Putins apmeklē okupētos reģionus; G7 nosoda Krievijas kodolplānu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ticies ar divu okupēto reģionu komandieriem, un krievu armija turpina apšaudīt teju iznīcināto Bahmutu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Kremlis informējis, ka Putins apmeklējis armijas vadības tikšanos Hersonas apgabalā un Krievijas gvardes vadības centru Luhanskā. Nav zināms, kad notikušas vizītes. Putins uzklausījis Gaisa spēku un Dņepras armijas grupas ziņojumus, kā arī vecāko virsnieku ziņojumus par situāciju Hersonas un Zaporižjas apgabalos. Atšķirībā no Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska, Putins ļoti reti apmeklē aktīvās karadarbības zonas.

Hersona, Zaporižja, Luhanska un Donecka ir četri reģioni, ko Krievija pērn septembrī pēc viltus referendumiem pasludināja par anektētiem. Krievijas spēki tikai daļēji kontrolē šos apgabalus. No Hersonas krievi atkāpās novembrī, un kopš tā laika nostiprina pozīcijas Dņepras austrumu krastā.

Krievijas ziemas uzbrukums nav nesis praktiski nekādus panākumus, un virzība uz priekšu ir niecīga,

lai gan kaujas radījušas lielus zaudējumus abām pusēm.

Bahmutas apkaimē mēnešiem ilgi notiek kaujas, un krievi ne reizi vien nepatiesi ziņojuši, ka pilsēta ir ieņemta. Ukrainas sauszemes spēku komandieris, ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis sacīja: “Šobrīd ienaidnieks palielina smagās artilērijas aktivitāti, un pārvērš pilsētu drupās.”

G7 tikšanās laikā Japānā otrdien, 18.aprīlī, grupas ārlietu ministri nosodīja Krievijas plānu Baltkrievijā izvietot tuvas darbības rādiusa taktiskos kodolieročus. Šī ir pirmā reize kopš Aukstā kara beigām, kad Krievija nolēmusi izvietot ieročus ārpus savas teritorijas.

Pēc tikšanās publiskotajā paziņojumā sacīts: “Krievijas bezatbildīgā kodolretorika un tās draudi izvietot kodolieročus Baltkrievijā ir nepieņemami. Krievijas ķīmisko, bioloģisko vai kodolieroču lietošana nesīs nopietnas sekas.”

G7 ietilpst ASV, Japāna, Vācija, Lielbritānija, Francija, Itālija un Kanāda, un visas G7 valstis ir ieviesušas sankcijas pret Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā.

Lasiet arī: Ukraina atgriezusi mājās 130 karavīrus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas