Vatikāna tiesa vēsturiskā tiesas prāvā notiesā kardinālu

Vatikāna tiesa par finanšu noziegumiem itāļu kardinālam Andželo Bečiu (Angelo Becciu), bijušajam pāvesta Franciska padomniekam, sestdien, 16.decembrī, piespriedusi piecu ar pusi gadu cietumsodu, apsūdzot viņu līdzekļu piesavināšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, ziņo BBC.

Divarpus gadus ilgajā tiesas prāvā tika izskatīts Londonas nekustamā īpašuma darījums, kas katoļu baznīcai radīja ievērojamus zaudējumus. Spriedums atklāja iekšējās cīņas un intrigas Vatikāna augstākajos ešelonos.

Trīs tiesneši vairāk nekā piecas stundas izskatīja spriedumu

un tiesas priekšsēdētājs Džuzepe Pinjatone (Giuseppe Pignatone) paziņoja, ka kardināls Bečiu ir notiesāts par līdzekļu piesavināšanos.

Bečiu advokāts paziņoja par nodomu iesniegt apelāciju, apgalvojot, ka kardināls ir nevainīgs. Pārējiem apsūdzētajiem tika izvirzītas un attaisnotas dažādas apsūdzības, sākot no krāpšanas līdz naudas atmazgāšanai, arī viņi noliedza savu vainu.

Vatikāns 2014.gadā ieguldīja vairāk nekā 200 miljonus eiro Londonas īpašumā, lai to pārveidotu par luksusa dzīvokļiem. Līdz 2018.gadam Valsts sekretariāts nolēma īpašumu iegādāties pilnībā, ieguldot vēl 150 miljonus eiro. Tiek apgalvots, ka visu darījumu parakstīja kardināls Bečiu.

Nauda, kas sākotnēji bija paredzēta labdarības mērķiem, tika novirzīta caur finansista Rafaela Minčones (Raffaele Mincione) pārvaldītu trastu. Kad Sekretariāts meklēja finansiālu palīdzību no Vatikāna bankas, šis darījums radīja bažas un Vatikāna policija veica kratīšanu, kuras rezultātā pret Bečiu, Minčoni un vēl astoņiem cilvēkiem tika izvirzītas apsūdzības.

Bečiu tika apsūdzēts arī par līdzekļu novirzīšanu savai Sardīnijas diecēzei

un 600 000 eiro samaksu Sesīlijai Marognai (Cecilia Marogna) par palīdzību Mali mūķenes atbrīvošanas lietā. Marogna apgalvoja, ka piedāvājusi savus izlūkošanas eksperta pakalpojumus.

Tiesa norādīja, ka Bečiu ir rīkojies bezatbildīgi un “ļoti spekulatīvi”, ieguldot vairāk nekā 200 miljonus eiro Minčones fondā.

Bečiu, kas ir augstākā amatpersona Vatikānā, kurai jebkad izvirzītas šādas apsūdzības, iepriekš tika uzskatīts par potenciālo kandidātu uz pāvesta amatu.

Lasiet arī: Miris bijušais pāvests Benedikts XVI

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas