Shell dēvē naftas ieguves pārtraukšanu par bezatbildīgu

Shell vadītājs Vols Savans (Wael Sawan) norādījis, ka gāzes un naftas ieguves un pārstrādes pārtraukšana būtu bezatbildīga un bīstama, raksta britu raidorganizācija BBC.

Savans intervijā BBC uzstāja, ka pasaulei joprojām “izmisīgi nepieciešama nafta un gāze”, jo virzība uz atjaunīgo energoresursu izmantošanu nenorit pietiekami ātri, lai tās aizstātu. Viņš brīdināja, ka pieaugošais pieprasījums no Ķīnas un auksta ziema Eiropā varētu atkal pacelt energoresursu cenu un līdz ar to arī rēķinus.

Shell vadītājs ir sadusmojis klimata pētniekus, kuri norādījuši, ka uzņēmuma plāni turpināt naftas ieguvi līdzšinējā apjomā līdz pat 2030.gadam ir nepareizi. Kembridžas Universitātes klimata pētniece Emīlija Šakburga (Emily Shuckburgh) sacīja, ka tādiem uzņēmumiem kā Shell būtu vairāk jāpievēršas pārejai uz zaļo enerģiju tā vietā, lai “ieteiktu sabiedrības mazaizsargātajai daļai, ka naftas un gāzes turpmāka lietošana ir viņu labākajās interesēs”.

Savans uz to atbildēja, ka izjūt cieņu pret zinātnieci, bet viņai nepiekrīt.

“Būtu bīstami un bezatbildīgi pārtraukt naftas un gāzes ieguvi un pārstrādi,

kas nozīmētu, kā mēs jau redzējām pērn, sadzīves izmaksu pieaugumu.”

Pasaules valstu līderi apņēmušies izvairīties no temperatūras celšanās par vairāk nekā 1,5 grādiem pēc Celsija, un cenšas atbrīvoties no fosilu degvielu lietošana un pāriet uz zaļākām alternatīvām. Pērn Eiropas Komisija izveidoja plānu, kā Eiropas Savienība paātrinās pāreju uz zaļo enerģiju, lai mazinātu atkarību no Krievijas resursiem.

Tomēr daudzām valstīm nav atbilstošas infrastruktūras, lai pārietu uz ilgstpējīgākiem enerģijas veidiem. Savans norādīja, ka nabadzīgākās valstis, kā Pakistāna un Bangladeša, pērn nevarēja atļauties sašķidrinātās dabas gāzes (SDG) iegādi, kas tālāk tika novirzīta uz Ziemeļeiropu. Viņš sacīja: “Viņi paņēma SDG no šīm valstīm un bērniem bija jāmācās sveču gaismā.

Ja mēs vēlamies pāreju, tai jābūt taisnīgai pārejai, kas palīdz vairāk nekā vienai pasaules daļai.”

Starptautiskā zinātnes un politikas institūta klimata pārmaiņu nodaļas līdzpriekšsēdētāja Klēra Faisone (Claire Fyson) BBC sacīja: “Doma, ka izvēle ir starp atkarību no fosilās degvielas vai darbu sveču gaismā, ir pamatīga realitātes sagrozīšana, laikā, kad zinām, ka zaļā enerģija ir tīrāka, lētāka un labāka sabiedrības veselībai.”

Starptautiskās enerģētikas aģentūras vadītajs Fātihs Bairols (Fatih Birol) norādija, ka tad, ja valdības klimata krīzi uztver nopietni, nedrīkst būt jaunu ieguldījumu naftas, gāzes un ogļu industrijās.

Shell ir uzņēmums ar ilgu vēsturi, un tā galvenā mītne atrodas Lielbritānijā. Tomēr Savans norādīja, ka skaidrības un stabilitātes trūkums enerģētikas politikā un nodokļu sistēmā var padarīt Lielbritāniju ieguldītājiem nepievilcīgu.

Šobrīd vairāk nekā puse no valstī patērētās naftas un gāzes Lielbritānijā tiek ievesta, un sagaidāms, ka apjoms pieaugs,

ja netiks piesaistītas investīcijas projektiem Ziemeļjūrā.

Savans uzsvēra uzņēmuma silto sagaidīšanu Ņujorkas Fondu biržā, kur nesen notika tikšanās ar investoriem un tika izklāstīti plāni samazināt izmaksas un palielināt peļņu. Tikšanās laikā amatpersonas esot radījušas sajūtu, ka naftas un gāzes uzņēmumi ASV tiek atbalstīti vairāk nekā Lielbritānijā. Shell vadītājs sacīja, ka amerikāņi augstu vērtē uzņēmumus, kas spēj piegādāt tik ļoti nepieciešamos energoresursus: “Tas atbalsojas manī kā cilvēkā, kas nāk no Libānas, kur mums ļoti trūkst energoresursu.”

Naftas uzņēmuma vadītājs neizslēdz iespēju pārcelt Shell galveno mītni uz ASV, tomēr piebilda, ka tuvākajos trīs gados tā nav uzņēmuma prioritāte.

Lielbritānijas vērtīgākā uzņēmuma pārcelšanās uz ASV nopietni iedragātu britu finanšu sektora prestižu un izraisītu plašu sektora darbinieku atlaišanu.

Lasiet arī: Dove un Magnum ražotājs attaisnojas par palikšanu Krievijas tirgū

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas