Staķis, visticamāk, nelikumīgos komandējumos iztērējis vairāk nekā 14 tūkstošus eiro

Rīgas domes (RD) Centrālās administrācijas sniegtas atbildes uz deputātu frakcijas Latvijas attīstībai priekšsēdētāja Viestura Zepa pieprasījumu, par Rīgas mēra Mārtiņa Staķa starptautisko komandējumu tēriņiem, liecina, ka dome, ir iztērējusi vairāk nekā 14 000 eiro, informē Zeps. 

Zeps norāda, ka kopš 2020.gada rudens, kad darbu sāka Staķa vadītā dome, neesot skatīts neviens jautājums par deputātu komandējumiem. Proti, domniekiem nav tikusi nodrošināta iespēja lemt par komandējumu lietderību, kā arī tos akceptēt.

Neskatoties uz to, komandējumi ir notikuši -saskaņā ar Centrālās administrācijas sniegto informāciju – Staķa komandējumi ir izmaksājuši 14 069 eiro.

Kopumā, visu RD deputātu komandējumiem, iztērēti 54 181 eiro. 

Lai arī Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikums nosaka Finanšu un administrācijas lietu komitejas kompetenci vērtēt komandējumu lietderību un akceptēt tos, mēra Staķa nolaidības dēļ šī sasaukuma laikā komitejā nav izskatīts neviens jautājums par deputātu komandējumiem, tomēr komandējumi ir notikuši.

Pretēji ārējos normatīvajos aktos noteiktajam, par tiem vienpersoniski lēmis RD priekšsēdētājs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir publiski atzinusi, ka amatpersonai nav tiesību vienpersoniski attiecībā uz sevi izdot rīkojumu. Saskaņā ar pašvaldības nolikumu šajā jautājumā tādu tiesību mēram nav arī par citiem deputātiem.

Zeps norāda, ka saņemtā informācija par Rīgas mēra un deputātu komandējumiem izskatās ļoti slikti – “komandējumu daudz, kārtības maz”. 

“Faktiski es varu secināt, ka mērs Staķis zināmas nolaidības vai savas nekompetences dēļ, ir apgājis noteikto kārtību par saviem un kolēģu komandējumiem, par tiem piešķiramajiem līdzekļiem lēmis vienpersoniski, kas savukārt ir pilnībā pretēji pašvaldības nolikumā noteiktajam. Summas, kas tādējādi iztērētas, ir tik lielas, lai, iespējams, varētu runāt pat par noziedzīgu nodarījumu. Atbildi uz šo es skaidrošu pie atbildīgajām iestādēm,” atzīmē Zeps. 

Iepriekš jau vēstīts, ka publiskajā telpā ažiotāžu radīja Staķa vienpersoniskais lēmums par savu komandējumu uz pasaules hokeja čempionātu Tamperē. Staķis medijiem apliecinājis, ka uz Somiju devies pēc Tamperes mēra Kalervo Kumola ielūguma. 

Kā liecina Staķa parakstītais rīkojums par komandējumu, no Rīgas domes līdzekļiem samaksāts par aviobiļešu un ceļojuma apdrošināšanas polises iegādi, par viesnīcu, pilsētas nodoklis, kā arī komandējuma dienas nauda 100% apmērā un 30% no dienas naudas vietējā transporta izdevumiem.

Vispārēja analīze  par starptautisko komandējumu organizēšanu pašvaldībās, tika veikta,  salīdzinot to ar Rīgas valstspilsētā noteikto kārtību un faktisko rīcību galvaspilsētas domē, pēc deputāta Zepa iniciatīvas. 

Tāpat par šī sasaukuma deputātu komandējumiem tika pieprasīta informācija domes Centrālajai administrācijai un Finanšu departamentam.

Konstatētais radījis nopietnas bažas par iespējamiem ilgstošiem normatīvo aktu pārkāpumiem Rīgas domes priekšsēdētāja darbībā, par ko deputāts Zeps ir vērsies VARAM.

Rīgas pašvaldības nolikums reglamentē Finanšu un administrācijas lietu komitejas pilnvaras, tai skaitā nosakot, ka komitejas kompetencē ir domes deputātu komandējumu lietderības izvērtēšana un akceptēšana.

Lasiet arī:VARAM: Staķim nebija tiesību vienpersoniski sevi norīkot komandējumā uz Tamperi

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas