Ungārijas vīzu režīms rada bažas par Krievijas spiegošanu

Eiropas Tautas partija (EPP) ir paudusi bažas par drošību saistībā ar Ungārijas lēmumu atvieglot ieceļošanas ierobežojumus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, bažījoties, ka tas varētu veicināt spiegošanu Eiropas Savienībā (ES), teikts vēstulē, ar kuru otrdien, 30.jūlijā, iepazinās aģentūra “Reuters“.

Ungārija šomēnes paplašināja savu “nacionālās kartes” imigrācijas programmu, tajā cita starpā iekļaujot arī krievus un baltkrievus.

Šīs kartes īpašniekam ir atļauts strādāt Ungārijā bez drošības pārbaudes, un viņš var uz valsti atvest savu ģimeni. Tās derīguma termiņš ir divi gadi un to var pagarināt. Oficiāli Ungārijas “nacionālās kartes” īpašnieks nav viesstrādnieks, tāpēc neparādās arī statistikā un dažādās valsts kvotās.

Centriski labējās EPP priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers (Manfred Weber) vēstulē Eiropadomes vadītājam Šarlam Mišelam (Charles Michel), norādījis, ka jaunie Ungārijas noteikumi

varētu “radīt nopietnas spiegošanas iespējas… būtiski apdraudot dalībvalstu drošību”.

“Šāda politika varētu arī atvieglot krievu pārvietošanos (bezrobežu) Šengenas zonā, apejot ES tiesību aktos noteiktos ierobežojumus,” vēstulē norādījis Vēbers.

Par vēstuli pirmais ziņoja laikraksts “Financial Times”.

Mišela birojam par šo vēstuli komentāru nebija, kas liecina par saspīlējumu starp ES iestādēm un Ungāriju, kura pašlaik ir bloka rotējošā prezidējošā valsts, jo tā cenšas saglabāt sirsnīgas attiecības ar Krieviju, neraugoties uz karu Ukrainā.

Eiropas Komisijas pārstāvis sacīja, ka tā sazināsies ar Ungāriju par jaunajiem noteikumiem un ka Budapeštai ir pienākums pārbaudīt, vai tie atbilst Šengenas noteikumiem.

Ungārijas lēmums par vīzu izsniegšanu tika pieņemts gadu pēc tam, kad ASV piemēroja sankcijas trim Krievijas kontrolētās Starptautiskās investīciju bankas Budapeštā esošās bankas vadošajām amatpersonām – diviem krieviem un vienam ungāram.

Bankas darbiniekiem bija pilnīga diplomātiskā imunitāte, un viņi varēja brīvi ceļot pa ES. ASV radītā spiediena ietekmē Ungārija izstājās no Starptautiskās Investīciju bankas, taču pauda neapmierinātību, ka tai nācās to darīt.

BNN jau ziņoja, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) sadusmoja ES partnerus, apmeklējot Maskavu, lai ar prezidentu Putinu apspriestu iespējamo Ukrainas miera līgumu. Orbāns arī ir asi kritizējis Rietumu militāro palīdzību Ukrainai.

Lasiet arī: Vidējā pirksta parādīšana Ukrainai: Luksemburgas ministrs par Orbāna vīzīti Maskavā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas