Trampa lieta: apsūdzības un iespējamais iznākums

Gandrīz 20 lappuses garais apsūdzības dokuments saista bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump) ar 34 pārkāpumu epizodēm, lielākoties par uzņēmējdarbības infromācijas viltošanu, raksta Politico.

Manhetenas prokurori uzskata, ka Tramps slēpis summas, kas samaksātas par klusēšanu, uzrādot tās kā juridiskos izdevumus, un arī panācis, ka zem tepiķa tiek paslaucīts un līdz publicēšanai nenonāk stāsts par sievieti, kas sacīja, ka viņu ar Trampu saista dēka. Pēc prokuroru domām, tādējādi bijušais prezidents pārkāpis Ņujorkas korporatīvo ierakstu likumu un arī priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanas noteikumus.

Visas 34 apsūdzības ir diezgan līdzīgas, un katra var nest četrus gadus ieslodzījumā,

lai gan tiesneši ļoti reti piespriež reālu cietumsodu par šādiem pārkāpumiem.

Pats apsūdzības dokuments ir sauss faktu uzskaitījums juridiskā valodā. Tomēr Manhetenas apgabala prokurora Elvina Brega (Alvin Bragg) birojs publiskojis arī 14 lappuses garu dokumentu, kas par apsūdzībām pastāsta izvērsti.

Galvenais jautājums, kas saistās ar 4.aprīlī nolasītajām apsūdzībām, ir tas, kā tieši Bregs panāks, ka apsūdzības tiek klasificētas kā kriminālnoziegums. Apsūdzība, kas ir lietas centrā – uzņēmējdarbības datu viltošana – ir tikai pārkāpums. Tajā pašā laikā, ja pārkāpums veikts, lai slēptu citas nelikumīgas darbības, tas kļūst par kriminālnoziegumu.

Acīmredzama iespēja padarīt apsūdzības nopietnākas ir Trampa bijušā advokāta Maikla Koena (Michael Cohen) atzīšanās,

ka viņš pēc tobrīd prezidenta amata kandidāta lūguma veicis pārskaitījumu pornozvaigznei Stormijai Danielsai (Stormy Daniels), lai novērstu nevēlamas informācijas izplatīšanos priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2016.gadā.

Paziņojumā sacīts: «Apsūdzētais Donalds Tramps atkārtoti un ar krāpnieciskiem nolūkiem viltoja uzņēmējdarbības ierakstus, lai slēptu noziedzīgas darbības, kas tika veiktas, lai no balsstiesīgās sabiedrības daļas 2016.gada prezidenta vēlēšanu laikā slēptu viņam kaitīgu informāciju.»

Ziņojumā norādīts, ka shēmas dalībnieki pārkāpuši vēlēšanu likumus, tiesa, nav sniegta informācija par konkrētiem pārkāptajiem likumiem. Tiek minēta arī Koena atzīšana par vainīgu federālo kampaņas finansēšanas noteikumu pārkāpumos 2018.gadā. Bregs informējis, ka Tramps un viņam pietuvinātās personas centās slēpt štata un federālās likumdošanas pārkāpumus.

Ir skaidrs, ka atsauces uz federālo likumu pārkāpumiem būs Trampa advokātu pirmstiesas darbību uzmanības centrā. Viņi jau tagad ir publiski izteikušies, ka štata likumdošanas pārkāpumus nevar uzskatīt par federālo likumu pārkāpumu. Tiesa, šāda aizstāvības stratēģija neatcels pret Trampu vērstās apsūdzības, bet lieta tiks izskatīta kā pārkāpumi, par kuriem pienākas mazāks sods. Tas savukārt nozīmētu Trampa uzvaru juridiskajā, sabiedrisko attiecību un politiskajā lauciņā.

Ja visas 34 apsūdzības iztiesā kā pārkāpumus, iespēja, ka Tramps nonāks cietumā, ir ārkārtīgi niecīga. Maksimālais sods par 2.pakāpes uzņēmējdarbības informācijas viltošanu ir līdz gadam cietumā par katru epizodi.

Tāpat apsūdzību smaguma samazināšana palielina Trampa izredzes novilcināt tiesu.

Apsūdzībās neietilpst krāpšanās ar nodokļiem, uz ko cerēja atsevišķi juridiskie eksperti. Tomēr Brega ziņojumā atklājas interesanta piezīme: Tramps un viņa darbinieki iesaistīti maldināšanā, samaksājot Ņujorkas štatam vairāk, nekā bija nepieciešams. Ziņojumā sacīts: «Iesaistītie spēra soļus, lai nepatiesi norādītu veikto maksājumu mērķi un varētu virzīt shēmu tālāk.»

Tiek pieļauts, ka Tramps maksājis Koenam par viņa pakalpojumiem vairāk, nekā vajadzīgs, lai kompensētu advokāta nodokļos samaksāto summu, kuru paaugstināja Danielsai veiktais maksājums, kas tika noformēts kā samaksa par juridiskajiem pakalpojumiem. Pēc samaksas pieaugušo filmu zvaigznei, Koenam nācās samaksāt nodokļos lielāku summu, nekā būtu jāmaksā, ja 130 tūkstošu dolāru klusēšanas nauda nebūtu noformēta kā Koena ienākumi. Rezultātā Trampa un Koena manipulācija nākusi par labu federālajam un štata maciņam, kas arī varētu būt iemesls, kāpēc nav izvirzīta apsūdzība par krāpšanos ar nodokļiem.

Lasiet arī: Tramps ieradies Ņujorkā uzklausīt apsūdzības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas