VIDEO | Lietuvā uzdod sākt baletdejotājas Liepas pilsonības atņemšanas procedūru

Lietuvas Iekšlietu ministrija pirmdien, 13.novembrī, paziņoja, ka tā ir uzdevusi Migrācijas departamentam sākt procedūru par īpašiem nopelniem piešķirtās Lietuvas pilsonības atņemšanai Krievijas baletdejotājai Ilzei Liepai – latviešu baletdejotāja Māra Liepas meitai.

Viņa ir izteikusi atbalstu diktatoram Vladimiram Putinam un Krievijas iebrukumam Ukrainā. “Ilzes Liepas publiskie paziņojumi uzskatāmi par [Lietuvas] valsti diskreditējošiem,” norādīja Iekšlietu ministrija. Jau tika ziņots, ka Migrācijas departaments piektdien lūdza atbildīgās iestādes izvērtēt Liepas izteikumus par karu Ukrainā un Putinu.

Saskaņā ar Pilsonības likumu persona zaudē Lietuvas pilsonību, kas iegūta izņēmuma kārtā, ja tā ar savu rīcību apdraud Lietuvas drošības intereses, publiski pauž atbalstu valstij, kas apdraud Lietuvas vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts, to sabiedroto drošības intereses.

Atbilstoši šai likuma normai Lietuvas prezidents Gitans Nausēda nesen atņēma par īpašiem nopelniem piešķirto Lietuvas pilsonību Krievijas daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, jo viņa piedalījās Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sievas daiļslidotājas Tatjanas Navkas rīkotā šovā Sočos.

Lai pieņemtu lēmumu Liepas pilsonības jautājumā, Nausēda gaida dokumentus

no Iekšlietu ministrijas un Pilsonības komisijas slēdzienu, informēja Lietuvas prezidenta birojā. Nausēda pirmdien arī aicināja Iekšlietu ministriju pārbaudīt, vai apmēram 800 personas, kurām izņēmuma kārtā piešķirta Lietuvas pilsonība un kuras ir arī citu valstu pilsoņi, nav pārkāpušas pilsonības likumu. Iekšlietu ministrija paziņoja, ka lūgusi Valsts drošības departamentu veikt šo pārbaudi.

Lietuvas sabiedriskā televīzija vēstīja, ka intervijā Krievijas propagandistiskajam YouTube kanālam Empatija Manuči (Эмпатия Манучи) Liepa nosodīja Baltijas valstu rīcību un atbalstīja Putina sākto karu Ukrainā. Baletdejotāja intervijā sacīja, ka viņai neesot šaubu par Putina teikto.

“Man nav nekādu šaubu par to, ko saka mūsu prezidents. Lai gan tieši no otras puses teic, ka mēs esam apstulbināti un ka Kremlis mums ir aizmiglojis smadzenes. Bet tā ir katra cilvēka lieta un katra cilvēka izvēle. Man šķiet, ka tikai tagad mēs visi beidzot lieliski un precīzi saprotam, ka

tā ir (..) mūsu dziļāko vērtību konfrontācija.

Diemžēl Ukraina ir kļuvusi par maiņas monētu (..), bet mums nav citas izejas,” teica Liepa, paskaidrojot, kāpēc viņa atbalsta “īpašo militāro operāciju”, kā Krievijas propaganda dēvē iebrukumu Ukrainā.

“Man ir ļoti kauns par tām [Baltijas valstīm] un ļoti skumji. (..) Mēs ļoti labi saprotam, ka diemžēl tauta kļūst par ķīlnieku nelielai cilvēku grupai. Mums ir bezgala paveicies, ka mums ir tāds līderis kā Vladimirs Vladimirovičs Putins, kurš kalpo savai tēvzemei, ir uzticīgs savam pienākumam,” jautāta par padomju pieminekļu nojaukšanu un krievu kultūras ierobežošanu Baltijas valstīs, sacīja Liepa.

 

Māris Liepa ir dzimis Latvijā, taču padomju laikā savu karjeru veidoja galvenokārt Maskavā. Ilze Liepa, kas dzimusi Māra Liepas laulībā ar krievu aktrisi Margaritu Žigunovu, ir Krievijas pilsone. Viņai 2000.gadā izņēmuma kārtā tika piešķirta Lietuvas pilsonība par to, ka Liepa vairāk nekā desmit gadus dejojusi kopā ar lietuviešu baletdejotāju Petru Skirmantu.

Lasiet arī: Ekspolitiķim Ādamsonam par spiegošanu piespriež astoņarpus gadus cietumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas