Rēzeknes pašvaldība plāno darbinieku atlaišanu, lai “aizlāpītu caurumu” budžetā

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībai budžetā visu izdevu segšanai pietrūkst aptuveni 3 miljonu eiro. Lai ietaupītu līdzekļus, pašvaldība plāno samazināt darbinieku skaitu pašvaldības iestādēs, vēsta LSM.

Iestāžu vadītāji ir sagatavojuši priekšlikumus darbinieku skaita samazināšanai, taču Rēzeknes domes ieskatā, ir nepieciešami arī citi risinājumi izdevumu samazināšanai.

Vienlaikus Rēzeknes pašvaldība strādā pie priekšlikumiem, kā uzlabot finansiālo situāciju ilgtermiņā, jo no tā būs atkarīgas arī turpmākās aizdevumu saņemšanas iespējas.

LSM norāda, ka rīkojumu samazināt štatu ir saņēmušas astoņas Rēzeknes pašvaldības iestādes, tostarp Sociālais dienests. Rēzeknes pašvaldības pārvaldes “Sociālais dienests” vadītājs Gunārs Arbidāns LSM pastāstīja, ka šis dienestam ir ļoti “sāpīgs jautājums”, jo bija sagatavota vēstule ar lūgumu palielināt, darbinieku skaitu. Arbindāns uzsvēra, ka darba apjoms Sociālajā dienestā pieaug, taču resursu, lai ar to tiktu galā trūkst arvien vairāk. Līdz ar to Arbidāna skatījumā, ja nav iespējas, palielināt darbinieku skaitu ir primāri vismaz jāsaglabā esošo darbinieku skaits.

Pašlaik plānots, ka dienestā tiks samazināts 15 slodžu, taču dažas no vietām pašlaik ir vakantas līdz ar to varētu tikt atlaisti desmit cilvēki.

Tikmēr Rēzeknes pašvaldības komunikācijas un ārējās sadarbības nodaļas vadītāja Nataļja Jupatova atzina LSM, ka situācija ar budžetu ir ļoti sarežģīta, un šobrīd kopīgi ar Finanšu ministriju (FM) tiek strādāts pie iespējamiem risinājumiem. Tāpat Jupatova uzsvēra, ka pēc budžeta analīzes tika secināts, ka šogad pašvaldībai pietrūkst aptuveni triju miljonu eiro.

Jupatova norādīja, ka izdevumi pieaugums skaidrojams, ar būtisku minimālās algas pieaugumu valstī, strauju cenu kāpumu elektrībai, siltumenerģijai u.c. Tāpat izdevumi pieauguši arī izglītības jomai. Jautāta, cik pašvaldība varētu ietaupīt finanšu līdzekļus, samazinot štatu pašvaldības iestādēs, Jupatova atbildēja, ka pagaidām nav zināms precīzs atlaižamo skaits, kā arī cik naudas tas varētu ietaupīt budžetā.

Savukārt Rēzeknes pilsētas budžetā domes opozīcijā esošā deputāte Ināras Groces (AP) ieskatā problēmas ar trūkstošajiem līdzekļiem budžetā skaidrojamas ar pašvaldības lielajām kredītsaistībām.

Groce skaidroja, ka “ņemot un paredzot lielus kredītus, ir jārēķinās, ka kādreiz tā lielā nasta ar visiem kredītprocentiem pieaugs,”

tāpēc ir svarīgi izvērtēt, kādi kredīti tiek ņemti.

Deputātes arī kritiski vērtē palielināt pašvaldības budžetu, atlaižot darbiniekus, jo viņasprāt ir citas opcijas, kā samazināt izdevumus. Kā piemēru Groce min krievu valodas apmācības fakultatīvu, kuru varētu vispār izņemt ārā no pašvaldības budžeta. Tāpat varētu ietaupīt uz atklātā baseina rēķina – Groce skaidroja, ka tas strādā ar aptuveni 10 000 lielu mīnusu.

Savukārt FM medijam pauda, ka tik augstas kredītsaistības un kavēti maksājumi, kā Rēzeknei nav nevienai citai Latvijas pašvaldībai.

Tāpat ministrijā skaidroja, ka lēmums par jauna aizdevuma piešķiršanu Rēzeknes pašvaldībai ir atkarīgs no tā, kādu plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā augustā iesniegs pilsētas dome.

Lasiet arī: Sagatavošanās Liepājas cietuma būvniecībai norit pēc plāna

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas