Vidējais patēriņa cenu līmenis martā palielinājās par 17,3 %

Salīdzinājumā ar 2022. gada marta mēnesi, vidējais patēriņu cenu līmenis šī gada martā ir palielinājiems par 17,3% liecina Centrālas statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. 

CSP norāda, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu šogad salīdzinājumā ar aizvadītā gada martu bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (6,5 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (6,3 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (0,8 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (0,8 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (0,7 procentpunkti).

Savukārt pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā pieaugušas par 24,1%. 

Būtiska ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugugumu bija maizei  – par 38,5%, konditorejas izstrādājumiem (22,7 %), miltiem un citiem graudaugiem (24,9%), makaronu izstrādājumiem (21,8 %), rīsiem (20,7 %), brokastu pārslām (+15,8 %).

Gaļas izstrādājumu grupā dārgākie produkti bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa  (26,8 %), mājputnu gaļa (23,9 %), cūkgaļa (21,8 %), gaļas izstrādājumi (20,6 %), liellopu gaļa (+20,8 %).

CSP dati liecina, ka gada laikā cenas ir pieaugušas arī sieram un biezpienam – 19,6%, piena produktiem, 17%, pienam, 12,1% un jogurtam par 11,5%. 

Cenas kāpa svaigiem dārzeņiem, 36,8%, kafijai, 24,7%, svaigiem augļiem, 16%, cukuram, 70,3%, saldējumam, 24,1%, šokolādei – 19,7%, konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem par 27,9%.

CSP atzīmē ka cenu kāpums novērots arī augļu un dārzeņu sulām (27,7%), mērcēm un garšvielu piedevām (41%), augu eļlai – 22,4% un sviestam par 14,9%. Cenas kāpušas arī a atspirdzinošajiem dzērieniem (21,6%), žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (21,9%), saldētām zivīm (31,2%).

Cenas pieauga arī žāvētiem augļiem un riekstiem (22%), tējai (21%), saldumiem (18,5%), olīveļļai (20,6%), kā arī  svaigām vai atdzesētām zivīm, margarīnam, tūlītējai lietošanai gataviem ēdieniem, ievārījumam un medum u.c, veida produktiem un garšvielām. 

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 9%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 10, %, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam, liecina CSP apkopotā informācija. 

Savukārt tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 6,9 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 40,2%.

Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija siltumenerģijai  par 62,3 %,  elektroenerģijai 60,2 %.

Savukārt cietajam kurināmajam cena pieaugumsi par  58%, bet  dabasgāzei, par 79,5%. Ievērojams cenu kāpums novērtos arī ūdensapgādē, kanalizācijas pakalpojumiem, mājokļa apsaimniekošanas un remonta pakalpojumiem. 

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 9,9 %.

Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi un ārstu speciālistu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 15,6 %, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Dārgāka bija autotransportlīdzekļu apdrošināšana, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbiem, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, pirmsskolas izglītībai, apaviem, mājokļa mēbelēm, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Savukārt cenas samazinājās degvielai par 7,5 %.

Lasiet arī: Veselības aprūpes sistēma ir jāuzlabo, uzskata premjers

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas