VIDEO | 46 sekundes sieviešu boksa mača izraisa debates par dzimumu līdztiesību

Itāļu boksere Andžela Karīni (Angela Carini) ceturtdien, 1.augustā, izstājās no Parīzes olimpisko spēļu boksa mača jau pēc 46 sekundēm pēc tam, kad viņa saņēma vairākus spēcīgus sitienus no savas pretinieces alžīrietes Imanes Helifas, kura pagājušajā gadā pasaules čempionātā neizturēja dzimuma atbilstības pārbaudi, jo viņas organismā veidojas augsts testosterona līmenis, ziņo “Politico“.

Ceturtdienas mačs jau no paša sākuma uzjundīja diskusijas, un, kad itāliete, saņēmusi tikai divus sitienus, izstājās no cīņas asarās, tas neizbēgami izraisīja vēl lielāku rezonansi.

Pēc cīņas Itālijas premjerministre Džordžija Meloni (Giorgia Meloni) izteicās par šo gadījumu, apšaubot Starptautiskās Olimpiskās komitejas lēmumu atļaut Alžīrijas sportistei sacensties sieviešu vidū.

“Raugoties no mana skatupunkta, šī nebija līdzvērtīga sacensība,” ceturtdien žurnālistiem sacīja Meloni. “Es uzskatu, ka sportistēm, kurām ir vīriešu ģenētiskās īpašības, nevajadzētu piedalīties sieviešu sacensībās. Ne jau tāpēc, ka mēs gribētu kādu diskriminēt, bet gan tāpēc, lai aizsargātu sieviešu tiesības sacensties uz vienlīdzīgiem noteikumiem.”

 

Karīni izstājās no cīņas pēc Helifas otrā sitiena, spēcīgu deguna sāpju dēļ un pēc tam Helifas uzvaras paziņošanas, Karīni atteicās paspiest pretiniecei roku, izplūda asarās, un viņas emocionālais mirklis ātri pāršalca sociālos tīklos.

“Es esmu cīnītāja. Mani tēvs mācīja būt karotājai. Kad es esmu ringā, es izmantoju šo domāšanu, karotāja mentalitāti, uzvarētāja mentalitāti,” pēc cīņas pārtraukšanas žurnālistiem sacīja Karīni.

“Šoreiz es nevarēju to izdarīt. Es šovakar nezaudēju, bet gan kapitulēju ar saprātu.”

“Mēs visi atbalstām tevi,” vietnē “X” rakstīja Itālijas izlase. Premjerministra vietnieks Mateo Salvīni (Matteo Salvini) to nodēvēja par “patiesi neolimpisku ainu”.

“Kauns birokrātiem, kuri pieļāva maču, kas acīmredzami nebija līdzvērtīgs,” sacīja Salvīni.

Arī rakstniece Dž.K. Roulinga (J.K. Rowling), kas regulāri piedalās dzimumu kultūrkaru diskusijās, rakstīja organizatoru komandai: “Kauns un negods jums, jūsu “aizsardzība” ir joks, un #Parīze24 uz visiem laikiem tiks aptraipīta ar brutālo netaisnību, kas tika pastrādāta pret Karīni.”

Helifa iepriekš tika diskvalificēts no Starptautiskās Boksa asociācijas (IBA) pasaules čempionāta, pamatojoties uz testosterona līmeņa pārbaudes rezultātiem. Taču Starptautiskā Olimpiskā komiteja atļāva viņai piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs sieviešu boksā.

Nekas neliecina, ka Helifa būtu rīkojusies neatbilstoši; viņa nav apsūdzēta par krāpšanos, lietojot testosteronu, un no viņas, tāpat kā no visiem bokseriem, tika gaidīti spēcīgi sitieni.

Viņa arī nav transseksuāle, viņa piedzima kā sieviete, taču tiek ziņots, ka viņai ir XY dzimuma hromosomas – lielākoties sievietēm ir XX dzimuma hromosomas –, tāpēc viņa, kā zino, tiek uzskatīta par interseksuāli.

Aģentūra “Reuters” raksta, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas Pamatprincipi par taisnīgumu, iekļaušanu un nediskrimināciju dzimuma identitātes un dzimumu atšķirību dēļ piedāvā federācijām vadlīnijas, kā nodrošināt iekļaušanu un taisnīgumu sportā, tostarp sportistiem ar dzimumu atšķirībām (DSD).

DSD ir reti sastopami gadījumi, kas ietekmē gēnus, hormonus un reproduktīvos orgānus, kad indivīdi piedzimst kā sievietes, bet viņiem ir XY dzimuma hromosomas un augstāks testosterona līmenis, kas parasti ir vīriešu līmenī.

Lasiet arī: BNN pēta | Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija Lietuvā izraisa nopietnu kultūrkaru

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas