VIDEO|  VDD sācis pārbaudi saistībā ar internetā izplatīto “nabaga krievu pensionāres” video

Valsts drošības dienests (VDD) sācis apstākļu pārbaudi saistībā ar sociālajos tīklos plaši apspriesto gadījumu Daugavpilī, kur kādas pensionāres centieni nokārtot obligāto valsts valodas pārbaudi izmantoti propagandas izplatīšanas nolūkos, vēstī LTV Nakts ziņas.

Nesen sociālajos tīklos izplatīts video, kurā redzams, kā pensionāri invalīdu krēslā nogādā uz obligāto valsts valodas pārbaudi Valsts valodas centrā. Video publicēts sociālajā tīklā TikTok, kur tam ir jau vairāk nekā divi miljoni skatījumu, kā arī tas ir pārpublicēts citos sociālajos tīklos.

Video vēstījums ir raisījis asas diskusijas sociālajos tīklos – vairākums norāda, ka šis video ir “profesionāli iestudēta, uzfilmēta un samontēta propaganda”.

Līdztekus lielākā daļa sociālo tīklu lietotāju pauž, ka video redzamajai pensionārei vajadzētu būt atbrīvotai no obligātā valsts valodas eksāmena.

BNN novēroja, ka sociālajos tīklos pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica žurnālistes Ingas Sprinģes un Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LPV) paustais viedoklis par video ir izpelnījies lielu sabiedrības nosodījumu. Sociālajā tīklā Twitter Sprinģe uzsvērusi, ka “partijas Nacionālā apvienība (NA) ieskatā šī sieviete ir drauds Latvijas drošībai”.

“Viņa nokārtos valodas eksāmenu un Latvijā dzīvot būs drošāk. Nenokārtos – deportēs un arī būs droši. Paldies, #NAcilvēki,” spriež Sprinģe.

LTV Nakts ziņām VDD norādījis, ka pārbaude sākta pamatojoties uz aizdomām par video autoru centieniem tādā veidā šķelt Latvijas sabiedrību un motivēt Latvijas iedzīvotājus vērsties pret Latvijas valdību. VDD uzsvēra medijam, ka dienestam nav tiesības vērtēt, vai konkrētā persona kaut kādu iemeslu dēļ ir atbrīvojama no Imigrācijas likumā noteikto prasību izpildes.

Neskatoties uz sarežģījumiem,

VDD ieskatā, pensionāres rīcība vērtējama kā pozitīva, izvēloties kārtot valsts valodas eksāmenu, un var kalpot kā piemērs citiem Krievijas pilsoņiem.

Pati video varone, sešdesmit četrus gadus vecā [Tiktok izplatītajā video uzvērsts, ka pensionāres vecums ir 74 gadi] Natālija Kočegarova LTV Nakts ziņām atzinusi, ka latviešu valoda vismaz pamata līmenī būtu jāzina visiem, taču norāda, ka līdz šim valodas nezināšana neesot viņai sagādājusi šķēršļus. Vecā kundze intervijā arī neslēpj, ka, viņasprāt, obligātā valsts valodas pārbaude ir pret krievvalodīgajiem izvērsts genocīds”.

“Genocīds visīstākajā tajā izpausmes formā. Genocīds pret krievvalodīgajiem, mūs visus parakstīja zem viena kapakmens, jo savulaik mums pietika nekaunības izstiept roku pēc palīdzības uz Krievijas pusi, jo mums visiem bija nežēlīgas [mazas] pensijas,” pauž pensionāre.

Kočegarova arī uzsver, ka pretī Krievijas valsts no viņas neko neesot saņēmusi, jo viņa pat Krievijas valsts prezidenta vēlēšanās neesot balsojusi. Jautāta par nostāju pret Krievijas pilna mēroga sākto karu Ukrainā, pensionāre atbild, ka viņai par to neesot viedokļa, jo tā esot politika.

Savukārt Latvijas valdību un latviešus Kočegarova kritizē asi. Viņa skaidro, ka gan darbā, gan saziņā ar medicīnas un sociālajiem darbiniekiem, tie paši izvēloties sazināties ar viņu krievu valodā. Viņasprāt, valodas nezināšanu veicina vide, kurā latvieši paši izvēlas pāriet uz krievu valodu, sazinoties ar Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem.

LTV Nakts ziņas norāda, ka Kočegarovai nav nevienas no diagnozēm, kas atbrīvotu no latviešu valodas eksāmena, lai gan viņai ir kustību traucējumi. Pati Kočegarova medijam pauda, ka valodas pārbaudes eksāmenu, visticamākais, neesot nokārtojusi.

Lasiet arī: Latvijā notiesātais Krievijas propagandists Kasems pametis valsti

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas