Ukraina apgalvo, ka kontrolē 1 000 kvadrātkilometrus Krievijas teritorijas, atgriežot karu Krievijā

Ukrainas augstākais komandieris Oleksandrs Sirskis pirmdien, 12.augustā, informējot prezidentu Volodimiru Zelenski, videozvanā paziņoja, ka Ukrainas līdz šim lielākajā pārrobežu uzbrukumā ir ieņemti 1 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju Kurskas apgabalā un ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins būs spiests panākt mieru, ziņo “Reuters” un britu raidsabiedrība BBC.

Krievijai joprojām cenšoties atvairīt negaidīto uzbrukumu nedēļu pēc tā sākuma, Sirskis sacīja, ka virzība Krievijas teritorijā turpinās.

“Mēs turpinām uzbrukuma operāciju Kurskas reģionā. Pašlaik mēs kontrolējam aptuveni 1 000 kvadrātkilometru

Krievijas Federācijas teritorijas,” viņš sacīja video, kas publicēts Zelenska “Telegram” kontā.

Viņš sniedza maz citu sīkāku informāciju, turpinot Kijivas klusēšanas stratēģiju, kas krasi atšķiras no pagājušā gada, kad par pretuzbrukumu bija zināms vairākus mēnešus iepriekš un kurš izgāzās uz Krievijas aizsardzības līnijām.

Krievijas Kurskas apgabala gubernatora pienākumu izpildītājs Aleksejs Smirnovs prezidentam Putinam sacīja, ka Kijivas spēki kontrolējot 28 ciemus 12 km dziļā un 40 km platā teritorijā un evakuēti 121 000 cilvēku Ukrainas spēku okupētajās teritorijās ir palikuši aptuveni 2 000 Krievijas pilsoņu.

“Par viņu likteni mēs neko nezinām,” viņš sacīja

Lai gan Smirnova aplēses bija mazākas nekā Ukrainas, šie izteikumi iezīmēja zīmīgu Krievijas neveiksmes atzīšanu vairāk nekā 29 mēnešus pēc iebrukuma Ukrainā.

Savā nakts videouzrunā Zelenskis uzsvēra, ka operācija Kurskas reģionā ir ļoti svarīga Ukrainas drošībai, norādot, ka Kurska ir bijusi daudzu uzbrukumu sākumpunkts, un kopš 1. jūnija Krievija no Kurskas uz Ukrainas kaimiņu Sumas reģionu ir raidījusi gandrīz 2 100 triecienus.

“Krievijai ir jāpiespiež noslēgt mieru…,” sacīja Zelenskis. “Krievija atnesa karu citiem, un tagad tas atgriežas mājās. Ukraina vienmēr ir vēlējusies tikai mieru, un mēs to noteikti panāksim,” viņš piebilda.

Ukrainas uzbrukums Krievijas Kurskas reģionam seko mēnešiem ilgam Krievijas progresam austrumos, kas ir nospiedis Ukrainas spēkus.

Bijušais Ukrainas aizsardzības ministrs Andrijs Zagorodņuks telefonzvanā ar “Reuters” izteica pieņēmumu, ka Kurskas operācijas mērķis ir novērst Krievijas spēku un vadības uzmanību no austrumu frontes, radot problemātisku zonu, novirzot resursus.

Pirmdien, apmeklējot Kijivu, ASV republikāņu senators Lindsijs Greiems (Lindsey Graham) aicināja ASV prezidenta administrāciju nodrošināt Ukrainu ar tai nepieciešamajiem ieročiem, lai tā uzvarētu karu, ko “nevar atļauties zaudēt”.

“Ko es domāju par Kursku? Drosmīgi, izcili, skaisti. Tā turpināt,” viņš teica žurnālistiem.

Putins ir paziņojis, ka Ukraina ir saņēmusi palīdzību no saviem “Rietumu saimniekiem”, un solīja, ka “ienaidnieks noteikti saņems cienīgu atbildi”.

Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova sacīja, ka Krievijas bruņoto spēku bargā reakcija “neaizņems daudz laika”.

Krievijas sabiedrotā Baltkrievija paziņojusi, ka tā pastiprina savu karaspēku pie robežas pēc tam, kad apgalvoja, ka Ukraina ir ielidojusi tās gaisa telpā ar droniem.

Ukrainas gaisa spēki otrdien paziņoja, ka Krievija naktī uz Ukrainu izšāva 38 dronus un divas ballistiskās raķetes. Otrdienas rītā visā valstī uz īsu brīdi tika izsludināta gaisa telpas trauksme, taču tā tika atcelta.

Lasiet arī: Ukrainas armija pavirzījusies uz priekšu līdz pat 30 kilometriem Krievijas Kurskas apgabalā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas