Tiesa apcietina mājsaimnieci par karu slavinošu simbolu izrādīšanu

Tiesa piemērojusi apcietinājumu sabiedrības ievērību guvušajai aktīvistei Jeļenai Kreilei par karu slavinošu simbolu izmantošanu.

Otrdien, 28.martā, tika saņemta informācija par to, ka Torņkalnā, Rīgā, kāda nama logos atkal redzami Krievijas karogi, uzraksts krievu valodā un viena lentīte Latvijas karoga krāsās, informēja Valsts policija. Likumsargi reaģēja uz saņemto informāciju un devās uz jau zināmo adresi, kur sastapa iespējamo vainīgo sievieti un aizturēja viņu. Ceturtdien, 30.martā, pēc policijas lūguma tiesa sievietei piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu.

Policija sievietes dzīvesvietā veica kratīšanu, kuras laikā no logiem noņēma karogus un uzrakstu, kā arī izņēma priekšmetus, kam varētu būt pierādījumu nozīme. Sieviete tika aizturēta un nogādāta policijas iecirknī tālāko procesuālo darbību veikšanai.

Šī nebija pirmā reize, kad 1967.gadā dzimušās sievietes dzīvesvietā viesojās likumsargi – marta sākumā sieviete tika aizturēta par tamlīdzīgām darbībām, proti, par kara slavinošu simbolu izmantošanu. Arī toreiz sieviete sava dzīvokļa logos bija uzlīmējusi Krievijas karogus, vienu Latvijas karogu, vienu lentīti Latvijas karoga krāsās, kā arī dažādus uzrakstus krievu un latviešu valodā.

Šajos gadījumos policisti uzsāka kriminālprocesus pēc Krimināllikuma panta par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem

vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Valsts policija atgādina, ka agresorvalsti Krieviju vai tās armiju slavinošas aktivitātes un darbības Latvijā nav pieļaujamas un atbalstāmas.

Tikmēr Valsts drošības dienests (VDD) nesen rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Kreili, kura publiskās vietās regulāri demonstrēja atbalstu agresorvalstij Krievijai un tās sāktajam karam Ukrainā.

Kriminālprocesu pret šo personu VDD sāka aizvadītā gada 16.martā par Krievijas īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret mieru iespējamu slavināšanu un attaisnošanu, informēja VDD. Persona daudzkārt konstatēta publiskās vietās un publiskos pasākumos, nēsājot pleca somu ar simbolu «Z», kas Krievijas propagandas resursos tiek izmantots kā atbalsta simbols Krievijas sāktajai karadarbībai Ukrainā.

Tāpat persona pie Krievijas vēstniecības Rīgā pauda atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas sākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Persona regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

Pret sievieti Valsts policijas Rīgas Zemgales iecirknī sākti 35 administratīvā pārkāpumu procesi – puse par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā un puse par Covid-19 ierobežojumu pārkāpumiem.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica nesen vēstīja, ka Kreile ir mājsaimniece. Dzimusi un augusi Latvijā, bet latviski zinot pāris vārdu. Protestētāja viņā pamodusies Covid-19 pandēmijas laikā, kad ieejai veikalā vajadzēja vakcinācijas sertifikātu. Tad sākušās pirmās saķeršanās ar likumsargiem, kas kulminēja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Sieviete žurnālistiem atkārtoja, ka neiestājas ne par karu, ne par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet no viņas nebijis iespējams gūt atbildi, kas notiek Ukrainā. Tas nekādi neesot saistīts ar pret viņu uzsāktajām lietām. Vainu nevienā no lietām Kreile neatzīst – vēršanās pret viņu notiekot, jo «ļaunie spēki vēršas pret labajiem, tie ir dēmoni».

Lasiet arī: Prokremliskam aktīvistam apgabaltiesa saglabā cietumsodu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas