VIDEO | Slovākija ierosina likumu, kas atļautu nošaut lāčus ciematu tuvumā

Vides ministrija trešdien, 3.aprīlī, paziņoja, ka parlamentā tiks paātrinātā kārtā izskatīts konstitucionālā likumprojekts, kas ļaus vietējām iestādēm un pilnvarotiem medniekiem nošaut lāčus, kuri tuvojas apdzīvotām vietām, jo Slovākijas valdība apgalvo, ka tie rada draudus ciematiem, ziņo Politico.

Saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem lāčus drīkst nogalināt tikai tad, kad tie ir aizdzīti prom no apdzīvotām vietām vai atpakaļ mežā. Saskaņā ar ierosinātajiem jaunajiem noteikumiem

pilnvarotie varēs tos nošaut 500 metru attālumā no ciematu robežām.

Likumprojekts tika izstrādāts pēc tam, kad martā kāda sieviete gāja bojā, iekrītot aizā, pēc tam, kad viņai uzbruka lācis. Atsevišķā uzbrukumā tika ievainoti pieci cilvēki un lācis vēlāk tika nošauts. Video ir redzams, kā lācis uz ietves iezveļ vīrietim.

 

Vides ministrs Tomāšs Taraba (Tomáš Taraba), kurš pārstāv galēji labējo Slovākijas Nacionālo partiju un ierosināja likumprojektu, gan valsts, gan Eiropas līmenī ir centies mīkstināt lāču aizsardzības noteikumus.

Pagājušajā nedēļā notikušajā Eiropas Savienības vides ministru sanāksmē Taraba aicināja Eiropas Komisiju pazemināt brūnā lāča aizsardzības statusu.

Saskaņā ar ES tiesību aktiem lāči ir aizsargājama suga,

kas nozīmē, ka to nogalināšana ir stingri regulēta un tā nedrīkst apdraudēt to ilgtermiņa saglabāšanu.

Paātrinātā procedūra likvidē dažus šķēršļus parlamentā, taču Tarabas likumam joprojām būs nepieciešams plašs atbalsts, lai tas tiktu pieņemts.

Ministrs pauda apņēmību novērtēt opozīcijas atbalstu, formulējot to kā izvēli starp iedzīvotāju drošību un “bezatbildīgu nevalstisko organizāciju” viedokli, kas apgalvo, ka lāči ir zālēdāji un neapdraud iedzīvotājus.

Lasiet arī: Medniekiem no aprīļa visus nomedītos dzīvniekus būs jāreģistrē lietotnē “Mednis”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas