Par mācībām streika laikā skolām jāinformē līdz nedēļas vidum

Izglītības iestāžu vadītājiem skolēni un viņu vecāki par mācību procesa norisi gaidāmā streika laikā būtu jāinformē līdz trešdienai, aģentūrai informē Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas vadītājs Rūdolfs Kalvāns.

Kalvāns norādīja, ka nepieciešamais laiks, lai sagatavotos mācību procesam streika laikā, katrai skolai ir individuāls, jo ir skolas, kurās savu dalību streikā pauduši vairums skolotāju, un ir skolas, kur šādu vēlmi izteikuši vien daži pedagogi. Šobrīd pašvaldības apkopo informāciju par katras skolas mācību darba organizēšanu streika laikā. Šī informācija attiecīgi jau esot publicēta vai tiks publicēta katras pašvaldības oficiālajā mājaslapā tuvāko dienu laikā.

Savukārt izglītības iestāžu vadītājam detalizēti par mācību norisi jāinformē skolēni un viņu vecāki, izmantojot dažādus saziņas kanālus, tostarp E-klasi.

Tāpat izglītības iestāžu vadītājam ir jānozīmē kontaktpersona, pie kuras izglītojamie un viņu vecāki var vērsties ar papildjautājumiem par izglītības iestādes darbību streika laikā.

Izglītības un zinātnes ministrijā skaidroja – ja izglītības iestāde nav slēgta, bet strādā minimāli, tad izglītojamiem jānodrošina izglītības ieguves process, jāgādā par viņu drošību un ēdināšanu.

Ja streikā piedalās tikai daļa pedagogu, izglītības iestādē ir jāorganizē atbilstīgs izglītības process. 

Streika vai pedagogu neesamības dēļ nevar organizēt mācības attālināti. Tāpat nedrīkst piespiest uzņemties streikojošo kolēģu amata pienākumu izpildi pedagogiem, kuri nepiedalās streikā. Ministrijā atsaucās uz Streiku likuma 34.pantu, kas nosaka, ka par darbinieka, kas nepiedalās streikā, piespiešanu uzņemties streikojošo kolēģu darbu, kā arī par pedagogu pieņemšanu darbā streikojošo pedagogu vietā, var tikt piemērota administratīvā atbildība.

Gadījumā, ja attiecīgajā izglītības iestādē neviens pedagogs nestreiko, izglītības iestāde turpina darbu kā ierasts.

Kā vēstīts, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku asociācija (LIZDA) nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku. LIZDA nav apmierināta ar to, ka valdība neesot pildījusi pedagogiem dotos solījumus.

Lasiet arī: LIZDA ieskatā, saņemtie dokumenti negarantē prasību izpildi
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas