Ryanair aicina ES iejaukties Francijas lidostu darbinieku streikā

Ryanair vēlas, lai Eiropas Savienība (ES) piespiež Franciju atļaut lidojumus tās gaisa telpā arī tad, kad gaisa satiksmes uzraugi streiko, raksta Politico.

Zemo cenu lidsabiedrība norādījusi, ka streiki pēdējā laikā iztraucējuši ceļojumu teju vienam miljonam pasažieru. Ryanair pārstāvji pirmdien, 20.martā, apmeklēja Briseli un informēja, ka iesnieguši petīciju Eiropas Komisijas (EK) prezidentei Urzulai fon der Leienai (Ursula von der Leyen). Viņi uzsvēra, ka streiki, kas Francijā izcēlušies saistībā ar Francijas prezidenta Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) pretrunīgi vērtēto pensiju reformu, pēdējās dažās dienās vien jau izraisījuši simtiem atceltu ceļojumu.

Ryanair vēlas, lai EK piespiež Franciju iekļaut pārlidojumus savā «minimālo pakalpojumu» sarakstā. Tie ir darbi, kas jāpaveic pat tad, ja sektors kopumā streiko. Uzņēmuma izpilddirektors Edijs Vilsons (Eddie Wilson) norādīja, ka Eiropas Komisija nav neko darījusi, lai risinātu šo jautājumu. Tas esot Briseles ziņā, kā nodrošināt Eiropas pasažieriem pārvietošanās brīvību.

Gaisa satiksmes pārvadājumu veicējs norādīja, ka nav godīgi, ka Francijas iekšējie jautājumi un streiks skar arī tos pasažierus, kuru reisi tikai šķērso Francijas gaisa telpu. Lidabiedrības darbības vadītājs Nīls Makmahons (Neal McMahon) sacīja: «Cilvēki var saprast, ka streiks viņus skars, dodoties uz Franciju. Bet, ja kāds lido no Valensijas uz Milānu, ir grūti saprast, kādēļ viņa reiss kavējas vai tiek atcelts, jo francūži streiko. Patērētāji to nespēj saprast, un tas nav godīgi.»

Jaunākais protestu vilnis ir licis atcelt 300 lidojumu, un vēl 6000 kavējās, kopumā ietekmējot apmēram vienu miljonu pasažieru.

80% no šiem ceļotājiem nelidoja uz vai no Francijas. Ryanair pārstāvji arī uzsvēra ietekmi uz vidi, ko atstāj līkumu mešana, lai nebūtu jāšķērso Francija. Viņi ieteica, ka Francijas gaisa telpas kontroli brīžos, kad darbinieki streiko, varētu pārņemt Eiropas gaisa satiksmes uzraugs Eurocontrol. Tāpat viņi uzsvēra, ka citās valstīs, piemēram, Spānijā vai Grieķijā arī streika gadījumā ir jāpalīdz lidmašīnām, kas šķērso valsts gaisa telpu.

Vilsons piebilda, ka kopš gada sākuma Francijas gaisa telpas uzraugi ir streikojuši jau 13 dienas, un plāno to darīt vēl.

Ja uzņēmuma iesniegtā petīcija savāks vienu miljonu parakstu no septiņām dažādām ES valstīm, EK būs tā jāizskata.

Lasiet arī: Francijā izvērtušies plaši streiki pret pensijas vecuma palielināšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas