Spānijas dzirkstošā vīna ražotāji meklē līdzekļus cīņai ar sausumu

Vīnadārzi Katalonijas atzītākā dzirkstošā vīna kavas ražošanas reģionā ir tik izžuvuši, ka 30 gadus vecu vīnstīgu saknes ir gājušas bojā, un saulē savītušas sarkanas un zaļas vīnogas liecina par triecienu visam sektoram, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Spānijas ziemeļaustrumu reģionu sausums skāris vissmagāk, un 2023.gada sākums ir bijis sausākais, kopš sākta laikapstākļu reģistrēšana 1961.gadā.

Tiek lēsts, ka dzirkstošā vīna ražotāji varētu zaudēt starp 35% un 55% vīnogu, salīdzinot ar normālu gadu ražu.

AE Cava priekšsēdētājs Kims Tossas (Quim Tossas) norādīja, ka situācija ir dramatiska. AE Cava pārstāv trīs ceturtdaļas dzirkstošā dzēriena ražotāju.

Lielākā daļas kavas tiek pārdota ārpus Spānijas, kas ir otra lielākā dzirkstošā vīna ražotāja uzreiz aiz Francijas. Pērn saražoti 249 miljoni kavas pudeļu.

Gaidāms, ka sausums un neierasti augstās temperatūras, mainoties klimatam, kļūs par ierastu parādību, un daži ražotāji meklē radošus risinājumus, cerot samazināt ūdens patēriņu. Vilarno atkārtoti izmanto tīrīšanai lietoto ūdeni, un atdala vīnstīgas, lai mazinātu tā saukto “ūdens stresu”. Tāpat sākta citu, sausumizturīgāku, šķirņu audzēšana.

Vīndare Eva Plaza (Eva Plazas) sacīja: “Klimata pārmaiņas ietekmē ne vien ražošanu, bet arī vīnkopības raksturu. Domāju, ka nākotne būs šāda: vietējās šķirnes, lielāks attālums starp stādiem un pēc iespējas plašāka ūdens atkārtota izmantošana, un kopā tas mums dos iespēju šajā reģionā iegūt kvalitatīvas vīnogas.”

Lasiet arī: Prognozē zemāku ražu visām ziemāju kultūrām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas