Spānijas konservatīvajiem neizdodas nodrošināt pilnīgu uzvaru vēlēšanās

Spānijas opozīcijas konservatīvās partijas līderis Alberto Nunjess Feiho (Alberto Núñez Feijóo) uzvarējis pirmstermiņa vēlēšanās, bet ne ar kāroto pārliecinošo rezultātu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Pat ar galēji labējo atbalstu Feiho Tautas partija nav ieguvusi vairākumu parlamentā. Par to skaļas gaviles bijas dzirdamas sociālistu pusē, un Spānijas premjerministrs Pedro Sančess (Pedro Sánchez) paziņoja, ka reakcionārais bloks ir izgāzies.

Kamēr abas puses uzskata, ka guvušas uzvaru, Spānija ir saņēmusi nenoteiktu rezultātu. Tomēr ir attaisnojies Sančesa pretrunīgi vērtētais lēmums rīkot vēlēšanas viskarstākajā vasaras svelmē, kad gaisa temperatūra vēlēšanu dienā dažviet saniedza pat 40 grādus pēc Celsija.

Vēlētāju aktivitāte sasniedza 70%, un vēlēšanu svarīgumu izprotošie pilsoņi balsot ieradās, arī tērpušies peldkostīmos

un līdzi nesot pludmales piederumus.

Pie Spānijas sociālistu partijas galvenās mītnes atbalstītāji skandēja, ka labējiem neizdosies tikt tālāk. Neskatoties uz to, Feiho tikmēr konservatīvo atbalstītājiem sacīja, ka tagada tas ir viņa pienākums – censties izveidot valdību. Viņš sacīja: “Spāņi zina, ka esam no otršķirīga spēka kļuvuši par partiju ar visvairāk balsīm.” Feiho piebilda, ka cer, ka Spānijā nesāksies nenoteiktības periods.

Tomēr tieši tas Spāniju sagaida. Feiho partija ieguvusi 136 vietas, un galēji labējā partija Vox 33 vietas parlamentā, un kopā joprojām trūkst septiņu vietu, lai gūtu vairākumu. Visticamāk, tuvāk gada noslēgumam būs nepieciešamas vēl vienas vēlēšanas.

Šādas izredzes iepriecina Sančesu un viņa partijas galēji kreisos sabiedrotos Sumar. Viņš atbalstītājiem sacīja, ka reakcionārā bloka centieni sagraut visu, kas sasniegts pēdējos gados, ir izgāzušies.

Labējie atkārtoti uzbrukuši Sančesam par it kā vāji formulētajiem likumiem un reformām aborta jautājumos un par transpersonu tiesību atbalstu.

Opozīcija arī kritizējusi atbalstu, ko Sančess gūst no katalāņu un basku nacionālistiem,

norādot, ka tiek apdraudēta Spānijas teritoriālā vienotība. Atsevišķi Tautas partijas atbalstītāji vēlēšanu laikā skandēja pret Sančesu vērstus saukļus.

Lielāko vakara daļu konservatīvo vidū noskaņojums bija piezemēts, un svinības sākās tikai tad, kad viņu partijas rezultāti kļuva labāki par sociālistu sniegumu. Kad Feiho noslēdza runu, nelielas, Spānijas karogos tērptas balsotāju grupas prātoja, kas notiks tālāk. Tās nebija uzvarošas svinības, un, neskatoties uz retoriku, kas skanēja no balkona virs atbalstītāju galvām, uzvara škita tukša.

Vēlētāju aktivitāte, par spīti karstumam, bijusi augstāka nekā 2019.gadā. Apmēram 2,5 miljoni balsu nodoti pasta balsojumos, un arī vēlēšanu iecirkņi bija pilnāki rīta pusē, pirms sākās svelme.

Balsu skaitu palielinājuši arī 1,6 miljoni jauno spāņu, kuri vēlēt devās pirmo reizi.

Apmēram 10 miljoni spāņu devušies brīvdienās, un kāds vīrs vēlēšanu iecirknī piekrastē ieradās, tērpies snorkelēšanas maskā un peldpleznās. Granādā jaunlāto pāris ieradās vēlēt uzreiz pēc svinību nakts, vēl kāzu tērpos.

Daudzi vēlētāji norādīja, ka šajās vēlēšanās uz kārts likts pārāk daudz, lai tās neapmeklētu. Trīs bērnu tēvs Serdžo BBC sacīja, ka viņam pazīstamiet cilvēki ir satraukti un dusmīgi par iespēju, ka valdībā varētu nonākt galēji labējā partija.

Lasiet arī: Spānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas