Vācija un ASV gatavas nosūtīt tankus uz Ukrainu

Vācija un ASV gatavas spert nozīmīgu soli, piegādājot Ukrainai tankus, ko tā ilgstoši lūdz, savukārt Kremlis tehnikas piegādes jau paspējis nodēvēt par bezkaunīgām provokācijām, raksta aģentūra Reuters.

Sagaidāms, ka Vašingtona jau trešdienā, 25.janvārī, izziņos tās M1 Abrams tanku piegādes, un Vācija nolēmusi dot atļauju tanku Leopard nodošanai Ukrainas rīcībā. Tas ir pavērsiens, kas, pēc Ukrainas amatpersonu domām, mainīs kara gaitu.

Līdz šim rietumvalstis vilcinājušas nodot Ukrainai smago kara tehniku, baidoties, ka Krievija to uztvers kā situācijas eskalēšanu. Šobrīd Maskavas amatpersonas turpina uzsvērt, ka ieroču piegāde Ukrainai novedīs pie katastrofas, un atkārtoti paziņojušas, ka Krievija tagad karo pret visām rietumvalstīm. Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs nav kavējies paziņot, ka tanku piegādes ir bezkaunīga provokācija. Viņš saziņas vietnē Telegram rakstīja: «Ir skaidri redzams, ka Vašingtona ar nolūku cenšas panākt stratēģisku mūsu sakāvi.»

ASV amatpersonas informējušas Reuters, ka Vašingtona ir gatava sākt procesu, lai nosūtītu M1 Abrams uz Ukrainu.

Tas notiek vien dažas dienas pēc tam, kad ASV argumentēja, kādēļ nevar dot Ukrainai savus tankus. Tiek apsvērta līdz 30 tanku piegāde tuvāko mēnešu laikā.

Vācu laikraksts Spiegel ziņojis par Vācijas lēmumu nodot Ukrainai Leopard un ļaut arī citām valstīm tā darīt.

Ne Berlīne, ne Vašingtona vēl nav oficiāli apstiprinājusi šos lēmumus, bet Kijivas amatpersonas jau paziņojušas, ka tanki palīdzēs mainīt situāciju kaujas laukā, kur karš turpinās nu jau vairāk nekā 11 mēnešus. Ukrainas prezidenta administrācijas vadītājs Andrijs Jermaks paziņoja: «Daži simti tanku mūsu komandām… Tas parādītu patieso demokrātijas spēku.»

Tikmēr frontes līnija, kas Ukrainas austrumos un dienvidos stiepjas vairāk nekā tūkstoš kilometru garumā, jau divus mēnešus ir nemainīga, par spīti smagiem zaudējumiem abās pusēs. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 24.janvāra vakara uzrunā norādīja, ka Krievija pastiprina uzbrukumu Bahmutai, kur šobrīd norisinās sīvākās kaujas.

Lasiet arī: Ukrainā atkāpjas vairākas augsta ranga amatpersonas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas