ļaužu nama paveras skats uz vairākiem ceļiem, kas ved garnizonā.

Kankanpē iedzīvotājus mulsināja krievu centieni iegūt savā īpašumā veco ļaužu namu. Nekustamo īpašu tirdzniecības aģents Juhans Tori (Juhani Tuori) pastāstīja, ka dzirdējis par plānoto darījumu un nodomājis, ka tas ir dīvaini. Viņš iepriekš bijis iesaistīts mēģinājumos pārdot īpašumu, tomēr šoreiz nav ticis pieaicināts. Aģents sacīja:

«Es nobrīnījos, ka tiek veikts tāds darījums. Īpaši ņemot vērā situāciju pasaulē.»

Somijas Aizsardzības ministrijas ziņojumā teikts, ka darījums pārtraukts, jo Kankanpē ir īpaša loma Somijas drošībā: «Aizsardzības ministrija uzskata, ka liels īpašums Nīnisalo poligona tuvumā var tikt izmantots veidos, kas apdraud valsts aizsardzības un drošības intereses, un teritorijas vienotības saglabāšanu.» Potenciālie pircēji tā arī neatbildēja uz viņiem nosūtīto vēstuli, kurā pieprasīti sīkāki skaidrojumi.

Kankapē piemērs parāda, cik ļoti Krievijas kaimiņvalstīs ir pieaugušas aizdomas par krievu aktivitāti – kā civilo, tā valsts amatpersonu. Vairāk nekā divas desmitgades krievi baudīja iespējas iegādāties īpašumus Eiropā. Arī Somija nebija izņēmums, par spīti abu valstu asiņainajai attiecību vēsturei, ko galvenokārt iezīmē smagās kaujas, kas Somijai bija jāizcīna, aizstāvoties pret Padomju Savienību. Trīs krievu miljardieri arī iegādājās somu hokeja komandu un ieveda to Krievijas hokeja līgā, savukārt somu enerģētikas uzņēmums kopā ar krievu Rosatomenergo plānoja kopīgi būvēt atomelektrostaciju.

Tāpat Krievijas pilsoņi cēla brīvdienu mājas Somijas mežos, ezeru krastos un nelielos arhipelāgos Baltijas jūrā. Tobrīd tas tika uztverts kā nevainīgi ieguldījumi ekonomiski stabilā kaimiņvalstī.

Šobrīd skatījums kļuvis krietni skeptiskāks, ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, pieaugošo izlūkošanas aktivitāti un regulāros spiegošanas gadījumus.

Somiju, kas ar Krieviju dala 1340 kilometrus garu robežu, īpaši apdraud Krievijas spiegošanas operācijas. Tā sākusi daudz nopietnāk izvērtēt krievu pirkumus. Kāds soms nesen atpirka hokeja komandu, un arī plāni par atomelektrostaciju ir atcelti. Jau 2020.gadā Aizsardzības ministrijai tikai piešķirtas tiesības bloķēt īpašumu pārdošanu krieviem vai citām personām no valstīm, kas neietilpst Eiropas Savienībā vai Eiropas Ekonomiskajā zonā. Tomēr līdz šim ministrija nebija izmantojusi tiesības atcelt kādu darījumu, pamatojot to arī valsts drošības interesēm. Vēl viens darījums tika atcelts, jo nebija samaksāti administratīvie izdevumi.

Bijušajam veco ļaužu namam, ko vēlējās iegādāties krievi, neapšaubāmi nepieciešama uzmanība, jo pēdējos gados īpašums ir pamatīgi nolaists.

Tam var piebraukt no diviem virzieniem, un no īpašuma uz Nīnisalo poligonu ved gan nomaļi meža ceļi, gan galvenais ceļš.

Somija šobrīd gatavojas kopā ar Zviedriju pievienoties NATO. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uz to ir atbildējis ar draudiem reaģēt militāri tehniskā formā, kas savukārt abās ziemeļvalstīs liek pastiprināti pievērsties drošībai.

Lasiet arī: Skandināvija izgaismo Krievijas spiegus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas