“Progresīvie”: Stambulas konvencija ir jāratificē bez atkāpēm

Eiropas Padomes Konvencija jeb Stambulas konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu ir jāratificē bez atkāpēm, trešdien, 21.jūnijā pēc Jaunās Vienotības (JV) organizētajām partiju sarunām pauda Progresīvo līdzpriekšsēdētājs Andris Šuvajevs.

“Daudzus gadus Latvijas iedzīvotāji klausās tukšas runas par to, ka ir jāaptur vardarbība pret sievietēm. Nogalinātā sieviete Jēkabpilī, vardarbīgā nāvē mirusī septiņgadīgā Justīne no Rogovkas. Šīs ir traģēdijas, kuras nedrīkst atkārtoties.

Stambulas konvencijas ratifikācija ir būtisks signāls sabiedrībai, ka politiķi ir gatavi risināt vardarbību ģimenē”, pauda Šuvajevs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2021.gadā katra trešā Latvijas sieviete ir cietusi no psiholoģiskās, fiziskās (ieskaitot draudus) vai seksuālās vardarbības.

Īpaši skarba situācija ir Latvijas reģionos.

Piemēram, Latgalē no psiholoģiskās, fiziskās (ieskaitot draudus), vai seksuālas vardarbības no intīmā partera vai mājsaimniecības locekļa puses ir cietuši 37% sieviešu.

Tāpēc Progresīvie uzskata, ka katrai pašvaldībai ir jāpiedāvā iedzīvotājiem iespēju vajadzības gadījumā patverties anonīmā krīzes dzīvoklī.

Turklāt valsts budžetā un arī pašvaldību budžetos ir jāparedz līdzekļi, lai ieviestu konvencijā nostiprinātos pasākumus.

Šis nepārprotami ir arī ekonomisks jautājums, jo vardarbība ne tikai izposta ģimenes, bet arī rada papildu izmaksas upurim: izdevumi jaunas dzīvesvietas īrēšanai, medicīniskie izdevumi, tiesāšanās izdevumi.

Lasiet arī: Igaunijā legalizē viendzimuma laulības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas