VIDEO | Lūdz palīdzēt noskaidrot lāča vajātāja identitāti

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) lūdz sabiedrības iesaisti, lai noskaidrotu autoru saziņas vietnē Whatsapp daudzkārt pārpublicētam video, kurā redzams, kā kāds vīrietis diennakts tumšajā laikā ilgstoši, braucot nopakaļ ar automašīnu, trenc pusaugu lāci pa meža ceļu.

Kā norāda DAP, video ir redzama apzināta dzīvnieka traucēšana, par ko piemērojams administratīvais sods.

Video ilgst divas ar pusi minūtes, kurā skaidri redzams, ka pakaļdzīšanās notiek uz maza meža ceļa pierobežā, par ko liecina video manāmā dzeltenā zīme.

Tas nozīmē, ka lācis ir atradies savā dabiskajā teritorijā, kurā tā traucēšana ir kategoriski aizliegta.

«Video redzams, ka trenkāts tiek pusaugu lācis. Diennakts tumšajā laikā automašīnas starmešu gaisma tam radījusi maldīgu efektu it kā tas skrietu pa garu, izgaismotu tuneli,» lāča rīcību skaidro DAP dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode. 

«Speciālistu ieskatā šī nav vienkārša traucēšana, bet jau vardarbīga rīcība. Lācis nav spējīgs ilgstoši skriet,» uzsver Latvijas valsts mežzinātnes institūta Silava vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš.

«Turklāt šajā brīdī, kad lāči gatavojas ziemas guļai, tiem svarīgi ir uzkrāt, nevis patērēt enerģijas rezerves. Līdz ar to ilgāka pakaļdzīšanās lācim varētu beigties pat ar nopietnām veselības problēmām.»

Ja kādam ir informācija par šī video autoru un/vai automašīnas šoferi, DAP lūdz ziņot, rakstot uz e-pastu: pasts@daba.gov.lv vai zvanot pa tālruni 67509545.

Brūnais lācis Ursos arctos ir aizsargājama suga gan Latvijā, gan Eiropā un saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu par aizsargājamas sugas īpatņa apzinātu traucēšanu vainīgā persona var saņemt naudas sodu līdz 700 euro.

Valsts bioloģiskās daudzveidības monitoringa dati rāda, ka pēdējos gados lāču skaits pieaug visā Baltijas populācijā, tas nozīmē, ka vairāk lāču ienāk Latvijā un daļa no tiem paliek te uz dzīvi. Senāk galvenais iemesls lāču skaita samazinājumam un izzušanai bija medības. Tā kā tagad tās Latvijā nav atļautas un Igaunijas pierobežā tās ilgstoši bija ierobežotas, lāču populācija atjaunojas.

Saskaņā ar aktuālajiem monitoringa datiem Latvijā savvaļā sastopami apmēram 60 lāči.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas