RECEPTES| Trīs radošas idejas, kā izmantot pāri palikušo maizi

Maize, kā zināms, ir goda vietā katra Latvijas iedzīvotāja mājās, taču bieži gadās, ka nopirkto maizi nepagūstam izlietot. Kā no tā izvairīties?

Pārtika ir viena no lielākajām izdevumu pozīcijām mūsu ikdienas budžetā, taču par spīti tam Eiropas Savienībā vidēji viens cilvēks gadā izmet 173 kilogramus pārtikas. Tādēļ ir nepieciešams mainīt pārtikas lietošanas paradumus un gada sākums ir lielisks atskaites punkts, lai sāktu piepildīt vienu no apņemšanām – jēgpilnāku pārtikas produktu izmantošanu tā, lai pēc iespējas vairāk no iegādātā tiek izlietots, nevis izmests. 

Vegāniskā dāņu rudzu maizes kūka tiem, kas vēlas dzīvot veselīgāk

Janvāris daudziem ir atnesis ne tikai sapni par baltu ziemu, bet arī apņemšanos ievērot veselīgāku dzīvesveidu un sekot līdzi savai figūrai. Tādēļ vegāniskā dāņu rudzu maizes kūka būs jauns mīļākais gardums tiem, kas vēlas ēst veselīgi un figūrai draudzīgi. Šajā receptē kūkas pamatnei labi noderēs pēc svētkiem pāri palikusī rupjmaize.

Sastāvdaļas:

  • 250g rudzu maize (bez pievienotā cukura),
  • 1 tējkarote cepamā pulvera,
  • 180ml (¾ glāze) augu piena,
  • 2 ēdamkarotes kakao pulvera,
  • 6 lielas dateles (apmēram 125 grami),
  • 50ml jūsu iecienītais saldinātājs (piemēra, agaves vai kļavu sīrups),
  • vaniļas ekstrakts, ievārījums,
  • ogas un šokolādes gabaliņi dekorēšanai

Krēmam:

Bundžiņa kokosriekstu piena, kas nakti noturēta ledusskapī līdz tās apakšā nostājas dzidrs kokosriekstu ūdens.

Pagatavošana: 

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C.
  2. Rudzu maizi kopā ar visām sastāvdaļām, izņemot ievārījumu, kokosriekstu krēmu, vaniļas ekstraktu un dekorus, sablendē līdz vienmērīgai masai.
  3. Cep apmēram 10-15 minūtes. Tikmēr pagatavojiet kokosriekstu krēmu.
  4. Atdzesētā bļodā no bundžiņas kokosriekstu piena pievieno tikai sacietējušo virskārtas slāni.
  5. Kokosriekstu krēmu kopā ar vaniļas ekstraktu sakuliet līdz iegūstat putukrējumam līdzīgu masu.
  6. Uz atdzesētas kūkas uzsmērē nelielu kārtu iemīļotā ievārījuma un pa virsu tam kokosriekstu krēmu.
  7. Dekorē ar ogām un šokolādes gabaliņiem.

Skandināvu salāti ar rudzu maizes grauzdiņiem sātīgām vakariņām

Salāti ir lielisks ēdiens, lai pēc svētkiem atkal varētu atgūt viegluma sajūtu. Šīs receptes iedvesmas avots ir zviedru virtuve. Izmēģini un piešķir savai ikdienai vēl nebijušas garšas baudījumu. Gana sātīgs ēdiens vakariņām vai pusdienām.

Sastāvdaļas:

  • 1,2 kg kartupeļi,
  • 3 šķēles rudzu klaipa (sagrieztas 2-3cm gabaliņos),
  • neliels ķekars svaigu diļļu (rupji sasmalcinātas),
  • 5 anšovu filejas eļļā (nosusinātas),
  • 4 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas,
  • ½ ēdamkarotes sarkanvīna etiķa,
  • ½ ķiploka daiviņa,
  • 80g kresa salātu, 200g salātu maisījuma (pēc izvēles),
  • 2 vārītas vistas krūtiņas bez ādas (sagriezt mazākos gabaliņos).

Pagatavošana: 

  1. Cepeškrāsni uzsilda līdz 200°C / 180°C.
  2. Kartupeļus izvāri sālītā ūdenī 15-20 minūtes.
  3. Nosusina un noliek malā.
  4. Tikmēr rudzu klaipa gabaliņus lieciet uz cepeškrāsnī uz 15 minūtēm līdz tie kļūst kraukšķīgi (vēlams pagriezt otrādi pēc 10 min).
  5. Mērces pagatavošanai ieliek lielāko daļu dilles, anšovus, olīveļļu, etiķi un ķiplokus blenderī ar 2 ēdamkarotēm ūdens un sablendē līdz biezeņveida konsistencei.
  6. Pārgriež uz pusēm katru kartupeli un bļodā sajauc kopā ar kresa salātiem, salātu maisījumu un vistas krūtiņas gabaliņiem.
  7. Pārlej pāri pagatavoto mērci. Pievieno rudzu maizes grauzdiņus salātu virskārtai un dilles.

Brokastu strata – nesteidzīgam brīvdienu rītam

Strata ir bagātīgs brokastu ēdiens, kas dažiem nedaudz atgādina franču sāļo pīrāgu – kišu, taču mīklas pamatne tiek aizstāta ar tostermaizes gabaliņiem. Lieliska recepte brīvdienu rītam, kas aizgūta no amerikāņu virtuves. Īpaši iecienīta starp tiem, kam patīk eksperimentēt, jo šeit nav pareizu vai nepareizu sastāvdaļu – var izmēģināt dažādas kombinācijas no visa, kas ir ledusskapī.

Sastāvdaļas:

  • 8 olas,
  • 500ml piena,
  • šķipsniņa sāls un malti melnie pipari,
  • 8 -10 šķēles Franču Brioche tostermaize (sagriezta mazos gabaliņos),
  • sīpols,
  • 1 ēdamkarote sinepes,
  • 200g čedaras vai cita iecienītā siera,
  • 200g šķiņķis,
  • sviests

Pagatavošana: 

  • Cepeštrauku (apmēram 20 cm platu un 10 cm augstu) ieeļļo ar sviestu.
  • Trauku piepilda ar maizes kubiņiem, pievieno ¾ daļas no sarīvētā siera, sīpola gabaliņus un sagrieztu šķiņķi.
  • Lielā bļodā sakuliet olas ar pienu, sāli, pipariem un sinepēm.
  • Piena un olu maisījumu lej pār maizes, siera un šķiņķa maisījumu.
  • Apkaisa ar atlikušo sieru un ļauj masai vismaz pusstundu atpūsties līdz cepeškrāsns uzsilst 175-180 grādiem.
  • Var arī maisījumu pagatavot iepriekšējā vakarā, pēc tam ielikt to ledusskapī un ielikt cepeškrāsnī tikai nākamajā dienā.
  • Krāsnī pirmās 20 minūtes cepeštrauku pārklāj ar foliju, pēc tam noņemiet foliju un cepiet vēl 20-30 minūtes, atkarībā no cepšanas trauka dziļuma.
  • Gatavs ir tad, kad stratas šķidrā daļa ir kļuvusi stingra.

Lasiet arī: FOTO| Pēc 3 gadu pārtraukuma atgriežas gardēžu iemīļotais Vegānfestivāls

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas