Rumānijas radars fiksē divus, iespējams, dronus, pārkāpjot valsts un NATO teritoriju

Rumānijas radaru sistēmas konstatēja divus atsevišķus signālus, kas, iespējams, nāca no droniem, pārkāpjot valsts un NATO gaisa telpu, taču nosūtītie F-16 iznīcinātāji tos nepamanīja pirms tie pazuda, trešdien, 23.oktobrī, vēlu vakarā paziņoja Rumānijas Aizsardzības ministrija, norādot, ka šis ir trešais šāds incidents mazāk nekā nedēļas laikā, ziņo “Reuters”.

Abus signālus radari uztvēra ar mazāk nekā stundas intervālu, lidojot virs Konstancas un Tulčas apgabaliem dienvidaustrumos, no kuriem pēdējais robežojas ar Ukrainu pāri Donavas upei.

Divi F-16 iznīcinātāji tika nosūtīti, lai no gaisa novērotu mazos lidojošos objektus – visticamāk, divus dažādus dronus –, taču lidmašīnām neizdevies vizuāli identificēt nevienu no tiem, pirms radari zaudēja signālu, teikts ministrijas paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā divās atsevišķās dienās radaru sistēmas konstatēja divus dronus, kas pārkāpa Rumānijas gaisa telpu, taču iznīcinātāji tos nepamanīja un avārijas vietas netika identificētas.

Premjerministrs Marsels Čolaku (Marcel Ciolacu) sacīja žurnālistiem, ka šie incidenti varētu būt bijuši kiberiejaukšanās piemēri.

Eiropas Savienības un NATO valstij, kurai ar Ukrainu ir 650km gara robeža, pēdējā gada laikā tās teritorijā vairākkārt ir nokritušas Krievijas dronu atlūzas, Maskavai uzbrūkot Ukrainas ostu infrastruktūrai.

Lai gan lielākā daļa no šiem fragmentiem nokrita Rumānijā pēc tam, kad tos iznīcināja Ukrainas pretgaisa aizsardzība, bažas par eskalāciju palielinājās septembrī, kad gan Rumānijas, gan Latvijas gaisa telpu pārkāpa Krievijas droni.

Lasiet arī: Latvijas gaisa telpas tuvumā konstatēti dažāda tipa Krievijas militārie lidaparāti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas