Ukraina sarunās Saūda Arābijā cenšas panākt progresu miera virzienā

Augstas amatpersonas no aptuveni 40 valstīm, arī ASV, Ķīnas un Indijas, sestdien, 5.augustā, Saūda Arābijā pulcējas sarunās, kas, kā cer Ukraina un tās sabiedrotie, novedīs pie vienošanās par Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara izbeigšanas principiem.

Divu dienu sanāksme ir daļa no Ukrainas diplomātiskajiem centieniem panākt atbalsta paplašināšanos ārpus Rietumu atbalstītāju loka un uzrunāt Persijas līča valstis, kas atturīgi izturējušas pret nostāšanos Ukrainas pusē.

Nav skaidrs, vai sarunu mērķis ir nākt klajā ar kopīgu paziņojumu.

Krievija sarunās nepiedalās. Tiesa gan, Kremlis norādījis, ka sarunām sekos.

Kā sacījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, viņš cer, ka sarunas novedīs pie tā, ka globālo līderu miera samits atbalstīs viņa konflikta noregulējuma plānu, kurā pieprasīts, lai Krievija atdod visas sagrābtās teritorijas un izved visu savu karaspēku.

Saūda Arābija pielikusi pūles, lai pārliecinātu sarunās piedalīties valstis, kas iepriekšējās sanāksmēs nav piedalījušās, norāda Rietumu diplomāti.

Ķīna, kas iepriekšējā sarunu kārtā Kopenhāgenā nepiedalījās, uz sarunām Saūda Arābijā nosūtījusi Eirāzijas lietu īpašo sūtni Li Hui, sestdien pavēstīja Pekina.

Uz sarunām Džidā ieradies arī Indijas nacionālās drošības padomnieks Šri Adžits Dovals, sestdien sociālajos tīklos pavēstīja Indijas vēstniecība Rijādā.

Līdzīgi kā Ķīna arī Indija turpina uzturēt ciešas saites ar Krieviju un nav nosodījusi Maskavu par karu.

Lasiet arī: Navaļnijam piespriež 19 gadu cietumsodu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas