Visā Ukrainā skanējusi gaisa trauksme; Krievija apšauda pilsētas

Krievija veikusi raķešu triecienus pa visu Ukrainas teritoriju, un pārtraukta energoapgāde Eiropas lielākajai atomelektrostacijai, savukārt ukraiņu armija turpina aizstāvēt Bahmutu, raksta aģentūra Reuters.

Pēc krievu raķešu trāpījumiem Zaporižjas AES, kuru agresora spēki ieņēma jau pirms gada, saņem elektrību no rezerves ģeneratoriem. Ukrainas valsts uzņēmums Energoatom paziņojumā teikts: «Pēdējais okupētā Zaporižjas AES savienojums ar Ukrainas energosistēmu ir pārrauts.» Piektais un sestais AES reaktors ir atslēgts, un darbības nodrošināšanai tiek izmantoti 18 dīzeļģeneratori, kuriem ir pietiekami daudz degvielas desmit dienām.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks informēja, ka Krievija veikusi plašus uzbrukumus naktī, kad iedzīvotāji gulēja. Viņš norādīja, ka daļa valsts ir bez elektrības un ūdensapgādes: «Lielākajā daļā reģionu ir fiksēti sprādzieni, un trāpīts infrastruktūrai un dzīvojamajiem rajoniem.»

Raķetes trāpījušas Kijivai, ostas pilsētai Odesai un Ukrainas otrai lielākajai pilsētai Harkivai. Šobrīd nav saņemti ziņojumi par bojāgājušajiem.

Gaisa trauksmes sirēnas Kijivā skanēja septiņas stundas, un Ukrainas spēki pārtvēruši dažādas raķetes un lidrobotus. Kijivas mērs Vitālijs Kļičko informēja, ka Kijivā bez elektrības atstāti 40% patērētāju.

Ceturtdienas, 9.marta rītā, Ukrainas armija ziņojusi, ka Krievijas armija intensīvi uzbrūk Bahmutai un citām Austrumukrainas pilsētām. Iepriekšējās diennakts laikā atvairīti 110 uzbrukumi. Zelenskis trešdienas, 8.marta, vakarā norādīja, ka Bahmutas un tās apkārtnes aizstāvēšana ir Ukrainas galvenā prioritāte.

Vāgnera grupas īpašnieks Jevgēņijs Prigožins paziņojis, ka viņa algotņi esot ieņēmuši Bahmutas austrumu daļu: «Viss, kas atrodas austrumos no Bahmutkas upes, ir pilnīgā Vāgnera grupas kontrolē.» Pilsētas centrs atrodas upes rietumu pusē, savukārt Prigožins jau iepriekš ir paudis pāragrus pieņēmumus. Reuters nevarēja apstiprināt situāciju kaujas laukā.

Ukrainas militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Olehs Ždanovs informēja, ka, papildus Zabahmutkas apkaimei Bahmutā, krievi ir ieņēmuši arī Iļjiņivkas apkaimi un pavirzījušies uz priekšu Svatovas apkārtnē ziemeļos, un gūst panākumus pie Avdijivkas dienvidos.

Lasiet arī: Ukraiņi turpina aizstāvēt Bahmutu pret Krievijas uzbrukumiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas