Ukraina un sabiedrotie saņems no ASV militāro atbalstu 2,7 miljardu ASV dolāru apmērā

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) ieradies negaidītā vizītē Kijivā, lai apstiprinātu piešķirto militāro atbalstu Ukrainai un citām Eiropas valstīm 2,7 miljardu ASV dolāru apmērā, vēsta britu laikraksts The Guardian.

Sniegtais finansiālais atbalsts ir saskaņā ar programmu, kuras ietvaros ASV piedāvā aizdevumus vai dotācijas citām valstīm, lai tās  varētu iegādāties ASV ražotus ieročus. Šī summa ir papildus summa jau piešķirtajiem 675 miljoniem ASV dolāru, par ko pirms tam paziņoja aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin).

Tikmēr Kara izpētes institūts (ISW) paziņojis, Ukrainas spēki, visticamāk, 72 stundu laikā ieņems Kupjanskas pilsētu Harkivas apgabalā.

Ukrainas pārsteiguma pretuzbrukums Harkivas apgabalā ceturtdien, 8.septembrī, «izraisīja paniku» Krievijas karaspēka aizmugures rajonos, pārtraucot sauszemes komunikācijas līnijas un apdraudot Krievijas pašreizējo kontroli pār Izjumas pilsētu. ISW ziņojumā norādīts, ka Krievijas Aizsardzības ministrija neplāno publiski atzīt gūtos zaudējumus.

Kā vēsta Ukrainas medijs The Kyiv Independent, kopš kara sākuma Krievija ir cietusi ievērojamus zaudējumus.

Kopumā Ukrainas militārie spēki ir iznīcinājuši 2 122 tankus, 4 575 bruņumašīnas, 3 399 automašīnas un degvielas tvertnes, 1 237 artilērijas sistēmas, 306 raķešu sistēmas, 159 pretgaisa aizsardzības sistēmas, 239 lidmašīnas, 211 helikopterus, 884 dronus un 15 laivas.

Savukārt Harkivas apgabala gubernators Oļehs Siņehubovs ziņoja, ka Krievijas spēki piektdien, 9.septembrī ir apšaudījuši Harkivas apgabalu un pilsētu ar daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmām. Uzbrukuma rezultātā tika ievainoti un hospitalizēti desmit cilvēki. Pēc amatpersonas teiktā, Čuhuivas pilsētā, kas atrodas aptuveni 40km uz austrumiem no Harkivas, tika bojāta civilā infrastruktūra, tostarp mājas un sporta komplekss.

Pēc Doņeckas apgabala gubernatora Pavlo Kirilenko teiktā, piektdienas, 9.septembra, rītā Krievijas bruņoto spēku uzbrukuma rezultātā bojā gāja pieci civiliedzīvotāji Bahmutā un divi Zaitsevē.

Tikmēr Ķīna līdz šī gada beigām iegādāsies  dabasgāzi no Krievijas par puscenu. Saskaņā ar ziņu aģentūras Bloomberg datiem, Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes importa apjoms uz Ķīnu ir pieaudzis līdz rekordaugstam līmenim kopš 2020.gada

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas