Valainis: ZZS valde lēmusi atbalstīt Siliņu, ja tiks panākta vienošanās par darbiem

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Latvijas Zemnieku savienības valdes lēmušas par gatavību atbalstīt Eviku Siliņu (JV) kā iespējamo valdības vadītāju, ja tiks panākta vienošanās arī par darbiem, pirmdien, 21.augustā, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

ZZS pārstāvji pirmdien, 21.augustā, par šo pozīciju tikšanās laikā informējuši Valsts prezidentu Rinkēviču.

Valainis arī norādīja, ka ZZS ir atvērta piecu partiju modelim, reizē pie nepieciešamības gatavi strādāt arī četru vai trīs partiju veidotā valdībā.

Politiķis atzīmēja, ka trīs politiskie spēki jau ir norādījuši, ka ir atvērti sadarbībai.

Iepriekš izskanējis, ka Jaunā vienotība (JV), ZZS un Progresīvie sarunās vasarā satuvinājušies jautājumos par paveicamajiem darbiem.

Siliņa ir JV izvirzītā premjera amata kandidāte, kura pašlaik ir labklājības ministre.

Kā ziņots, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien un rīt, 22.augustā, tiksies ar visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, liecina prezidenta darba kārtība.

Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem. Kā uzsver Rinkēvičs, Latvijas sabiedrība sagaida konkrētus risinājumus arī šī brīža aktuālākajām problēmām – augstajiem elektroenerģijas tarifiem un banku kredītprocentiem, kā arī straujajai pārtikas cenu inflācijai.

Atbilstoši Satversmes 59.pantam Ministru prezidentam un ministriem viņu amata izpildīšanai ir nepieciešama Saeimas uzticība. Tādēļ konsultācijās ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem prezidents vēlas gūt pārliecību, ka izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts spēj gūt iespējami plašu parlamenta atbalstu.

Līdz šim oficiāli savu kandidātu izvirzījusi tikai JV – līdzšinējo labklājības ministri Siliņu.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS – 16, bet Progresīvajiem – 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA – 13 deputātu vietas. NA jau paziņojusi, ka nestrādās vienā valdībā ar Progresīvajiem.

Partijai Stabilitātei ir desmit mandāti un LPV – astoņas vietas parlamentā. Tāpat Saeimā ir divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.

Lasiet arī: Politologs: AS ir vienīgie, kas varētu izvirzīt savu premjera amata kandidātu

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas