Serbu nacionālisti draud ar plašām nekārtībām

Simtiem izteikti nacionālistiski noskaņotu serbu un Krievijas atbalstītāju 15.februārī izgāja protestos Belgradas centrā un draudēja plašām nekārtībām, ja Serbija akceptēs rietumu plānu attiecību uzlabošanai ar Kosovu, raksta aģentūra Reuters.

Serbijā prokrieviska nostāja ir ierasta – Balkānu valsts uzskata Krieviju, kam ir veto tiesības ANO Drošības padomē, par savu galveno sabiedroto Kosovas neatkarības jautājumā. Protestētāji nesa plakātus, uz kuriem bija rakstīts «Kosovai – nē», un izkliedza saukli «Serbija – Krievija», savukārt ultranacionālists Damjans Knezevičs (Damjan Knezevic) solīja rīkot nekārtības, ja Belgrada centīsies uzlabot attiecības ar Kosovu. Viņš draudēja: «Jūs baidāties no nekārtībām. Es zvēru, mēs esam gatavi vēl kam vairāk.» Knezeviča vadītā «Tautas patruļa» atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā, un ir zināms, ka grupējums aktīvi vajā migrantus. Tāpat Knezevičs ir atzinis savu saikni ar Vāgnera grupu, kas izvērtusi vervēšanu arī Balkānos.

Protesta laikā Knezevičs sacīja:

«Ja mūsu valsts līderi… Nespēs apturēt Kosovas pievienošanos ANO, mēs lūgsim Krievijai izmantot veto tiesības, lai mēs varētu iegūt mēnesi nodevēja aizvākšanai.»

Pēc protesta Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs (Aleksandar Vucic), kurš cenšas gan virzīt valsti uz Eiropas Savienību, gan vienlaikus saglabāt attiecības ar Krieviju, norādīja, ka nav drošs par to, vai protestētāji bija prokrieviski noskaņoti, taču viņi noteikti esot bijuši noskaņoti pret Serbiju. Pēc tikšanās ar varas iestāžu vadītājiem Vučičs sacīja: «Visi, kas draudēja ar slepkavībām un vardarbību, atbildēs pēc Serbijas likumiem.»

Lai gan Serbija ir nosodījusi Krievijas agresiju, tā ir saņēmusi rietumvalstu kritiku par sankciju neieviešanu. Tomēr ir skaidrs, ka, lai iestātos Eiropas Savienībā, Serbijai būs jāpielīdzina sava politika rietumvalstu prasībām. Vučičs iepriekš ir sacījis, ka Serbijai ir tikai viena izvēle – tā ir Eiropas Savienība.

Pirms protesta valsts ziemeļos tika aizturēti divi Knezeviča organizācijas atbalstītāji, un policija ziņoja, ka viņu automašīnā atrasts ierocis un munīcija.

Lasiet arī: Kosova piekrīt ES rosinātajam miera līgumam ar Serbiju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas