Urugvaja tomēr nepārkausēs nacistu bronzas ērgli

Urugvajas varas iestādes atteikušās no plāna pārkausēt 350 kilogramus smago bronzas ērgļa statuju, kas pirms teju 20 gadiem tika atrasta uz nogrimuša nacistiskās Vācijas karakuģa, raksta Politico.

Sākotnējais plāns bija no pārkausētās statujas veidot baloža figūru, kas simbolizētu mieru. Tomēr svētdien, 18.jūnijā, Urugvajas prezidents Luiss Lakalje Po (Luis Lacalle Pou) paziņoja, ka ideja sastapusies ar spēcīgu kritiku no viņa politiskās partijas puses. Prezidents vietējiem medijiem sacīja, ka vairākums neatbalsta statujas pārkausēšanu, un piebilda:

“Ja kāds vēlas nest mieru, vispirms ir jānes vienotība, un tas acīmredzot nav noticis.”

Piektdien, 16.jūnijā, Lakalje Po paziņoja, ka bronzas statuja tiks izkausēta un no jauna izlieta, veidojot baloža figūru. Tomēr kritiķi prezidenta partijā apstrīdēja šo lēmumu un norādīja, ka vēsturiski nozīmīga priekšmeta iznīcināšana, par spīti tā saiknei ar nacisma režīmu, ir nepareiza.

Deputāts no prezidenta konservatīvi noskaņotās Nacionālās partijas Aldo Lamorte (Aldo Lamorte) sacīja: “Es neizprotu mākslinieku, kurš pieļauj tāda darba kā šis iznīcināšanu, lai radītu ko citu. Tāpēc, ka Romas Kolizejā tika nogalināti kristieši, tas netika iznīcināts.”

Bronzas ērgli, kurš savos nagos tur svastiku, uz vācu karakuģa Graf Spee vraka 2006.gadā atrada dārgumu mednieki. Kuģis pie Urugvajas krastiem nogrima 1939.gadā. Pēc ilgstošas juridiskas cīņas tiesa lēma, ka ērglis pieder valstij.

Urugvajas prezidents neprecizēja, kāds būs statujas tālākais liktenis.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas