Putins saka, ka uzbrukumu koncertā sarīkojuši islāmisti; norāda, ka sava loma bijusi arī Ukrainai

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien, 25.martā, atzina, ka aiz nāvējošā uzbrukuma koncertā Piemaskavā stāv islāmistu kaujinieki, vienlaikus norādot uz iespējamu Ukrainas līdzdalību, kamēr Francija un ASV, pamatojoties uz izlūkdienestu datiem, atbildību piedēvēja “Islāma valstij”, ziņo Reuters.

“Mēs zinām, ka noziegumu pastrādāja radikālie islāmisti,” pēc videokonferences tikšanās ar reģionu amatpersonām, specdienestiem un tiesībaizsardzības iestādēm televīzijā sacīja Putins, piebilstot, ka ar ideoloģiju, kurai seko uzbrucēji, pati “musulmaņu pasaule cīnās jau gadsimtiem ilgi”.

“Rodas jautājums, kas no tā gūst labumu?” sacīja Putins. “Šis zvērīgais noziegums, iespējams, ir tikai posms veselā virknē mēģinājumu, ko kopš 2014.gada ar neonacistiskā Kijivas režīma rokām īsteno tie, kas karo pret mūsu valsti.”

“Mēs zinām, kurš ir izdarījis noziegumu pret Krieviju un tās tautu, bet mūs interesē, kas to pasūtīja.”

Putins sacīja, ka uzbrukuma mērķis bijis “sēt paniku”. Taču, tā kā krievu spēki virzās uz priekšu Ukrainas frontes līnijā, viņš sacīja, ka tas varētu būt bijis domāts, lai “parādītu saviem iedzīvotājiem, ka Kijivas režīms vēl nav zaudējis”.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā nakts video uzrunā veltīja kritiku Putina komentāriem, sakot, ka Kremļa līderim “visi ir teroristi, izņemot viņu pašu, lai gan viņš jau divas desmitgades veiksmīgi izmanto terorismu”.

“Kad viņa vairs nebūs, vajadzība pēc terora un vardarbības pazudīs kopā ar viņu,” sacīja Zelenskis.

ASV ir pārliecināta, ka “Islāma valsts” ir atbildīga par uzbrukumu, Baltā nama preses pārstāvim Džonam Kērbijam (John Kirby) paziņojot, ka

ASV ir cieši uzraudzījusi “Islāma valsts” aktivitātes un mēneša sākumā brīdinājusi Krieviju par šiem draudiem.

Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) žurnālistiem sacīja, ka pieejamā informācija “patiešām norāda, ka šo uzbrukumu sarīkoja “Islāma valsts” vienība”.

Viņš minēja, ka šis grupējums ir mēģinājis veikt darbības arī Francijā un, ka piedāvājis palīdzību vainīgo identificēšanā. Makrons brīdināja neizmantot šo situāciju, lai radītu spriedzi ar Ukrainu, uzsverot, ka prioritāte ir visu iedzīvotāju drošība.

Putins paziņoja, ka ir aizturēti 11 cilvēki, tostarp četri aizdomās turamie uzbrucēji, kuri, pēc viņa teiktā, bija devušies uz Brjanskas reģionu, lai mēģinātu iebēgt Ukrainā.

Pagājušajā piektdienā notikušais uzbrukums “Crocus City Hall” Piemaskavā bija smagākais uzbrukums Krievijā pēdējo 20 gadu laikā, kurā gāja bojā vismaz 139 cilvēki.

Simtiem krievu ir nolikuši ziedus pie “Crocus City Hall”, lai pieminētu upurus.

Lasiet arī: Krievijas koncertzālē notikušo izmantos totalitārisma nostiprināšanai, tā politologs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas