Putins apmeklē Mariupoli; Kremlis dēvē apsūdzības par «nepieņemamām»

Tikai dienu pēc tam, ka Starptautiskā Kriminātiesa izdevusi viņa aresta orderi, Krievijas prezidents Vladimirs Putins devās uz Mariupoli, kura ir viena no kara visvairāk postītajām Ukrainas pilsētām, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Krievijas valsts televīzija demonstrējusi Putina «ekskursiju» sestdienas, 18.marta, vakarā, kad viņš tikās ar pārvietotajiem iedzīvotājiem un tika informēts par atjaunošanas darbiem. Mariupole pagājušā gada pavasarī pasaulei kļuva par iznīcības un nāves sinonīmu, kad krievu armija to izpostīja un maijā galīgi ieņēma.

Simtiem cilvēku tika nogalināti Krievijas uzlidojumos Mariupoles drāmas teātrim, kur patvērumu bija meklējušas ģimenes ar bērniem.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija Mariupoles dzemdību nama bombardēšanu raksturojusi kā kara noziegumu.

Maskava, par spīti acīmredzamiem pierādījumiem, joprojām noliedz, ka tīši apdraudētu civiliedzīvotājus.

Putina vizīti apvij izaicinoša gaisotne, ņemot vērā, ka Starptautiskā Krimināltiesa piektdien, 17.martā, izdeva aresta orderi, apsūdzot Krievijas prezidentu simtiem Ukrainas bērnu prettiesiskā deportācijā. Tas tiek uzskatīts par kara noziegumu un genocīda formu. Putins nav publiski komentējis apsūdzības, savukārt viņa pārstāvis norādījis, ka juridiski aresta orderim nav nekāda spēka, un Krievija uzskata, ka Starptautiskās Krimināltiesas lēmumi ir nedzirdēti un nepieņemami.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks sacīja, ka Putina ierašanās Mariupolē ir noziedznieka atgriešanās nozieguma vietā: «Laikā, kad civilizētā pasaule paziņo par «kara režisora» arestu, ja tas šķērsos robežas,

tūkstošiem Mariupoles ģimeņu slepkava ir ieradies apbrīnot drupas un kapavietas. Tas ir cinisms un nožēlas trūkums.»

Šī bija pirmā reize pēc kara sākuma, kad Putins ieradās krievu okupētajā Ukrainas daļā. Kamēr Zelenskis vairākkārt apmeklējis fronti, lai celtu savu karavīru morāli un pārrunātu stratēģiju, Putins galvenokārt pavada laiku Kremlī un no turienes vada noziedzīgo karu, ko pats dēvē par «speciālo militāro operāciju». Putins Mariupolē ieradās ar helikopteru no Krimas, kur bija devies atzīmēt devīto gadadienu, kopš Krievija anektējusi pussalu.

Putina vizīte Mariupolē notika tumsā, un viņu pavadīja Krievijas vicepremjers Marats Husnuļļins, kurš detalizēti informēja par darbiem pilsētā. Viņš informēja, ka iedzīvotāji aktīvi atgriežoties pilsētā. Pirms kara Mariupolē dzīvoja aptuveni pusmiljons iedzīvotāju, un tajā darbojās Eiropā lielākā tērauda apstrādes rūpnīca.

Lasiet arī: Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi Putina aresta orderi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas